Σε αναπροσαρμογές της επιτοκιακής και εμπορικής τους πολιτικής έχουν προχωρήσει το τελευταίο δίμηνο οι τράπεζες, σε συνέχεια των συναντήσεων των διοικήσεών τους με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, οι τράπεζες διακριτά και ανεξάρτητα με βάση την πολιτική κάθε μίας, αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όπως αυτά καθορίζονται από την ΕΚΤ, και προχωρούν σε τακτική βάση στην επανεξέταση ή και μείωση προμηθειών που προβλέπονται για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.
Στεγαστικά δάνεια: Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότησή τους
«Ήδη, στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αξιόλογες αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις εσωτερικές πολιτικές κάθε τράπεζας» επισημαίνεται σχετικά.
Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 μηνών έχουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τις αποδόσεις για περίοδο 12 μηνών και άνω να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης.
Παράλληλα, προσφέρουν στο ευρύ κοινό, τηρώντας τους κανόνες MiFID, επενδυτικά προγράμματα ομολόγων με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, που ενσωματώνουν την τάση των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.
Το κόστος δανεισμού
Ως προς τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα, οι τράπεζες υποστηρίζουν πως αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, κι αυτό παρά το συγκριτικά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης από τις αγορές.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2022, σε αντίθεση με τις τάσεις στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα καταγράφηκε καθαρή μείωση στο κόστος των νέων δανείων για τα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών και προϊόντων, επισημαίνεται πως κάθε τράπεζα ξεχωριστά και με βάση την εμπορική της πολιτική, επανεξετάζει τακτικά την τιμολογιακή της πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας και τον περιορισμό των χρονικών και οικονομικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Σημειώνεται δε ότι στη χώρα μας, οι ιδιώτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν – χωρίς κόστος – εμβάσματα ύψους έως 500 ευρώ ημερησίως, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και της υπηρεσίας IRIS.
Συγχρόνως, η κάθε τράπεζα, διακριτά και αυτόνομα από τις υπόλοιπες, έχει μειώσει ορισμένες επιπλέον προμήθειες τραπεζικών εργασιών. Τέτοιες αναπροσαρμογές είναι διαφορετικές ανά τράπεζα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της καθεμίας, αλλά ενδεικτικά αφορούν αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου, αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων, πληρωμή λογαριασμών, συνδρομή πιστωτικής κάρτας, κ.λπ.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των τεχνολογικών τους υποδομών, ώστε να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα άμεσης πραγματοποίησης ενός αυξανόμενου αριθμού ψηφιακών τραπεζικών συναλλαγών με χαμηλότερο κόστος. Συμβάλλουν έτσι στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην εμπέδωση μίας σύγχρονης συναλλακτικής συνείδησης.
Τέλος, η κάθε τράπεζα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της, διενεργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στοχευμένες εμπορικές ενέργειες (προγράμματα επιβράβευσης των πελατών της για συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών), σε συνεργασία με το λιανεμπόριο. Ειδικά, για την περίοδο του Πάσχα, όπως και την πρόσφατη περίοδο των Χριστουγέννων, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά σχεδιάζει ενέργειες με σημαντική αύξηση της επιβράβευσης και ανταποδοτικά οφέλη σε κατηγορίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες των Πελατών όπως super market, καύσιμα, είδη ένδυσης κ.ά..
Latest News
Jefferies: Πόσο κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες από τα assets που διαχειρίζονται [γραφήματα]
Τι δείχνει ανάλυση της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες - Τα μερίδια αγοράς
Eurobank: Ισχυρή ζήτηση ύψους 2 δισ. για το ομόλογο – Υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές
Πώς κατανεμήθηκαν οι επενδυτές στο ομόλογο της Eurobank
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Eurobank - Αντλεί 400 εκατ.
Η ημερομηνία λήξης του ομολόγου Tier 2 είναι το 2035, με δικαίωμα ανάκλησης το 2030
Στις αγορές για τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου Tier II η Eurobank
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ύψος της έκδοσης μπορεί εν τέλει να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ
Στα πιο δύσκολα stress tests οι τράπεζες – Ο ρόλος των γεωπολιτικών κινδύνων
Οι συστημικές τράπεζες, πλην της Eurobank, υποβάλλονται από την EBA σε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων κινδύνων
Πώς τα κόκκινα δάνεια δίνουν λύσεις στο στεγαστικό και τη ρευστότητα των τραπεζών
Τα κόκκινα δάνεια 75 δισ. ευρώ μπορούν να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές
Σε stress tests οι τράπεζες της Ευρώπης - Ο βαθμός δυσκολίας για τις ελληνικές
Ξεκινούν για τις τράπεζες της Ευρώπης τα stress tests - Το βασικό και το δυσμενές σενάριο από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή
Χατζηθεοδοσίου για τις τραπεζικές προμήθειες: Απαιτείται συνέχεια στη μείωση
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει χαρακτηριστικά η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί υποχρεωτική εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας
Τράπεζες, ΧΑ και Ελλάδα στο μικροσκόπιο των επενδυτών – Τι βαθμό βάζουν
Τι λένε για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την ελληνική οικονομία κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι
Eurobank: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 8,58% της Demetra στη Logicom - Στα 27 εκατ. το τίμημα
Η συναλλαγή αποτελεί μέρος ευρύτερης συμφωνίας για απόκτηση μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας που διακρατούν οι Logic και Demetra