Σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των ρινόκερων που σκοτώθηκαν από παράνομο κυνήγι στη Ναμίμπια, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών. Συνολικά σκοτώθηκαν 87 ρινόκεροι έναντι 45 το 2021.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος  του υπουργείου Περιβάλλοντος, Δασών και Τουρισμού, Romeo Muyunda, ο οποίος είπε ότι οι λαθροκυνηγοί σκοτώσαν 61 μαύρους και 26 λευκούς ρινόκερους. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν -46 για την ακρίβεια- στην Ετόσα, το μεγαλύτερο πάρκο της χώρας.

Παγκόσμια Τράπεζα: Ομόλογο για τον μαύρο ρινόκερο

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι το εμβληματικό μας πάρκο, το Εθνικό Πάρκο Etosha, αποτελεί εστία λαθροθηρίας», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το υπουργείο και οι αστυνομικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες του για να περιορίσουν το παράνομο κυνήγι που απειλεί την άγρια ζωή.

Οι παράνομοι κυνηγοί στην πραγματικότητα είναι εγκληματικές οργανώσεις με διεθνή δράση. Χρησιμοποιούν εξελιγμένο εξοπλισμό για να μπορέσουν να ηρεμήσουν τους ρινόκερους. Στη συνέχεια τους κόβουν το κέρατο τους, που κοστίζει σχεδόν όσο ο χρυσός στη μαύρη αγορά  και αφήνουν τα ζώα να αιμορραγούν μέχρι θανάτου.

Η λαθροθηρία και οι τρόποι αντιμετώπισης

Ο αριθμός των ρινόκερων στην Αφρική έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το κέρατο τους είναι περιζήτητο στην Κίνα και το Βιετνάμ. Για πολλές γενιές το κέρατο του ρινόκερου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένο ιατρικό όφελος. Στο Βιετνάμ επιδεικνύονται ως ένδειξη πλούτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κιλό κοστίζει πάνω από 60.00 δολάρια, σχεδόν ισοδύναμο με το χρυσό που η τιμή του κιλού ανέρχεται σε 64.000 δολάρια. Το κέρατο του αφρικανικού ρινόκερου φτάνει να ζυγίζει 1,5 με 2 κιλά κατά μέσο όρο

Ο μαύρος ρινόκερος (Diceros bicorniείναι ένα από τα πέντε σύγχρονα είδη στην οικογένεια του ρινόκερου και ένα από τα δύο είδη που ζουν στην Αφρική μαζί με τον λευκό ρινόκερο. Παρά τις ονομασίες τους, και τα δύο αφρικανικά είδη είναι γκρίζα. Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τη δεκαετία του ’90, ο πληθυσμός του μαύρου ρινόκερου μειώθηκε κατά 96% σε λιγότερο από 2.500.

Σήμερα η χώρα της Νότιας Αφρικής φιλοξενεί τους μοναδικούς ελεύθερους μαύρους ρινόκερους που έχουν απομείνει στον κόσμο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των εναπομεινάντων μαύρων ρινόκερων στον κόσμο, που μόλις ξεπερνούν τις 5.000.

Η λαθροθηρία των ρινόκερων μαστίζει τη Νότια Αφρική εδώ και δεκαετίες, ιδίως στη γειτονική Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προγράμματα καταπολέμησης της λαθροθηρίας, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής αστυνόμευσης και της αφαίρεσης των κεράτων από τους ρινόκερους,  ως μέσο αποθάρρυνσης της λαθροθηρίας.

Ωστόσο, η λαθροθηρία ελεφάντων στη Ναμίμπια έχει μειωθεί από το υψηλό επίπεδο των 101 το 2015 σε μόλις τέσσερις πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό