Με προίκα τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, απόρροια της κερδοφορίας ρεκόρ του 2022 και των μεγάλων εκδόσεων μετοχών και ομολόγων που έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία την τελευταία διετία, εισέρχονται στη διαδικασία των εφετινών stress tests οι ελληνικές τράπεζες.
Οι διοικήσεις τους, που ενημερώθηκαν χθες για τις παραδοχές της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, είναι αισιόδοξες ότι τα αποτελέσματά της θα δείξουν με τον πλέον καθαρό τρόπο τις ισχυρές πλέον αντοχές του εγχώριου κλάδου έναντι μακροοικονομικών σοκ.
Τράπεζες: Ύφεση 5,5% την τριετία 2023 – 2025 στο ακραίο σενάριο των stress tests
Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη δοκιμασία, του 2021, οι εγχώριοι όμιλοι, που θα εξεταστούν με σημείο εκκίνησης τα μεγέθη της 31ης Δεκεμβρίου 2022, έχουν να επιδείξουν καλύτερη κεφαλαιακή ισχύ, σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων και ένα ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο υγιών χορηγήσεων μετά από τρία χρόνια υψηλής πιστωτικής επέκτασης.
Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρουν αναλυτές, θα ήταν έκπληξη τα αποτελέσματα των stress tests να αποδειχθούν χειρότερα σε σχέση με τις καλές επιδόσεις που είχαν σημειωθεί δύο χρόνια νωρίτερα.
Η σύγκριση των σεναρίων
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η σωρευτική ύφεση κατά 5,5% που προβλέπεται στο δυσμενές σενάριο για την τριετία 2023 – 2026 είναι μεγαλύτερη από το -3,6% των προηγούμενων ασκήσεων.
Την ίδια στιγμή, λαμβάνεται ως υπόθεση η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, 8,3% το 2023, 4,6% το 2024 και 3,2% το 2025 έναντι αρνητικού ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή στα τεστ του 2021.
Αντίστοιχες συνθήκες θα επικρατούν, στο πλαίσιο της άσκησης και στην ΕΕ, καθιστώντας αναγκαία τη διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των σχετικών πιέσεων.
Η παραδοχή αυτή μπορεί από τη μία πλευρά να οδηγεί σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών και να αυξάνει το πιστωτικό ρίσκο, ωστόσο το υψηλό κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να τροφοδοτεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τα έσοδα από τόκους.
Επιπρόσθετα, η άνοδος της ανεργίας εκτιμάται τώρα χαμηλότερη, 4,8% έναντι 5,6% στα stress tests του 2021, όπως και το τελικό ποσοστό της, 17,3% έναντι 22,2% αντίστοιχα. Πρόκειται για μία κομβικής σημασίας παράμετρο για την προβολή των δανείων που θα κοκκινίσουν.
Αναφορικά με την κάλυψη των δανειακών χαρτοφυλακίων, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αναμενόμενη σε βάθος τριετία υποχώρηση των τιμών των ακινήτων προβλέπεται μικρότερη σε σύγκριση με την άσκηση του 2021.
Συγκεκριμένα, στα επαγγελματικά θα μειωθούν σωρευτικά κατά 16,6% την περίοδο 2023 – 2025 έναντι πτώσης τους κατά 24,2% στην προ διετίας δοκιμασία, ενώ στα οικιστικά η υποχώρηση διαμορφώνεται σε 6,3% από 9,9% αντίστοιχα.
Το μήνυμα των τεστ
Όπως επισημαίνουν αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, στο βασικό σενάριο οι τράπεζες θα δείξουν αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, που είναι άλλωστε και κεντρικός στόχος των επιχειρησιακών τους πλάνων.
Από την άλλη πλευρά, λένε οι ίδιοι κύκλοι, υπό τις δυσμενείς υποθέσεις οι ζημιές από την αύξηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο δεν αναμένονται ικανές να μειώσουν την κεφαλαιακή βάση σε επίπεδα που θα δημιουργούν ανησυχία.
«Το αντίθετο. Τα αποτελέσματα θα αποδείξουν χωρίς αστερίσκους τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εγχώρια τραπεζική αγορά και τις επαρκείς πλέον άμυνες στα μακροοικονομικά ρίσκα. Θα στείλουν δε προς την επενδυτική κοινότητα ένα καθαρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα» τονίζουν σχετικά.
Latest News
Επενδύσεις 40 εκατ. από ΤITAN σε ΑΙ, PropTech και ClimateTech
Η ΤΙΤΑΝ επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και επιταχύνει τη στρατηγική καινοτομίας - Νέες Venture Capital επενδύσεις σε τομείς υψηλής δυναμικής
«Ταύρος» η Fitch για τις ελληνικές τράπεζες το 2025 - Τι λέει για κέρδη και NPLs [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται η Fitch - Η ανάκαμψη από την κρίση και η αύξηση των δανείων
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 8ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης για τη Eurobank
Στα €2,2 δισ. οι υπό διαχείριση πόροι για την Eurobank
Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη για 4 ΑΕΕΑΠ – Συσταση «buy» για Briq, Trade, Premia και Noval
Οι ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία διαπραγματεύονται με discount 40% σημειώνει η Alpha Finance
ΗΡΩΝ ViBES: Το Πρόγραμμα επιβράβευσης που στηρίζει το περιβάλλον
Μέσα στον πρώτο μόλις μήνα της δράσης, η ενέργεια των μελών του ΗΡΩΝ ViBES έχει ήδη δώσει ζωή σε εκατοντάδες δέντρα
Εξάρχου: «Στόχος η Aktor να γίνει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις»
Ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Aktor Αλέξανδρος Εξάρχου κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης συνεδρίασης του ΧΑ τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της εισηγμένης
Περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν φύγει με πτήσεις της Aegean από Σαντορίνη Δευτέρα και Τρίτη
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις
«Ζυμώνει» και ξενοδοχεία η οικογένεια Κουκουτάρη της Αlfa Pastry
Επέκταση στον ξενοδοχειακό κλάδο από την οικογένεια Κουκουτάρη της Αlfa Pastry – Η νέα εταιρεία Greatly με μετοχικό κεφάλαιο 500 χιλ. ευρώ
Τα δυο κρίσιμα σημεία στο deal Πειραιώς - CVC για την Εθνική Ασφαλιστική
Τι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν Πειραιώς και CVC για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής
Επανεκκίνηση με κάθε κόστος - Σε ποιες μάρκες βάζει πωλητήριο η Estée Lauder
Η Estée Lauder θα προχωρήσει στην πώληση brands για να ενδυναμώσει άλλες κατηγορίες προϊόντων - Τι θα κρατήσει