Περισσότεροι από 32.000 οφειλέτες του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση, βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι οφειλές τους να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες στην Εφορία και με σοβαρό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Η λήξη και της τελευταίας παράτασης της περιόδου υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του τ.Ο.Ε.Κ., ήδη από τις 30/6/2021, προκαλεί ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί ή εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν υπαχθεί, δεν καταφέρνουν να παραμένουν ενήμεροι με τις ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Ακίνητα: 600.000 πλειστηριασμοί περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου

Η σημερινή εικόνα των οφειλετών

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ΠΟΠΟΚΠ, με την Υ.Α. 5224/3173/Β/26.01.18 για τη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών του τ.ΟΕΚ δόθηκε η δυνατότητα σε 41.200 νοικοκυριά να εξοφλήσουν την οφειλή τους, ενώ 6.400 δανειολήπτες εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους, αναστολή δόσεων ή καταβολή του 10% του εισοδήματός τους. Ωστόσο, το 40% των εν δυνάμει δικαιούχων ρύθμισης, δηλαδή άνω των 32.000 δανειοληπτών, δεν υπέβαλε αίτηση υπαγωγής, με συνέπεια να αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο της βεβαίωσης του συνόλου της υπολειπόμενης οφειλής στην Εφορία. Επιπροσθέτως, ένας μεγάλος αριθμός (1.600 δανειολήπτες) από όσους έχουν ενταχθεί έχει οφειλές με εξάμηνη καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ, «παρά την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. για εξάμηνη παράταση ισχύος της Υ.Α., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ανάλγητη γραφειοκρατική δικαιολογία τής μη έγκαιρης υποβολής της πρότασης, αρνήθηκε τη χορήγηση νέας παράτασης, με αποτέλεσμα η σχετική πλατφόρμα να κλείσει οριστικά».
Επιπροσθέτως, η δέσμευση της Διοίκησης του τ.ΟΑΕΔ (με ανακοίνωσή του το 2019) ότι δεν θα εφαρμόσει τη διάταξη για κοινοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, αποδεχόμενη δημοσίως την υποχρέωση προστασίας των δανειοληπτών τ.ΟΕΚ για την πρώτη κατοικία τους, ουδέποτε υλοποιήθηκε παρά την παρέλευση άνω των τριών ετών.

Η ΠΟΠΟΚΠ ζητά:

– Να βρεθεί άμεσα λύση στο πλαίσιο της ουσιαστικής διαφύλαξης της κρατικής στεγαστικής προστασίας.

– Να δοθεί εκ νέου παράταση της περιόδου υπαγωγής στη ρύθμιση της Υ.Α. 5224/3173/Β/26.01.18 για την ένταξη του συνόλου των δικαιούχων και την παράκαμψη όλων των γραφειοκρατικής φύσης εμποδίων.

– Να μη βεβαιωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών στην Εφορία για να μη κινδυνέψουν από ενδεχόμενους πλειστηριασμούς λόγω και των επιπλέον συμβάσεων στις οποίες έχουν προβεί με τράπεζες για τα δανειοδοτηθέντα ακίνητα και να τροποποιηθεί η σχετική Υ.Α. που υποχρεώνει τη Δ.ΥΠ.Α. να αποστέλλει τις άνω των 6 μηνών ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία