Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να λαμβάνουν σημαντικές στηρίξεις από το θετικό κλίμα της Wall Street, εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια.
Οι δείκτες
Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,33% και έκλεισε στις 7.501,7 μονάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κέρδισε 0,07% για να κλείσει στις 27.346,88 μονάδες, ακόμη και όταν η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 1,02% στις 2.449,8 μονάδες και ο Kosdaq σημείωσε άνοδο κατά 1,41% στις 750,96 μονάδες, καθώς οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 16,6% σε ετήσια βάση.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,38%. Ο Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας πρόσθεσε 0,9% στις 3.284,92 μονάδες και ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 1,31% για να κλείσει στις 12.158,19 μονάδες.
Τα μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας τον Ιανουάριο σημείωσε περαιτέρω συρρίκνωση σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αν και με βραδύτερο ρυθμό, σηματοδοτώντας την έκτη μηνιαία συρρίκνωση στη σειρά. Ο μεταποιητικός δείκτης υπεύθυνων αγορών της Caixin για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 49,2, ελαφρώς υψηλότερα από το 49,0 του Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται των προσδοκιών για 49,5
“Τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση στη μεταποίηση συνέχισαν να συρρικνώνονται. Οι επιπτώσεις από την πανδημία αποτέλεσαν τροχοπέδη στην παραγωγή και τις πωλήσεις”, ανέφερε η Caixin.
Την ίδια ώρα, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας καταγράφει νέα συρρίκνωση τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της au Jibun Bank Flash Japan Manufacturing Purchasing Managers’ Index παρέμεινε σταθερός στο 48,9, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Τέλος, η Νότια Κορέα εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2022, το χειρότερο μέγεθος από τότε που η χώρα άρχισε να καταρτίζει στοιχεία το 1956 και περισσότερο από το εμπορικό έλλειμμα των 20,6 δισ. δολαρίων που παρατηρήθηκε το 1996. Για το μήνα Ιανουάριο, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 46,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 16,6% και οι εισαγωγές κατά 59 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,6%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να ανέλθει σε 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Latest News
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
Ενισχύονται οι ανησυχίες για το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής Τραμπ στην αγορά ομολόγων
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Στο φίνις τα κέρδη στην Ευρώπη - Βουτιά για την JD Sports
Το κλίμα όμως παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έξοδο στις αγορές για 11 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα για το 2025
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ περίπου 8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις και δημοπρασίες ομολόγων
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου