Στις προοπτικές της οικονομίας, την επενδυτική βαθμίδα, την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και τις συντάξεις αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε αρχικά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, για το οποίο δήλωσε ότι πήγε καλά. «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνει κανείς πολύχρονη, για να αναπτύξει σχέσεις με την Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες παίρνουν πολύ καιρό για να λάβουν αποφάσεις, όταν όμως το κάνουν και αποκτούν σχέσεις, αυτές είναι μακροχρόνιες».
«Παλιότερα, όταν ήμουν στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε ενός είδους επαφή, υπήρξε ενός χρόνου προετοιμασία και καμιά εξηνταριά email που ανταλλάξαμε πριν κάνουμε την πρώτη επαφή» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για το 2023 «βλέπει» ο Σκυλακάκης
Εκλογές και επενδυτική βαθμίδα
Ερωτηθείς για το πόσο επηρεάζεται το κυβερνητικό έργο, αλλά και οι διεθνείς οίκοι από την προεκλογική συγκυρία ο αναπληρωτής υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ βλέπω ότι είναι πολύ μικρή η επιρροή, είναι χαρακτηριστική η αναβάθμιση που πήραμε από την Fitch, σε μία κατ’ εξοχήν προεκλογική στιγμή, δηλαδή 2-3 μήνες πριν τις εκλογές. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι οι απ’ έξω δε θεωρούν ότι η οικονομία επηρεάζεται. Επί της ουσίας, πετύχαμε το ’22 τους δημοσιονομικούς μας στόχους, έχουμε και μία μικρή υπέρβαση, πετύχαμε λίγο παραπάνω από ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι και η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την προεκλογική συγκυρία».
Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα υπογράμμισε: «Έχουμε τρεις οίκους που μας έχουν μία βαθμίδα κάτω, από τους μεγάλους οίκους, και τον Moody’s. Είχαμε δύο και ότι προστέθηκε τρίτος μας δίνει τη βάση ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι στον επόμενο κύκλο και μετά τις εκλογές θα έχουμε την τελική κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».
«Υπάρχει πιθανότητα στις 21 Απριλίου να γίνει από τη Standard and Poor’s, αλλά δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να κάνει ένας οίκος στη μέση μιας εκλογικής διαδικασίας» επεσήμανε.
Σχετικά με τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης για «παροχολογία» από την κυβέρνηση, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε:
«Η αντιπολίτευση διατηρεί το ιερό δικαίωμα να λέει κάτι και το αντίθετό του την ίδια στιγμή. Δηλαδή λέει ο κύριος Τσίπρας ‘’εγώ θα έδινα 10 δισ.’’ και μετά όταν λέει η κυβέρνηση να κάνει κάποια παρέμβαση, για να απαλύνει το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς σε ένα κομμάτι συμπατριωτών μας που ζει μόνο με τη σύνταξή τους, για κάτι που θα είναι 20 φορές μικρότερο, μιλάνε για προεκλογικές παροχές. Η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για την επικοινωνία, την εντύπωση και την προπαγάνδα».
Συντάξεις
Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις διευκρίνισε: «Ο νόμος που ψηφίστηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, προβλέπει τη προσωπική διαφορά, η οποία τρώει τις αυξήσεις. Για όσους δεν πήραν την αύξηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το δει μέσα στο επόμενο διάστημα, αναλόγως με τον δημοσιονομικό χώρο. Πρώτα θα συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα λάβει την απόφαση και μετά θα ανακοινωθεί το οτιδήποτε».
«Περιμένουμε να δούμε και τα έσοδα του Ιανουαρίου», επεσήμανε.
Τραπεζικά επιτόκια
Αναφερόμενος στο θέμα με τα επιτόκια των τραπεζών:
«Οι τράπεζες λένε ότι προχωρούν σταδιακά στις αυξήσεις των καταθέσεων. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και σε μεγαλύτερη έκταση. Σε σχέση με τα επιτόκια των νέων δανείων, δεν έχει ολοκληρωθεί η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Από εκεί και πέρα, έχει μεγάλη σημασία να αυξηθεί και ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας, ειδικά προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απαιτείται και από τις τράπεζες ανάληψη πρωτοβουλιών.
Κλείνοντας, ο κος Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:
«Η ελληνική οικονομία κατάφερε και ξεπέρασε πολύ μεγάλες κρίσεις, την πανδημία, την ενεργειακή και του πολέμου στην Ουκρανία, την τουρκική απειλή. Αισθάνομαι ότι ο τερματισμός της πολιτικής αβεβαιότητας, η επενδυτική βαθμίδα και οι μεγάλοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με την υποχώρηση του πληθωρισμού, μπορεί να μας δώσει, με τη βοήθεια της νέας κυβερνητικής θέσης που έχουμε κερδίσει, κυριολεκτικά μια αφετηρία για να ‘’απογειώσουμε’’ στα επόμενα χρόνια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Fuel pass
Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου fuel pass για τις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, απάντησε ότι: «Δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω σε σχέση με τα δημοσιονομικά από αυτά που είπαμε ως τώρα».
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κος Σκυλακάκης εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά:
«Υπάρχει μια χώρα που απειλεί όχι μόνο εμάς, αλλά ‘’Θεούς και Δαίμονες’’, τη Σουηδία, την Αμερική, τη Γαλλία. Πλησιάζουν και αυτοί στις εκλογές, που θα είναι καταλυτικές.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ