Μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις, έρχονται αυξήσεις μισθών – μετά από πολλά χρόνια – και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τις αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα που θα ισχύσουν από το 2024. «Θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα αυτό», με την παροχή μισθολογικών κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας, είπε χαρακτηριστικά. Η προεργασία για το νέο μισθολόγιο έχει ξεκινήσει με τις πληροφορίες να αναφέρουν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, αλλά και στα επιδόματα θέσης ευθύνης.
Μια «πρώτη γεύση» αύξησης έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τον Ιανουάριο του 2023 με την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου Προνοίας, όπως και από τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης αυξήσεις 10%, λόγω της πανδημίας, λαμβάνουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2022, οι γιατροί του ΕΣΥ.
Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024, οπότε οι 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι, θα λάβουν αυξήσεις στις αποδοχές τους – μετά από τουλάχιστον – μια δεκαετία περικοπών.
Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να δοθούν στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, ώστε να συγκλίνουν οι κατώτατοι μισθοί στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Στους σχεδιασμούς του νέου μισθολογίου προβλέπονται αυξήσεις και για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.
Εκτιμάται, δε, ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρους των επιδομάτων που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα. Επίσης θα εφαρμόζει ένα μεικτό σύστημα αποδοχών, βάσει του οποίου η μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου θα συναρτάται με τη χορήγηση βαθμού και, συνεπώς, θα συνδέεται πλέον ο βαθμός που κατέχει κάθε φορά ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό.
Ταυτόχρονα θα χορηγεί κίνητρα επίτευξης στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους, οι οποίοι θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.
Δεκαετία απωλειών
Στο μεταξύ δραματική μείωση κατά 17,1% στις αμοιβές στο δημόσιο τομέα κατά την δεκαετία των μνημονίων 2010 – 2020, καταγράφει έρευνα – μελέτη του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ στην οποία απεικονίζεται με ακρίβεια η αρνητική εξέλιξη των αποδοχών στο δημόσιο τομέα.
Ο μέσος μισθός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μειώθηκε – την δεκαετία 2010 – 2020 – κατά 15,2% (από 1.271,6 σε 1078,4 ευρώ), ενώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 16,1% (από 954,5 σε 801 ευρώ).
Οι μειώσεις μισθών ανά επαγγελματική κατηγορία του δημοσίου είναι οι εξής:
Μείωση 11,2% στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, με το μισθό από 1.632 να μειώνεται σε 1.449 ευρώ. Μείωση 15,8% στους επιστήμονες (γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές, κτλ) δηλαδή από 1.366 σε 1.150 ευρώ. Μείωση 13,4% στους τεχνικούς από 1.265 σε 1.096 ευρώ. Και στους υπαλλήλους γραφείου, μείωση 15,3% , δηλαδή ο μισθός διαμορφώθηκε από 1.196 σε 1.013 ευρώ.
Οι μέσοι μισθοί τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες υποχωρούν (την περίοδο 2010-2020) ενώ συγχρόνως η απόσταση ανάμεσα στο μισθό κατά φύλο αυξάνει. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι ο μέσος μισθός για τους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους υποχωρεί κατά 14,7% από 1326 ευρώ σε 1131 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες υποχωρεί κατά 15,4% από 1210 ευρώ σε 1024 ευρώ. Ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης αυτής υποχώρησης ο μέσος μισθός για τις γυναίκες από 92,1% του αντίστοιχου για τους άνδρες το 2010 υποχωρεί στο 90,6%. Με άλλα λόγια, η κρίση οδηγεί σε αύξηση της απόκλισης των μισθών κατά φύλο.
Η ανισότητα επεκτείνεται και στη σχέση μισθού με το εκπαιδευτικό επίπεδο του εργαζόμενο. Το 2010 η αμοιβή για πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν αυξημένη κατά 18,1% σε σχέση με αυτό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κατά το 2020 η επιπλέον αμοιβή περιορίστηκε σε ένα πρόσθετο 10,5% σε σχέση με το πτυχίο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Latest News
«Κλειδώνει» η έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνετε
Μέχρι 10 Ιανουαρίου η αποστολή στην ΑΑΔΕ των στοιχείων για τις ασφαλισμένες κατοικίες από τις ασφαλιστικές
Τέλος χρόνου για τα τέλη κυκλοφορίας - Πώς θα καταθέσετε τις πινακίδες
Αναρτημένα στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι τα φετινά τέλη κυκλοφορίας
Ανεργία, υποαπασχόληση, χαμηλές αμοιβές και εξαντλητικά ωράρια
Τι αντιμετωπίζουν ο νέοι στην αγορά εργασίας
Σε διπλό κλοιό οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων - Τα βασικά σενάρια αλλαγών και φορολόγησης
Συνεδρίασε για πρώτη φορά η αρμόδια επιτροπή - Κερδίζει έδαφος η φορολόγηση της υπεραξίας με 15% στα κρυπτονομίσματα
Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι στις αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τις αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Παγκόσμιο Βαρόμετρο: 1 στους 3 εργαζόμενους σκέφτεται να αλλάξει άμεσα εργασία
Τι αποκαλύπτει έρευνα της ManpowerGroup η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους
Εργατικό Κέντρο Θήβας: Δε μπορεί να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων – Τι καταγγέλλει ο πρόεδρός του
Το Εργατικό Κέντρο Θήβας αντιμετωπίζει για δεύτερη χρονιά το ίδιο πρόβλημα
Οι γυναίκες θύματα ανισοτήτων στην αμοιβή
Οι αποκλίσεις στο εισόδημα ανά επαγγελματικό τομέα και εκπαιδευτικό επίπεδο
Πότε ακυρώνονται φόροι και πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά λάθος
Νέα απόφαση Πιτσιλή που σβήνει λάθη που έγιναν στην Εφορία, ακόμη και πριν 10 χρόνια
ΕΣΕΕ: Η μείωση των εισφορών κίνητρο για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Συνάντηση της ΕΣΕΕ με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως