Ανοδικά κινήθηκε τον Ιανουάριο 2023 ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), καθώς έκλεισε στις 49,2 μονάδες, έναντι 47,2 μονάδων τον Δεκέμβριο.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global υπέδειξαν οριακή μόνο επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τη βραδύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Μεταποίηση: Σε χαμηλό διετίας η δραστηριότητα τον Δεκέμβριο
Τα επίπεδα παραγωγής στην ελληνική βιομηχανία παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2023.
Η πορεία προς τη σταθεροποίηση της παραγωγής καταγράφηκε μετά από μία περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν, στο πλαίσιο της έρευνας, ότι οι ασθενείς συνθήκες ζήτησης και οι μειωμένες δαπάνες από την πλευρά των πελατών εξακολούθησαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Ωστόσο, άλλες εταιρείες ανέφεραν ορισμένες θετικές εξελίξεις ως προς τη ζήτηση των πελατών.
Μείωση αριθμού εργαζομένων
Οι συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό παρέμειναν ασθενείς, ωστόσο υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης τον Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά, η απότομη συρρίκνωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών οδήγησε εν μέρει τις εταιρείες στη μείωση του αριθμού εργαζομένων για πέμπτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.
Όσον αφορά στα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, κατέγραψαν μείωση με εντονότερους ρυθμούς, λόγω των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών και των ελάχιστων αγορών προμηθειών.
Παράλληλα, η αύξηση κόστους περιορίστηκε. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και ήταν αισθητά πάνω από τη γενική τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες.
Τα επίπεδα παραγωγής
Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2023. Η πορεία προς τη σταθεροποίηση της παραγωγής καταγράφηκε μετά από μία περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι οι ασθενείς συνθήκες ζήτησης και οι μειωμένες δαπάνες από την πλευρά των πελατών εξακολούθησαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Ωστόσο, άλλες εταιρείες ανέφεραν ορισμένες θετικές εξελίξεις ως προς τη ζήτηση των πελατών.
Παρ’ όλα αυτά, οι εισροές νέων παραγγελιών μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο. Οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν για όγδοο συνεχή μήνα,s and λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στην αγοραστική δύναμη των πελατών μετά τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης υποχώρησε αισθητά και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός. Αντίστοιχα, η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιβραδύνθηκε επίσης σημαντικά.
Η επιβάρυνση κόστους
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η επιβάρυνση κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκε με ασθενέστερο ρυθμό τον Ιανουάριο. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Παρότι οι εταιρείες εξακολούθησαν να επισημαίνουν τις αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας, ορισμένες ανέφεραν ότι η υποτονική ζήτηση για εισροές είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αυξήσεις των τιμών των προμηθευτών. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και ήταν σε γενικές γραμμές έντονος.
Οι υψηλότερες τιμές πώλησης αποδόθηκαν στη μετακύλιση του υψηλότερου κόστους στους πελάτες. Παρότι ταχύτερος από την τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2021.
Εξαιτίας των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη μείωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020. Ανταποκρινόμενες στις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι εταιρείες μείωσαν τα επίπεδα απασχόλησης. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν μόλις οριακός.
Latest News
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 8ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης για τη Eurobank
Στα €2,2 δισ. οι υπό διαχείριση πόροι για την Eurobank
Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη για 4 ΑΕΕΑΠ – Συσταση «buy» για Briq, Trade, Premia και Noval
Οι ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία διαπραγματεύονται με discount 40% σημειώνει η Alpha Finance
ΗΡΩΝ ViBES: Το Πρόγραμμα επιβράβευσης που στηρίζει το περιβάλλον
Μέσα στον πρώτο μόλις μήνα της δράσης, η ενέργεια των μελών του ΗΡΩΝ ViBES έχει ήδη δώσει ζωή σε εκατοντάδες δέντρα
Εξάρχου: «Στόχος η Aktor να γίνει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις»
Ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Aktor Αλέξανδρος Εξάρχου κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης συνεδρίασης του ΧΑ τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της εισηγμένης
Περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν φύγει με πτήσεις της Aegean από Σαντορίνη Δευτέρα και Τρίτη
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις
«Ζυμώνει» και ξενοδοχεία η οικογένεια Κουκουτάρη της Αlfa Pastry
Επέκταση στον ξενοδοχειακό κλάδο από την οικογένεια Κουκουτάρη της Αlfa Pastry – Η νέα εταιρεία Greatly με μετοχικό κεφάλαιο 500 χιλ. ευρώ
Τα δυο κρίσιμα σημεία στο deal Πειραιώς - CVC για την Εθνική Ασφαλιστική
Τι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν Πειραιώς και CVC για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής
Επανεκκίνηση με κάθε κόστος - Σε ποιες μάρκες βάζει πωλητήριο η Estée Lauder
Η Estée Lauder θα προχωρήσει στην πώληση brands για να ενδυναμώσει άλλες κατηγορίες προϊόντων - Τι θα κρατήσει
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στο ανώτατο όριο του εύρους της αποτίμησης η δημόσια πρόταση της Masdar
Το ΔΣ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με αιτιολογημένη γνώμη σημειώνει ότι το εύρος αποτίμησης της εταιρείας είναι από 11,9 έως 21,5 ευρώ/μετοχή – Στα 20 ευρώ η πρόταση της Masdar
Έλεγχοι για αισχροκέρδεια στα αεροπορικά εισιτήρια από Σαντορίνη
Σε μία συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης θα περιορίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου