Ρεαλιστικό χαρακτηρίζει τον στόχο για επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η DZ Bank.
Όπως εξηγεί έπειτα και από την αναβάθμιση της Fitch, η χώρα αξιολογείται πλέον μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από τρεις οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P και DBRS). Μόνο η Moody’s διατηρεί μια αρκετά κριτική στάση, με την αξιολόγηση στο Ba3 και σταθερές προοπτικές.
Οι αναλυτές της DZ Bank, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η αναβάθμιση από τη Fitch αποτελεί καλά νέα για την Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια και μήνες, η Αθήνα εφαρμόζει μία στρατηγική με στόχο την έξοδο από το junk φέτος.
Τα δημοσιονομικά
Η DZ Bank σημειώνει ότι η αναβάθμιση από τη Fitch στηρίχθηκε κυρίως στην περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης καθώς και στη σημαντική μείωση του ρίσκου στον τραπεζικό κλάδο. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί για τις αξιολογήσεις και των υπόλοιπων οίκων, εξηγούν οι αναλυτές.
Η καλύτερη των προβλέψεων εκτέλεση του προϋπολογισμού οδήγησε τη Fitch στην θετική αναθεώρηση των σχετικών εκτιμήσεών της, προβλέποντας ότι το χρέος θα πέσει από το 194,5% του ΑΕΠ το 2021 γύρω στο 170% το 2022.
Το επόμενο σημαντικό σημείο είναι η σημαντική μείωση του κινδύνου και η αντίστοιχη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα. Ένας δείκτης αυτού, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων, μειώθηκε στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.
Τονίζοντας τη θετική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων στο άνοιγμα της αγοράς σήμερα, η DZ Bank σημειώνει πως οι επενδυτές δεν εκτιμούν μόνο την αναβάθμιση από τη Fitch, αλλά μάλλον τις προοπτικές για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παρά τις διαφορές αξιολόγησης, τα 10ετή ελληνικά και ιταλικά ομόλογα διαπραγματεύονται επί του παρόντος σε παρόμοια επίπεδα, με διαφορά μικρότερη από δέκα μονάδες βάσης.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ