Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον πολλών παγκόσμιων κολοσσών φυσικού αερίου και πετρελαίου για επενδύσεις στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό η η ιταλική Eni ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης (NOC), σύμφωνα με την οποία θα επενδύσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την παραγωγή περίπου 850 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα (mmcf /δ) σε δύο υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η συμφωνία – όπως δήλωσε ο πρόεδρος της NOC, Farhat Bengdara, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον τοπικό σταθμό al-Masar – θα περιλαμβάνει την ανανέωση μιας υπάρχουσας συμφωνίας που είχε αρχικά συναφθεί το 2008.
Η Eni παράγει σήμερα φυσικό αέριο στη Λιβύη από τα κοιτάσματα της Wafa και της Bahr Essalam, τα οποία διαχειρίζεται η Mellitah Oil & Gas, μια κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής εταιρείας και της NOC.
Στο ραντάρ των BP και Eni τα ελληνικά κοιτάσματα
Ο Green Stream
Σύμφωνα με την Eni, το αέριο από τα κοιτάσματα μεταφέρεται στην Ιταλία μέσω του αγωγού Green Stream 520 χιλιομέτρων χωρητικότητας οκτώ δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως (bcm/y) που διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα και καταλήγει στο Gela της Σικελίας.
Αυτές οι ροές φυσικού αερίου διακόπηκαν στις αρχές του έτους λόγω της μη προγραμματισμένης συντήρησης στο συγκρότημα Mellitah, σύμφωνα με την Eni, αλλά έκτοτε έχουν αποκατασταθεί πλήρως.
Σύμφωνα με τον Bengdara της NOC, οι μειωμένες εξαγωγές στην Ιταλία ήταν αποτέλεσμα της προτίμησης της Λιβύης σε εκείνο το σημείο να στέλνει φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ίσως, επομένως, η Ιταλία να επιδιώκει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των προμηθειών φυσικού αερίου της από τη Λιβύη μέσω περαιτέρω επενδύσεων από τις βασικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της στη χώρα και, ευρύτερα, σε άλλους προμηθευτές-στόχους στην περιοχή.
Όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία επιδιώκει να αντισταθμίσει την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2025 και, για το σκοπό αυτό, έχει ανακοινώσει πολλά νέα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αγωγών από άλλες πηγές.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Όπως είχε γράψει ο ΟΤ Στο επενδυτικό ραντάρ της BP και της Eni μέσω της Λιβύης έχουν μπει τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αξιολογώντας τις επικείμενες ανακαλύψεις ως ευκαιρία για την κάλυψη των μεγάλων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές με ρόλο στις εν εξελίξει έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών στόχων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους, «οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης (NOC) περί πρόθεσης να προτείνει στην Ελλάδα και την Αίγυπτο την ανάπτυξη αγωγών, μόνο τυχαίες δεν ήταν…».
Ο Φαρχάτ Μπενγκντάρα στη διάρκεια της συνέντευξής του στις 2 Νοεμβρίου στο CNBC Asia είπε πως η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου εξετάζει την κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Διεκδίκησε μάλιστα την είσοδο της Λιβύης και στο EastMed Gas Forum, όπου συμμετέχουν οι δύο προαναφερόμενες χώρες, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία