
Την πρώτη θέση όσον αφορά την ικανοποίηση των επιχειρήσεων από τις διεπαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες καταλαμβάνει η ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, το γνωστό gov.gr.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ «Business Pulse 2022», το gov.gr βρίσκεται στην κορυφή της εκτίμησης των επιχειρηματιών με 71,1%. Ακολουθεί το ΓΕΜΗ με 49,6%, τα ΚΕΠ με 45,8% και το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη με 42,7%.
ΣΕΒ – Business Pulse 2022: Η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από τις επιχειρήσεις
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, «υπάρχει διάχυτη ανάγκη για δομική απλοποίηση της καθημερινότητας σε σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες όπως η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, τα τελωνεία, τα δικαστήρια, οι πολεοδομίες κ.λπ.»
«Η ψηφιακή πύλη gov.gr καταγράφεται ως μια εξέχουσα πρωτοβουλία και παραμένει σταθεροποιημένα πρώτη στην ικανοποίηση των επιχειρήσεων (71,1% το 2022 έναντι 70,8% το 2021). Όμως η σταθεροποίηση της βαθμολογίας συνδυαστικά με τις λοιπές μετρήσεις έχει μια εξίσου χρήσιμη ερμηνεία: Η συσσωρευμένη γραφειοκρατία μπορεί να περιοριστεί με τη ψηφιακή πύλη, αλλά πλέον πρέπει να εξεταστεί πώς οι διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης θα απλοποιούνται δραστικά και έγκαιρα πριν την ψηφιοποίηση τους», τονίζεται στην έρευνα του ΣΕΒ.
Οι μεταρρυθμίσεις που «αγκαλιάζουν» οι επιχειρήσεις
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά συνολικά τις μεταρρυθμίσεις, διαρκώς βελτιούμενη είναι η αξιολόγηση από τον επιχειρηματικό κόσμο για τη ψηφιοποίηση του κράτους (46,9% το 2020, 55,7% το 2021, 65,1% το 2022), για την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (21,5% το 2020, 30,1% το 2021, 33,5% το 2022), για την φορολογία των νομικών προσώπων (12% το 2020, 17,3% το 2021, 25,8% το 2022) και την φορολογία φυσικών προσώπων (14,2% το 2020, 17,8% το 2021, 24,7% το 2022).
Μείωση από το 2021 στο 2022 παρουσιάζει η αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού έργου στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και του αναπτυξιακού νόμου.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.