Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πέσει φέτος, καθώς το μπλοκ επικεντρώνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε μία προσπάθεια απεξάρτησης από τη Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συνολική παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% φέτος, με τη σχετικά ακριβή παραγωγή φυσικού αερίου να μειώνεται, σύμφωνα με το Ember, ένα think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι «χρησμοί» της BP για την ενεργειακή μετάβαση – Τα τρία σενάρια [Γράφημα]
Αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2
Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη δίνει αγώνα για να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία, εκτινάσσοντας το ενεργειακό κόστος στα ύψη. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εν μέρει λόγω της πτώσης της πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έτσι αυξήθηκαν και οι εκπομπές CO2.
Ωστόσο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κάλυψαν μεγάλο μέρος του κενού, παράγοντας ποσότητα ρεκόρ (22%) της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πέρυσι και ξεπερνώντας το φυσικό αέριο για πρώτη φορά.
«Στόχος είναι η ταχεία μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου – ταυτόχρονα με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα», ανέφερε το Ember. «Αυτό σημαίνει ότι μια μαζική αύξηση της καθαρής ενέργειας είναι καθ’ οδόν».
Όπως τονίζεται, η πυρηνική παραγωγή θα είναι σχετικά σταθερή το 2023, καθώς η συνεχιζόμενη κατάργηση των γερμανικών αντιδραστήρων αντισταθμίζεται από την επιστροφή γαλλικών μονάδων.
Την ίδια ώρα, η υδροηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 40 TWhr φέτος, αφού μια ιστορική ξηρασία εξάντλησε κρίσιμους πόρους το 2022.
Το υψηλό κόστος ενέργειας βοήθησε στη μείωση ζήτησης ενέργειας κατά περίπου 8% το γ’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.
Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να μιλάμε για σημαντική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων το 2023.
Το ποσοστό των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ
Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας καυσίμων της ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητο στο 70% το 2021.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει το 4ο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 13 χωρών μελών, σημαντικό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας το 2021 η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια το 2021 ήταν 82,18% έναντι 81,37% το 2020.
Την τελευταία δεκαετία
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την τελευταία δεκαετία, όλα τα μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στο μερίδιό τους σε ορυκτά καύσιμα στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια. Η μεγαλύτερη μείωση μετρήθηκε στη Δανία (από 81% σε 57%· -25 π.μ.), ακολουθούμενη από την Εσθονία (από 91% το 2010 σε 69% το 2021, -22 π.μ.) και τη Φινλανδία (από 57% σε 38%, – 19 π.μ.).
Άλλες σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (από 69% σε 57%, -12 π.μ.), στο Λουξεμβούργο (από 90% σε 79%, -11 π.μ.) και στη Λιθουανία (από 75% σε 64%, -11 π.μ.).
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες μειώσεις μετρήθηκαν στη Γερμανία (από 81% σε 79%, -2 π.μ.), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (από 75% σε 72%, -3 π.μ.), τη Μάλτα (από 100% σε 96%, ελαφρώς πάνω από -3 π.μ.), την Ουγγαρία (από 73% σε 69%, -4 π.μ.) και τη Γαλλία (από 52% σε 48, -4 π.μ.).
Latest News
Συνεχίζεται η πτώση για τη Saudi Aramco - Στο -15% τα κέρδη του τρίτου τριμήνου
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco διατηρεί το μέρισμα μαμούθ - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου