Ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επενδυτές έστειλε ο Λιβανοαμερικανός Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Μαύρος Κύκνος» (Black Swan), δοκιμιογράφος, μαθηματικός στατιστικολόγος, πρώην trader και αναλυτής κινδύνου.
Ο Ταλέμπ κάλεσε μάλιστα, τους επενδυτές να προετοιμαστούν «για μια οδυνηρή επιστροφή στην πραγματικότητα» χρησιμοποιώντας μια γλαφυρή μεταφορά: με λίγα λόγια είπε ότι η «παιδική χαρά» (εν προκειμένω η Disneyland) τελείωσε και πως «τα παιδιά πάνε πίσω στο σχολείο». «Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο τα τελευταία 15 χρόνια».
«Μια γενιά που μεγάλωσε με σχεδόν μηδενικά επιτόκια πυροδότησε μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων και μια μνημειώδη σειρά υπερτροφοδοτούμενων ανισοτήτων», είπε ο διάσημος συγγραφέας τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Μαϊάμι, που διοργανώθηκε από το hedge fund Universe Investments. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές δεν είναι συνηθισμένοι σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων, καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed αυξάνει τα επιτόκια σε επίπεδα υψηλά προκειμένου να φρενάρει και να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.
Κρυπτονομίσματα: Ανακάμπτει η αγορά – Ράλι στο Bitcoin
Στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα
Ο Ταλέμπ περιέγραψε μια γενιά επενδυτών που ξέχασαν τη σημασία των ταμειακών ροών τα τελευταία 15 χρόνια καθώς η οικονομική κρίση απελευθέρωσε ένα κύμα δημιουργίας εύκολου χρήματος. Πρόσθεσε ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν ένδειξη αφέλειας στις αγορές μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων.
«Όλα αυτά τα χρόνια, το περιουσιακό στοιχείο μεγάλωνε σαν τρελό», είπε ο Ταλέμπ. «Είναι σαν όγκος, νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση», και σαν «όγκο» ουσιαστικά εννοούσε το οτιδήποτε, από το bitcoin μέχρι τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί υπό το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων. Εκτίμησε αυτά τα «πλασματικά περιουσιακά στοιχεία» σε περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, καθώς προέβλεψε ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Ανέφερε επίσης το Twitter ως παράδειγμα εταιρειών που θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν υπό το νέο νομισματικό καθεστώς. Αν και δεν αναφέρθηκε στον Ιλον Μασκ με το όνομά του, ανέφερε τον αγοραστή του Twitter ως «λαμπρό οικονομικό μυαλό» στον οποίο έχει δοθεί ένα σκληρό μάθημα για τις ταμειακές ροές. «Δεν βρέχει πια χρήματα», είπε ο χαρακτηριστικά ο Ταλέμπ.
Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια εβδομάδα που ο επί χρόνια συνάδελφός του και προστατευόμενος, ο επικεφαλής επενδύσεων της Universo, Μαρκ Σπιτζνάγκελ, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά ήταν μια «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 σε μια έκρηξη χρέους.
«Τα πράγματα δεν θα είναι καλά για κάποιο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Ταλέμπ…
Latest News
«Καλπάζει» ξανά το Bitcoin και φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά
Τον έναν μετά τον άλλον στόχο ξεπερνά το Bitcoin, αφήνοντας πίσω του το όριο των 70.000 δολαρίων
Στα 100.000 δολάρια το Bitcoin; - Τι πιθανότητα δίνουν οι traders για το 2024
Οι traders φαίνεται να είναι πιο σίγουροι για ένα σενάριο που θα φέρει την τιμή του Bitcoin στα 80.000 δολάρια
Πότε σχεδιάζει να προωθήσει το ψηφιακό νόμισμα η Τράπεζα της Αγγλίας
Τι είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας
Υπόγειος πόλεμος Λαγκάρντ -Τράμπ για την «τιμή» του Bitcoin
Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Τράμπ στους κεντρικούς τραπεζίτες - Η τιμή του Bitcoin
Πάνω από τα 67.000 δολάρια «σκαρφάλωσε» το Bitcoin
Το Bitcoin εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων το Σάββατο
Η βιομηχανία crypto δίνει τα... ρέστα της στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ
Ο δισεκατομμυριούχος Κρις Λάρσεν της Ripple, πλατφόρμας των crypto, έχει δώσει 11,8 εκατ. δολάρια για τον προεκλογικό αγώνα της Χάρις
«Φλερτάρει» με τα 70.000 δολάρια το Bitcoin
Σημαντικές εισροές σε ETF Bitcoin
Bitcoin: Πώς ο ψηφιακός χρυσός γίνεται πραγματικός χρυσός
Επενδύσεις σε ράβδους χρυσού στο δίκτυο Bitcoin
Συνελήφθη ο 25χρονος που χάκαρε το X της SEC και προκάλεσε χάος στο Bitcoin
Ένα ψεύτικο tweet που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό SEC εκείνη την ημέρα ανέβασε την τιμή του bitcoin κατά περισσότερα από 1.000 δολάρια.
Ο μεγάλος φυγάς των crypto: Αγνοείται ο 64χρονος που «έχτισε» την πυραμίδα των 150 εκατ.
Ο Jicha έφτιαξε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο που βασιζόταν σε επενδυτές που αγόραζαν κρυπτονομίσματα και στρατολογούσαν άλλους επενδυτές