Για ραγδαία πτώση στο ποσοστό ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ εντός του 2022, κάνει λόγο η UBS, αναλύοντας τη δυναμική του χρέους της ευρωζώνης ανά τομέα και ανά χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας, «η πανδημία της Covid-19 προκάλεσε απότομη αύξηση του χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο» και στην έκθεσή της εξετάζονται τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022.
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε το δημόσιο χρέος στο γ΄ τρίμηνο του 2022
Ειδικότερα, η UBS βάζει στο «μικροσκόπιο» κυβερνήσεις, νοικοκυριά, μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εξετάζει τα τρωτά σημεία που προκύπτουν από την αγορά ακινήτων και τα στεγαστικά δάνεια. Όπως επισημαίνεται, το βασικό αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει θετική έκπληξη, καθώς ο συνολικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της ευρωζώνης έχει υποστεί ευρεία μείωση τα τελευταία τρίμηνα και η επιβάρυνση ορισμένων τομέων από το χρέος έχει πέσει ακόμη και κάτω από το προ πανδημίας επίπεδα, χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Το χρέος της ευρωζώνης προς το ΑΕΠ, αφού κορυφώθηκε στο 421% του ΑΕΠ, το τελευταίο διάστημα επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 374,5%. Όπως τονίζεται, όλοι οι υποτομείς παρουσίασαν μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ, με το δημόσιο χρέος (96,5%) και το χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (110,8%) να επανέρχεται στα προ Covid-19 επίπεδα, αλλά οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (108,7%) και τα νοικοκυριά (58,3%) εξακολουθούν να είναι λίγο πιο πάνω.
Η Ελλάδα
Στην έκθεση της ελβετικής τράπεζας, που επικαλείται τα στοιχεία της Eurostat, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα: «Δεν θα θέλαμε να υποβαθμίσουμε τις μελλοντικές δημοσιονομικές προκλήσεις και το χρέος της Ευρώπης (ιδίως σε μεμονωμένες χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία), αλλά θα αναγνωρίζαμε ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε ταχύτερα τα τελευταία τρίμηνα από ό,τι θα περιμέναμε ένα ή δύο χρόνια πριν».
Αυτό που ξεχωρίζει από την άποψη των «πρωταθλητριών» χωρών στη μείωση του συνολικού χρέους, είναι ότι τα ποσοστά που έπεσαν από την κορύφωση το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν ευρείας βάσης, με τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Λετονία να μειώνουν το απόθεμα χρέους τους κατά τα μεγαλύτερα ποσοστά (16%- 21%).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η UBS, η Ελλάδα σημείωσε την υψηλότερη επίδοση στο συνολικό της χρέος στο 1ο τρίμηνο του 2021 με 389,4 δισ. ευρώ και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ 252,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο δείκτης ήταν 332,7 δισ. ή 213,2%. Η αύξηση μέσα σε ένα έτος ήταν περίπου 57 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2022 η μείωση ήταν μεγάλη και το τελικό μέγεθος ήταν 10 δισ. λιγότερο χρέος από ό,τι στην αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΑΕΠ σε υψηλότερα επίπεδα από τα προπανδημικά, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε 202,1%.
Μεγάλη μείωση χρέους, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, κατέγραψαν εκτός της Ελλάδας και η Μάλτα, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Λετονία. Τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και η Σλοβενία συνεχίζουν να απολαμβάνουν το χαμηλότερη συνολική επιβάρυνση χρέους προς ΑΕΠ, ενώ το Λουξεμβούργο έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό (5.224% του ΑΕΠ), που σχετίζεται κυρίως με το χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία έχει τη χαμηλότερη επιβάρυνση χρέους (255% του ΑΕΠ) και παραδόξως, η Ιταλία έχει το δεύτερο χαμηλότερο χρέος μεταξύ των big-5 (293% του
ΑΕΠ), με το χρέος του ιδιωτικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα να είναι χαμηλότερο ακόμη και από αυτό της Γερμανίας, αλλά παρατηρείται υψηλότερο δημόσιο χρέος.
«Αγκάθι» η αγορά ακινήτων
Στα επιμέρους στοιχεία, σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, η UBS ανέφερε πως οι αντίθετοι άνεμοι αυξάνονται, αλλά ο αντίκτυπος ενδέχεται να ποικίλλει.
Εν μέσω μειωμένης ανάπτυξης, τα εισοδήματα των νοικοκυριών διαβρώνονται, όχι μόνο από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και από το χρέος και στο πλαίσιο αυτό το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων και οι τιμές των ακινήτων σε όλη την περιοχή εμφανίζονται μεγαλύτερες, αυξάνοντας έτσι και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ