
Στον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών εξελίσσεται η Τουρκία, με τα νοικοκυριά να σπεύδουν επίσης να αγοράσουν πλάκες για να προστατευτούν από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που μαστίζει την χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού(WGC), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Ο επίσημος αριθμός έκανε αναφορά για 542 τόνους, αυξημένος κατά 148 τόνους συγκροτικά με το 2021.
Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες
Μεγαλύτερη παραγωγή
Η ζήτηση για κοσμήματα στη χώρα αυξήθηκε και εκτινάχθηκε κατά 32% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. «Παρά την άνοδο της τιμής χρυσού κατά το 4ο τρίμηνο, ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός των καταναλωτών έφερε το επενδυτικό κίνητρο στο προσκήνιο», ανέφερε το WGC.
Η Τουρκία έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της να παράγει περισσότερο χρυσό από τον υφιστάμενο μέσο όρο των 35 τόνων ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα. «Μαζί με το πετρέλαιο, ο χρυσός είναι ένα από τα πιο εισαγόμενα είδη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντισταθμιστικός παράγοντας
Ο χρυσός αποτελεί ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση, έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας «σκαρφάλωσε» μέχρι και στο 85% πέρυσι, πριν υποχωρήσει στο 64% τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, που είχε σαν συνέπεια την μείωση των επιτοκίων παρά την ραγδαία αύξηση των τιμών. Επιπλέον, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 30% πέρυσι.
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Μετά την ποινική δίωξη των ΗΠΑ κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, η Τουρκία επαναπάτρισε όλα τα αποθέματά της σε χρυσό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για το 2021, ο χρυσός φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων και λίθων της Τουρκίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 600% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία την Τρίτη από την κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat.


Latest News

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ