![Πετρέλαιο: «Πράσινο» φως για γεωτρήσεις στην Αλάσκα από τον Μπάιντεν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/alaska2-scaled-1024x732-1.jpg)
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ για γεωτρήσεις στην Αλάσκα, υποσχόμενος να προστατεύσει «το τεράστιων διαστάσεων φυσικό καταφύγιο των πολικών αρκούδων, των ταράνδων, αλλά και μεταναστευτικών πτηνών».
Τώρα φαίνεται να αλλάζει γνώμη: ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα πιο περιορισμένο σχέδιο γεωτρήσεων στο προτεινόμενο έργο Willow της ConocoPhillips στη βορειοδυτική Αλάσκα, παρόλο που αναφέρει «ουσιώδεις ανησυχίες» σχετικά με την ανάπτυξη πετρελαίου και προειδοποιεί για δικλείδες ασφαλείας ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην άγρια ζωή και το κλίμα.
Σε μια περιβαλλοντική ανασκόπηση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου ανάπτυξης πετρελαίου που περιορίζει τις γεωτρήσεις σε τρεις τοποθεσίες, αντί των πέντε που οραματιζόταν αρχικά η ConocoPhillips.
H «διαμάχη» Μπάιντεν-Τραμπ στην Αλάσκα
Το κρίσιμο 30ήμερο
Το υπουργείο τονίζει ότι η έγκριση του έργου δεν είναι καθόλου εγγυημένη και ότι οι γεωτρήσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω, ενδεχομένως σε επίπεδα, τα οποία ο πετρελαϊκός κρίνει ως οικονομικά μη βιώσιμα.
«Το τμήμα έχει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το έργο Willow και την προτιμώμενη εναλλακτική λύση, όπως παρουσιάζεται στη δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των επιπτώσεων στην άγρια ζωή και την επιβίωση των ιθαγενών της Αλάσκας», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Η τελική απόφαση για το αν θα δοθούν τελικά οι άδειες και πόσες για γεωτρήσεις στην Αλάσκα αναμένεται τον Μάρτιο, και θα την λάβει ο υπουργός Εσωτερικών Deb Haaland, ο οποίος θα μπορούσε να περιορίσει τη γεώτρηση στην τοποθεσία ή να αποκλείσει εντελώς το έργο.
Το ορόσημο των 8 δισ. δολαρίων
Η τελευταία έκθεση αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για το έργο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να παράγει περίπου 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και να διοχετεύει νέο αργό στο σύστημα αγωγών Trans-Alaska Pipeline. Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της ConocoPhillips στην Αλάσκα έχει προειδοποιήσει ότι οι όροι που περιορίζουν τη γεώτρηση σε δύο μόνο τοποθεσίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το έργο.
Ακτιβιστές και οι ιθαγενείς της Αλάσκας που αντιτίθενται στο έργο υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται. «Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτό το εύθραυστο μέρος στον κόσμο — ή οπουδήποτε», δήλωσε η Abigail Dillen, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ομάδας Earthjustice. Η περιβαλλοντική ανάλυση αποκαλύπτει «κάποια από αυτά που σκέφτονται, αλλά η τελική απόφαση είναι πού θα συμβεί, και αυτό θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό 30ήμερο».
Σύμφωνα με το προτιμώμενο σενάριο που περιγράφεται από το Εσωτερικό Γραφείο Διαχείρισης Γης, το έργο θα περιοριστεί σε τρεις τοποθεσίες.
Επιπλέον, το σχέδιο θα συρρικνώσει την ποσότητα των απαραίτητων χωματόδρομων, αγωγών και άλλων επιφανειακών υποδομών, μειώνοντας αποτελεσματικά τον χρόνο κατασκευής και μετριάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής.
Ακόμα κι έτσι, ο οργανισμός έχει υπολογίσει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα έφτανε τα 614 εκατομμύρια βαρέλια σε 31 χρόνια — λιγότερο από 3% μείωση από τα 629 εκατομμύρια που προβλέπονταν στην πρόταση της ConocoPhillips για τα μεγαλύτερα 5-πηγάδια. Το σχέδιο μείωσης θα δημιουργήσει περίπου 254 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Η ConocoPhillips επανέλαβε την υποστήριξή της για αυτήν την προσέγγιση την Τετάρτη. «Πιστεύουμε ότι το Willow θα ωφελήσει τις τοπικές κοινότητες και θα ενισχύσει την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια παράγοντας πετρέλαιο με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο Erec Isaacson, πρόεδρος της ConocoPhillips Alaska. Η εταιρεία «είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή αμέσως αφού λάβει ένα βιώσιμο αρχείο απόφασης και την πλήρη εξουσιοδότηση από όλους τους φορείς αδειοδότησης».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου