Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο περιθώριο κέρδους που έχει συγκεντρώσει από την Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.
Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μειώσει το περιθώριο ενίσχυσης στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό ολοκληρώνει τη μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών-μελών της ευρωζώνης και μετά την έγκρισή τους, θα εκταμιεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα έσοδα από συμμετοχές σχετικά με το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).
Πρόοδος
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει ικανά τις προκλήσεις από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν εκδώσει θετική αξιολόγηση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας έως το φθινόπωρο του 2022. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση αυτής της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και του EFSF, Πιερ Γκραμένια.
Επιπλέον, ο κ. Γκραμένια δήλωσε τα εξής: «Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Υπεραπόδοση της οικονομίας και τη νέα χρονιά - Τι βλέπουν διεθνείς οίκοι και τράπεζες
Τι εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών, επενδυτικών οίκων και δεξαμενών σκέψης - Αναμένονται νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου
Επιχειρείν των καφέ και μίνι μάρκετ στην Ελλάδα – Η άλλη όψη των στοιχείων του ΓΕΜΗ
Μόλις 2.500 νέες επιχειρήσεις στη μεταποίηση άνοιξαν το 2024, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ
10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πάρκινγκ στις πιλοτές
Επειτα από σχετική ρύθμιση, οι θέσεις στάθμευσης ενσωματώνονται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
«Πρωτιά» των Ελλήνων στις δαπάνες για στέγαση σύμφωνα με τη Eurostat
Πάνω από το 1/3 του εισοδήματός τους δίνουν οι Έλληνες για να έχουν ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι τους, χωρίζοντάς τους ένα χάσμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μητσοτάκης: Το 2024 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν
Τι αναφέρει στην πρώτη ανάρτησή του για το 2025 ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πώς να αλλάξετε θερμοσίφωνα - Δικαιούχοι και διαδικασία για την επιδότηση
Στα 223,2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
«Απογειώθηκε» η βραχυχρόνια μίσθωση - Πόσα ακίνητα «μπαίνουν» στο Airbnb κάθε μήνα [γραφήματα]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τα Airbnb στην Ελλάδα - Πώς κινήθηκαν στην Ευρώπη
Για ποιους επώνυμους χτυπά το σφυρί των πλειστηριασμών το 2025
Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν για το νέο έτος με τα ακίνητα Βγενόπουλου, Αγούδημου και τα εργοστάσια «Κλωστήρια Ναούσης» και «Κοντοβερός»
Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία
Αν και στην ελληνική οικονομία εμφανίζεται μια τάση μείωσης της απόστασης με την Ευρώπη, το ζήτημα παραμένει υπαρκτό