Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας «ριζικά ορθολογιστής» ηγέτης που στοιχηματίζει ότι οι δυτικές χώρες θα κουραστούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν σε ένα τέλος της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα είναι ευνοϊκές για τη Ρωσία, δήλωσε στο Politico ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ, ο οποίος κατείχε τον γαλλικό προεδρικό θώκο από το 2012 έως το 2017, έχει αρκετή εμπειρία από πρώτο χέρι με τον Πούτιν. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ηγέτη, μαζί με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία από την πλευρά της Ρωσίας και την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Πούτιν: «Μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει» – Ο Μπόρις Τζόνσον περιγράφει πώς τον «απείλησε» ο Ρώσος πρόεδρος

Αλλά αυτές οι προσπάθειες για διάλογο αποδείχθηκαν άκαρπες, εκθέτοντας τον Πούτιν ως έναν ηγέτη που καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ και αμφισβήτησε όλες τις μεταγενέστερες απόπειρες συνομιλιών – συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης ατομικής προσπάθειας με επικεφαλής τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο Ολάντ στη σχετική συνέντευξή του.

«Είναι [ο Πούτιν] ένα ριζικά ορθολογικό άτομο ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, αν θέλετε», είπε ο πρώην Γάλλος ηγέτης, όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία. «Έχει το δικό του σκεπτικό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία. Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο τη δυναμική της βίας που μπορούμε να αντιπαραθέσουμε απέναντί του».

Ενόψει της επετείου της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ολάντ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει «να εδραιώσει τα κέρδη του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα κουραστεί και ότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση προκειμένου να αναδείξουμε σε αυτό το στάδιο την προοπτική μιας διαπραγμάτευσης».

Τουρκία ή Κίνα σε ρόλο διαμεσολαβητή

Όμως, σε αντίθεση με την προηγούμενη σύγκρουση του 2014, όταν ήταν στην εξουσία, και το Παρίσι μαζί με το Βερολίνο ηγούνταν των συνομιλιών με τον Πούτιν, αυτή τη φορά η δουλειά της διαμεσολάβησης είναι πιθανό να πέσει στην Τουρκία ή την Κίνα — «πράγμα που δεν θα είναι καθησυχαστικό για κανέναν», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Ο Μακρόν, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας του Ολάντ πριν εγκαταλείψει την κυβέρνησή του και συνεχίσει μόνος του κερδίζοντας την προεδρία το 2017. Εχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη διπλωματία με τη Ρωσία, πραγματοποιώντας πολλές κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πούτιν τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Αλλά η προσέγγιση των δύο ανδρών δεν απέφερε σαφή αποτελέσματα, προκαλώντας κριτική από την Ουκρανία και τους Ανατολικοευρωπαίους, οι οποίοι επίσης αντιτάχθηκαν στον Μακρόν λέγοντας ότι η Ρωσία θα απαιτούσε «εγγυήσεις ασφαλείας» μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ολάντ δεν επέκρινε τον διάδοχό του σχετικά με την προσέγγιση του Πούτιν. Ήταν λογικό να μιλήσουμε με τον Πούτιν πριν από την εισβολή για να «του στερήσουμε οποιαδήποτε επιχειρήματα ή προφάσεις», είπε. Αλλά μετά από μια «σύντομη περίοδο αβεβαιότητας» μετά την εισβολή, «το ζήτημα [σχετικά με τη χρησιμότητα του διαλόγου] δυστυχώς διευθετήθηκε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Επικαιρότητα |

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της

Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας