Με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και τους αναλυτές να θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τα μηνύματα που στέλνουν οι αξιωματούχοι της δεν είσαι σαφή για το κατά πόσο ακόμη η τράπεζα θα συσφίξει την νομισματική της πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Αντί λοιπόν να επικεντρωθούν σε αυτήν καθεαυτήν τη νέα άνοδο των επιτοκίων, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους «χρησμούς» της Κριστίν Λαγκάρντ και τις ανεπαρκείς δηλώσεις της για την μελλοντική πολιτική της ΕΚΤ, γράφει η Politico.

Επιτόκια: Μέχρι πού θα φτάσουν φέτος; [Πίνακας]

Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα όλων είναι ότι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, που θα είναι διαθέσιμα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, θα καταδείξουν ταχύτερη αποκλιμάκωση από εκείνη που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο.

Ήξεις, αφίξεις…

Τα γεράκια της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο έκαναν λόγο για «άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση (σ.σ.: του Φεβρουαρίου) και πιθανώς στην επόμενη (σ.σ.: του Μαρτίου)».

Αυτό, όμως, τέθηκε γρήγορα υπό αίρεση, από την ταχύτερη της αναμενόμενης υποχώρηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα του Τύπου ότι η πιο αργή σύσφιξγη τον Μάρτιο έβρισκε όλο και περισσότερους υποστηρικτές μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η Λαγκάρντ θα στείλει μήνυμα για μια νέα άνοδο 50 μονάδων τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά πάνω από το στόχο του 2% και ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) που θεωρείται πρόδρομος μελλοντικών πληθωριστικών εξελίξεων μπορεί να μην έχει κορυφωθεί ακόμη.

Από την άλλη, κερδίζει έδαφος και το επιχείρημα ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί τις αυξήσεις των επιτοκίων, δεδομένου ότι ευρωπαϊκή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τους φόβους που εκφράζονταν αρχικά, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ στην ευρωζώνη κινήθηκε σε θετικό έδαφος, στο +0,1% το τελευταίο τρίμηνο, παρά τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση.

Η μάχη δεν έχει κερδηθεί

Το ένα μετά το άλλο, τα γεράκια της ΕΚΤ δηλώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί. Ακόμα πιο σημαντική, σύμφωνα με την Politico, θεωρείται η σιωπή που τηρούν τα «περιστέρια». Ο Γκάμπριελ Μακλούφ, από τους πιο μετριοπαθείς, τάχθηκε υπέρ μιας άλλης μεγάλης αύξησης τον Μάρτιο.

Η εγκατάλειψη της προηγούμενης γραμμής χωρίς αλλαγή στα δεδομένα ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει την αξιοπιστία της Λαγκάρντ σε μια εποχή που ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί ενώ τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με τα δεδομένα της περιόδου της κάθε συνάντησης, έχει ήδη μιλήσει για αύξηση 50 μονάδων τον Φεβρουάριο και έχει προδιαγράψει μια ακόμη αντίστοιχη τον Μάρτιο.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια μεταξύ 3,25% και 3,75% από το τρέχον 2% και σε κάθε περίπτωση ζητούν πιο σαφή επικοινωνιακή πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»