Περνά τις «εξετάσεις» των αγορών η Ελλάδα γράφοντας καλό βαθμό στο ρυθμό ανάπτυξης και αυτό διότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και υψηλότερο από τις προβλεψεις το 2022.
Η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμους υψηλότερους των εκτιμήσεων, την ώρα που η Ευρωζώνη γλίτωσε στο παρά «τσακ» την ύφεση το 2022. Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,1% , σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2022, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Alpha Bank: Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα
Οι εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν ότι το 2022 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης στο 6%, υπερβαινοντας το ρυθμό της ΕΕ. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το ΑΕΠ του 2023 αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25% από το 2018. Στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου είναι τα επίσημα αποκαλυπτήρια της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου (7 Μαρτίου). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει θετικό ρυθμό και το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ανήλθε στο 5,9% υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρωζώνης (4,0%).
Μείωση του χρέους
Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, ότι δηλαδή η χώρα θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και υψηλότερο από τις προβλεψεις το 2022, έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση του χρέους, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα τις μελλοντικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους στην ΕΕ από το 2019, δηλαδή το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Μεταξύ των ατού, είναι ότι η χώρα από εφέτος, επιστρέφει σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων. Καταγράφει σύμφωνα με την Κομισιόν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη την περίοδο 2021-2023.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ