· Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ήξεραν πάντως πως το ενδιαφέρον της Mondelez για την Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ήταν όχι μόνο υπαρκτό αλλά και έντονο.
· Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας άλλωστε είχε φροντίσει να «απογειώσει» την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, καθιστώντας την μια υπολογίσιμη δύναμη στις διεθνείς αγορές.
· Με αιχμή του δόρατος το συσκευασμένο κρουασάν (παγκόσμια πρωτοτυπία) κατάφερε να διεισδύσει σε πάνω από 60 χώρες, με παραγωγικό εκτόπισμα σε τρεις ηπείρους!
· Και φρόντισε όταν «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου» να την πουλήσει ακριβά…
· Το «αστρονομικό» ποσό των 2 δισ. δολ. υποχρεώθηκε να καταβάλλει η κορυφαία πολυεθνική στα σνακ για να εντάξει την Chipita στον οργανισμό της.
· Για την ιστορία να πούμε ότι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα, εάν όχι το μεγαλύτερο deal ελληνικής επιχείρησης που έγινε ποτέ.
· Βέβαια, το άλλοτε «διαμάντι» στον επιχειρηματικό όμιλο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου άρχισε να αποδίδει καρπούς από την πρώτη ημέρα.
· Κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα που παρουσίασε πριν από λίγο ο αμερικάνικος κολοσσός για την περσινή χρήση.
· Όπως ανακοίνωσε η Chipita Global πρόσθεσε καθαρά έσοδα 651 εκατ. δολ. και λειτουργικά κέρδη 36 εκατ. δολ.
· Αυτό για όσους είχαν εκπλαγεί με το ύψος του τιμήματος…
————————————————————
«Άρωμα» CVC σε νέο big deal
. Εντείνονται οι διεργασίες για μέγα- deal στα γαλακτοκομικά
· Παρασκηνιακές διεργασίες με απόλυτη μυστικότητα ψιθυρίζεται στην πιάτσα πως βρίσκονται σε εξέλιξη για την τύχη της «Δωδώνης».
· Και ως γνωστόν όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και… φωτιά. Δεν μπορεί να κάνει λάθος ο θυμόσοφος λαός.
· Το case της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας όπως σας έχουμε ενημερώσει εγκαίρως ενδιαφέρει πολύ σοβαρά την Friesland Campina.
· Περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα για τη μάρκα Νουνού (ξέρετε αυτή που μεγαλώνει… γερά παιδιά όπως έλεγε και παλαιότερη διαφήμιση…).
· Λέγεται πως το χαρτοφυλάκιο της Δωδώνη θα «δέσει» αρμονικά με την γκάμα των Ολλανδών συνεταιριστών.
· Και το κυριότερο θα τους δώσει κάτι που δεν κατάφεραν ποτέ να αποκτήσουν μόνοι τους: ισχυρή παρουσία στην φέτα. Το φημισμένο ελληνικό τυρί που κάνει θραύση στις διεθνείς αγορές…
· Πληροφορίες θέλουν το πανίσχυρο fund της CVC, το οποίο ελέγχει τα τελευταία χρόνια την Δωδώνη να είναι ανοικτό να «ακούσει» προτάσεις.
· Άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά του, η μεγιστοποίηση των επενδύσεών του…
· Εφόσον λοιπόν δεχθεί κάποια δελεαστική πρόταση δεν αποκλείεται όπως λένε στην αγορά να αποχωρήσει νωρίτερα από τον επενδυτικό κύκλο που έχει ορίσει.
————————————————————
Στο… περίμενε η Διεπαγγελματική Φέτας για τα 50 εκατ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα
· Πολλές υποσχέσεις, αλλά ουσία… μηδέν.
· Ακόμη περιμένουν στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας να τους επιτρέψουν τα αρμόδια υπουργεία να αξιοποιήσουν τα χρήματα που αποδίδουν οι εταιρείες του στον ΕΛΓΟ Δήμητρα
· Πρόκειται για ένα αξιοσέβαστο ποσό, το οποίο υπολογίζεται πως ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
· Η Διεπαγγελματική διεκδικεί και το απόθεμα που έχει μαζευτεί όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο λέγεται πως προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ!
· Οι συγκεκριμένοι πόροι επιδιώκεται να χρησιμοποιηθούν σε δράσεις που θα προστατεύσουν και θα αναδείξουν το εμβληματικό μας τυρί, όπως προωθητικές ενέργειες αλλά και εντατικοί έλεγχοι, παράλληλα με αυτούς που διενεργούν οι δημόσιες υπηρεσίες.
· Με άλλα λόγια, ότι ακριβώς κάνει δηλαδή η Διεπαγγελματική της παρμεζάνας στην Ιταλία και του Ροκφόρ στη Γαλλία…
· Ανεξάρτητα εάν πρέπει τα χρήματα να αποδοθούν στην Διεπαγγελματική, -αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι-, το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του εθνικού μας τυριού!
· Τα τελευταία φαινόμενα νόθευσης αμαύρωσαν κάπως τη φήμη του. Και αυτό σε μια εποχή που αυτό κερδίζει συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
· Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μην χύσουμε μόνοι μας την καρδάρα με το γάλα…
—————————————————————–
Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα για να φέρει επενδυτές με προοπτική…
· Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για την επενδυτική βαθμίδα. Και όχι άδικα.
· Η συζήτηση φούντωσε μετά την αναβάθμιση από την Fitch την περασμένη εβδομάδα…
· Πολλοί μάλιστα αναρωτήθηκαν εάν πρέπει να ελπίζουμε βάσιμα στην ανάκτησή της πριν τις εκλογές…
· Η αγορά πάντως σίγουρα θα επιθυμούσε πάντως να έρθει το συντομότερο δυνατόν.
· Και αυτό, όπως έχει περιγράψει πολύ εύγλωττα ο διοικητής της ΤτΕ, γιατί θα σημάνει περισσότερη εισροή κεφαλαίων στην χώρα…
· Η επενδυτική βαθμίδα, όπως εξηγούν έμπειροι deal makers στη στήλη θα βάλει την Ελλάδα στο ραντάρ και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων που σήμερα απέχουν…
· Το καταστατικό τους όπως λένε δεν τους επιτρέπει να τοποθετηθούν σε χώρες με επισφαλές αξιόχρεο…
· Βέβαια, αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία -γιατί και σήμερα έρχονται ξένοι επενδυτές και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς όπως πχ. η Microsoft, η JPMorgan κα.- είναι να προσελκύσουμε το λεγόμενο… sticky money.
· Τουτέστιν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αυτοί που έρχονται για να μείνουν και όχι να «κυνηγήσουν» το γρήγορο κέρδος.
· Γιατί αυτοί δεν βοηθάνε την χώρα να αναπτυχθεί.