
«Ίσως αύριο ή μεθαύριο θα ανακοινωθεί το πότε θα ξεκινήσει το Σαρακοστιανό καλάθι με κάποια πρόσθετα είδη τα οποία κατ’ ουσίαν θα μπουν στο βασικό καλάθι» προανήγγειλε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Όπως έγινε με το καλάθι των Χριστουγέννων, τώρα θα προστεθούν νηστίσιμα τρόφιμα, προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά, «ώστε να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να αγοράσουν τα βασικά που απαιτούνται για την Σαρακοστή», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Παπαθανάσης: Δεν σταματάμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Η πιθανή ημερομηνία έναρξης
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κάθε Τετάρτη ανανεώνεται το καλάθι, επομένως μια πιθανή ημερομηνία έναρξης του καλαθιού της Σαρακοστής θα μπορούσε να είναι η 15η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.
Σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση για το καλάθι του νοικοκυριού, που κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως εφόσον η ακρίβεια παραμένει, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την στήριξη και όπως είχε ειπωθεί εξ αρχής, οδεύοντας προς την λήξη του μέτρου, θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, για να δοθούν οι σχετικές παρατάσεις.
Στο ερώτημα, τι εξοικονομεί μια οικογένεια αγοράζοντας από το καλάθι, ο κ. Παπαθανάσης, επανέλαβε πως μία τετραμελής οικογένεια κερδίζει περίπου 80 ευρώ τον μήνα. Μαζί με την κάρτα αγορών, για την οποία ξεκινούν οι αιτήσεις στις επόμενες ημέρες και έως 3 Μαρτίου θα γίνει η καταβολή των ποσών, το Market Pass, θα δώσει ένα ποσό το οποίο είναι 10% στις αγορές των καταναλωτών. «Για μία τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 52 ευρώ και αν χρησιμοποιεί η ίδια η οικογένεια και το καλάθι μπορεί να έχει ένα όφελος 80 ευρώ. Δεν μπορούμε 100% να καλύψουμε την ακρίβεια. Θα ήταν ψέματα να το πούμε, αλλά κάνουμε κάθε τι, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.
Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την χορήγηση του Market Pass
Σε 6-7 ημέρες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την χορήγηση του Market Pass, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και ο τρόπος υποβολής της αίτησης θα είναι ανάλογος με το Fuel Pass.
«Εάν επιλέξουμε να πιστωθούν τα χρήματα σε λογαριασμό IBAN, θα έχουμε μία μείωση 20%, αλλά θα καταβληθούν τρεις μήνες μαζί, δηλαδή Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος σε μία καταβολή στις 3 Μαρτίου και αφορά το 85% των συμπολιτών μας. Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε, να στηρίξουμε πραγματικά τα νοικοκυριά και το έχουμε πει ότι αυτό το 10% είναι καλύτερο από το 7% που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μείωση του ΦΠΑ» προσέθεσε ο κ. Παπαθανάσης. «Οι πολίτες μπορούν άρα να επιλέξουν είτε να καταβληθούν τα χρήματα στο λογαριασμό IBAN, διαφορετικά στην άυλη κάρτα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν σε αγορές σε σουπερμάρκετ, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία αλλά και σε λαϊκές αγορές που όπου οι έμποροι και οι παραγωγοί έχουν POS» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα τρέξει έξι μήνες.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το 15% είναι το τρίτο χαμηλότερο της Ευρώπης.
Αλλάζει η σήμανση στα προϊόντα των σουπερμάρκετ
Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε και ότι αλλάζει η σήμανση στα προϊόντα των σουπερμάρκετ. Όπως είπε, από τότε που ξεκίνησε το καλάθι, έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις με τη σήμανση, ωστόσο παρατηρήθηκε ότι η τιμή μονάδος αναγράφεται με μικρά γράμματα. «Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι νομοθετούμε έτσι ώστε να υπάρχει με την ίδια γραμματοσειρά, στο ίδιο μέγεθος και η τιμή του προϊόντος και η τιμή ανά κιλό. Αν για παράδειγμα αγοράζουμε φέτα 300 γραμμάρια, θα έχουμε την τιμή του προϊόντος και δίπλα θα έχουμε την τιμή ανά κιλό. Αυτό γίνεται άμεσα. Σιγά σιγά εναρμονίζονται όλα τα σουπερμάρκετ και βεβαίως και εμείς προβαίνουμε και σε ελέγχους για να δούμε αν έχει εναρμονιστεί όλη η λειτουργία των σουπερμάρκετ. Από Δευτέρα όλα τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να έχουν τις τιμές με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Όσον αφορά στις εκπτώσεις, ισχύει πλέον ότι η τιμή αναφοράς απ’ όπου ξεκινά η έκπτωση είναι η χαμηλότερη τιμή των τριάντα προηγούμενων ημερών. Και εκεί ξεκινούν οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ενώ προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.
Την ίδια ώρα, προσέθεσε ο κ. Παπαθανάσης, είναι στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «phishing» (επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος). «Μέχρι τώρα δεν ήταν προστατευμένοι οι καταναλωτές. Τώρα βάζουμε ένα όριο από 1.000 ευρώ και πάνω. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποζημιώνουν, επομένως θα πρέπει να είμαστε και εμείς συνεπείς, να προσέχουμε να μη δίνουμε τους κωδικούς, δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε ποτέ κωδικό ούτε από το τηλέφωνο, ούτε από το λάπτοπ, ούτε από το κινητό. Θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα υπάρξουν και οι σχετικές δικλείδες ασφαλείας από τις τράπεζες να καλύψουν όλο αυτό το κενό. Επομένως, ένα ακόμα μέτρο, να προστατεύσει τους καταναλωτές» ανέφερε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενοικίου - Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ
Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια όλων των κατηγοριών - Μαζί με τα επιπλέον 500 εκατ. στο ΠΔΕ το συνολικό ύψος των μέτρων αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα

Μητσοτάκης: Επιστροφή ένα ενοίκιο σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο – 250 ευρώ σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα - Τι ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης μετά τα πλεονάσματα - Δείτε live τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση Τύπου σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το πλεόνασμα του 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στο 3,2% το έλλειμμα στην ΕΕ - Στην 6άδα των πλεονασμάτων η Ελλάδα
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στην ζώνη του ευρώ μειώθηκε το 2024

Πλεονάσματα «μαμούθ» το 2024 - Πώς διαμορφώθηκε το χρέος [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία - Στο 153,6% το δημόσιο χρέος - Ρεκόρ 4,8% για το πρωτογενές πλεόνασμα την περυσινή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά σημείωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,3%

Κλείδωσε το πλεόνασμα στο 1,3% – Έρχονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης
Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορά - Τα μέτρα για συντάξεις και ενοίκια

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας

Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από την «καταιγίδα Τραμπ»
Κίνδυνοι λόγω Ευρώπης αλλά και ευκαιρίες - Καθώς κλείνει ο κύκλος της κρίσης χρέους ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας - Παραμένει η ζήτηση για ελληνικά assets