
Μία ωρολογιακή βόμβα ύψους 50 δισ. ευρώ κρατούν από την περασμένη Πέμπτη στα χέρια τους τα μέλη του Αρείου Πάγου. Ο λόγος γίνεται για κόκκινα δάνεια που εξήλθαν την τελευταία τριετία των τραπεζικών ισολογισμών μέσω τιτλοποιήσεων και βρίσκονται υπό τη διαχείριση εξειδικευμένων στις ανακτήσεις οφειλών εταιρειών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για το αν οι τελευταίες έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν τα funds που έχουν επενδύσει στην εγχώρια αγορά χρέους με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Τη σχετική νομιμοποίηση αμφισβητούν οι δικηγόροι των δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν πετύχει να παγώσουν μέσω νομικών ενεργειών αρκετούς πλειστηριασμούς.
Πλειστηριασμοί: Αδιάκοπα συνεχίζουν οι διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια
Η συζήτηση
Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου δικηγορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, καταναλωτικές οργανώσεις και άλλοι φορείς υποστήριξαν ότι οι servicers δεν μπορούν να λειτουργούν ως διάδικοι των επενδυτών, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στη νομοθεσία του 2003, στη βάση της οποίας έγιναν οι τιτλοποιήσεις. Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι των Eurobank και doValue, για υπόθεση των οποίων συνεδρίασε το δικαστήριο, υπογράμμισαν ότι ο νόμος του 2015 που διέπει τη λειτουργία του κλάδου, ορίζει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση των διαχειριστών.
Σημείωσαν δε πως αυτό προβλέφθηκε για την προστασία των οφειλετών, ώστε να μη διαπραγματεύονται απευθείας με τα funds, αλλά με εταιρείες που είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. «Σημασία δεν έχει πώς ένα δάνειο αποενοποιήθηκε, με απευθείας πώληση ή μέσω τιτλοποίησης, αλλά ποιος θα είναι αυτός που θα το διαχειριστεί» τόνισαν σχετικά.
Η πρώτη ένδειξη
Μία πρώτη απάντηση σε αυτό έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των διαχειριστών. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν μιλώντας στο «Βήμα» πως η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για τους αρεοπαγίτες που θα συνεδριάσουν επί του θέματος κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες. Προσθέτουν όμως πως αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για την οριστική απόφαση, η οποία θα ληφθεί κατά πλειοψηφία.
Οπως αναφέρουν, το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο. «Θα διαμεσολαβούν μεταξύ funds και δανειοληπτών εταιρείες εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον προβλεπόμενο κώδικα δεοντολογίας ή οι οφειλέτες θα συνομιλούν με τους δικηγόρους των επενδυτών. Διότι οι πλειστηριασμοί θα γίνουν. Δεν τίθεται θέμα ως προς αυτό» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα 12 αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου υποστηρίζουν τη θέση των servicers, ενώ μία είναι αντίθετη. Σε αυτήν όμως έχουν στηριχθεί αποφάσεις δικαστηρίων, κυρίως στην επαρχία, που έκαναν δεκτές τις ανακοπές δανειοληπτών, παγώνοντας πλήθος αναγκαστικών εκτελέσεων.
Το αντίθετο σενάριο
Τι θα συμβεί όμως αν ο Αρειος Πάγος δεν δικαιώσει τους servicers; Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι επιπτώσεις στη διαδικασία διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους θα είναι σημαντικές. Κατ’ αρχάς από εδώ και στο εξής οι ενέργειες για αναγκαστικές εκτελέσεις θα δρομολογούνται από τα ίδια τα funds, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον χειρισμό των υποθέσεων. Κατά δεύτερον, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση ακόμη και πλειστηριασμοί που έχουν μεν ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμεί η εκδίκαση των ανακοπών.
Οπως λένε οι ίδιες πηγές, μπορεί να χρειαστούν 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. «Σε ένα σενάριο λοιπόν θα μπορούσε να ακυρωθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς που έχει γίνει έως σήμερα από τους servicers, οδηγώντας σε εκτροχιασμό των επιχειρησιακών τους σχεδίων και σε κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις» τονίζουν χαρακτηριστικά. Προσθέτουν πάντως πως σε αυτό το ενδεχόμενο, λύση θα μπορεί να δώσει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας νομοθετική πρωτοβουλία.
Η έκδοση απόφασης. Ως προς τον χρόνο έκδοσης της απόφασης από τον Αρειο Πάγο νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. «Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να πάρει όσο χρόνο θέλει για την εξέταση της υπόθεσης» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Θεωρούν ωστόσο ότι η φύση της δεν δικαιολογεί μεγάλες καθυστερήσεις.


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς