
Νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας σχεδιάζει η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων», ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ουκρανία: Η Ρωσία καταγράφει τις περισσότερες απώλειες σε αμυντικό εξοπλισμό [γράφημα]
“Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά”, δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της.
Dear @ZelenskyyUa, while Ukrainians are fighting to defend our common values, we support your economic security.
To date, our EU support amounts to €50 billion.
We are with you on this for the long haul. https://t.co/tA0cpqjkJG
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 2, 2023
Κόστος στη Μόσχα για το πλαφόν πετρελαίου
Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.
Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, “κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα”.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλάι της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την “ταχεία σε πολιτικό επίπεδο” αντίδραση ώστε η μάχη αυτή να έχει “χειροπιαστά αποτελέσματα”.
“Είναι καθησυχαστικό που βλέπω τους οργανισμούς κατά της διαφθοράς σε επιφυλακή και να εντοπίζουν γρήγορα τις περιπτώσεις διαφθοράς”, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως η ταχύτητα της εκστρατείας των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει “ελαφρώς επιβραδυνθεί” και πως θα πρέπει να ενισχυθεί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ποια είναι η εικόνα των επιτοκίων στην Ελλάδα - Προς νέα μείωση σήμερα η ΕΚΤ
Οποιεσδήποτε σκέψεις για «φρένο» στην άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπήκαν στον πάγο μετά τους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ

Καμπανάκι ΠΟΕ - Οι δασμοί Τραμπ θα ανατρέψουν το παγκόσμιο εμπόριο φέτος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου – ΠΟΕ λέει ότι το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να βυθιστεί κατά 81% κατά την «αποσύνδεση» των δύο

Η UBS έχασε το στέμμα της πιο πολύτιμης τράπεζας στην Ευρώπη
Η Santader αποδείχετηκε πιο «ανθεκτική» από τη UBS απέναντι στις αναταράξεις που προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε κινεζικά διυλιστήρια για αγορά πετρελαίου από το Ιράν
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις σε ανεξάρτητο κινεζικό διυλιστήριο

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μειώνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κατά 40 δισ. δολάρια
Τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας κατά 40 δισ. δολάρια σχεδιάζει η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ήδη αρχίσει μια μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωσή του.

Γνωστή εταιρεία ειδών άθλησης ανακαλεί την υποστήριξη προς τον υπουργό εσωτερικών του Τραμπ
Η CEO της REI ανακάλεσε την υποστήριξή της σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η American Airlines δελεάζει ταξιδιώτες με δωρεάν Wi-Fi
Η American Airlines σε συμφωνία με την AT&T θα παρέχει δωρεάν Διαδίκτυο κατά την πτήση σε μέλη του προγράμματος επιβράβευσης, από τον Ιανουάριο

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η πολιτεία της Καλιφόρνια για τους δασμούς
Η Καλιφόρνια βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ

Πόσο πουλιέται η έπαυλη που έχτισε ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τζον Στάμος στο Λος Άντζελες
Καθισμένο σε ένα λόφο, το σπίτι που έχτισε ο Τζον Στάμος έχει θέα στο φαράγγι του Μαλιμπού

Από το «κάνε το όπως η Ευρώπη» στο «κάνε το όπως η Κίνα» - Πώς άλλαξε άρδην ο κόσμος των αυτοκινήτων
Η Κίνα έκανε τεράστια βήματα στα αυτοκίνητα ξεπρόβαλε από τα βαριά lockdown της πανδημίας μπροστά από τον ανταγωνισμό - Τι λένε οι FT