Για επιτάχυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (στο 5,2%, από 4,4% που προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες), κάνει λόγο το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως παρά τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας η απόφαση για πλήρες άνοιγμα από το Πεκίνο δημιουργεί ελπίδες για επιπρόσθετη ώθηση.

Όπως τονίζεται, ο απότομος τερματισμός της πολιτικής zero COVID τον Δεκέμβριο, οδηγεί σε ανάκαμψη της κινητικότητας και της βιομηχανικής δραστηριότητας, δίνοντας ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.

Επενδύσεις-ρεκόρ στη Σαγκάη το 2022 – Πώς κινείται η κινεζική οικονομία

«Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5,2% το 2023, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις , έναντι 3% πέρυσι. Αυτά είναι καλά νέα για την Κίνα και τον κόσμο, καθώς η κινεζική οικονομία αναμένεται τώρα να συμβάλει στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας ανάπτυξης», ανέφερε το ΔΝΤ.

Προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Η συρρίκνωση της ακίνητης περιουσίας παραμένει ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη του ιού. Μακροπρόθεσμα, εξετάζονται οι κίνδυνοι από τη συρρίκνωση του πληθυσμού και την επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας.

Ανάγκη μεταρρυθμίσεων

Στο πλαίσιο αυτό, η κινεζική οικονομία χρειάζεται ολοκληρωμένες μακροοικονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την ανάκαμψη και να προωθήσει την ισορροπημένη, πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ συνιστά την ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική ουδέτερη για φέτος, με πρόσθετες ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της ανάκαμψης εν μέσω υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων. Η τακτική αναδιάρθρωση των προβληματικών στην αγορά ακινήτων θα συμβάλει επίσης στη μείωση των κινδύνων.

Με τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και τις μειωμένες αποδόσεις των επενδύσεων, η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από την τόνωση της παραγωγικότητας. Χωρίς μεταρρυθμίσεις, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα πέσει κάτω από το 4% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μεταρρυθμίσεις όπως η σταδιακή άρση της ηλικίας συνταξιοδότησης για την αύξηση της προσφοράς εργασίας, η ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας και ασφάλισης και η μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων για να κλείσει το χάσμα παραγωγικότητας σε σύγκριση με τις ιδιωτικές εταιρείες θα βοηθήσει σημαντικά στην τόνωση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ διακυβεύονται πολλά. Όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, η ανάπτυξη σε άλλες χώρες αυξάνεται κατά περίπου 0,3%. Όπως φαίνεται οι εγχώριες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία της Κίνας, αλλά και άλλων χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Tesco και Lidl… αγάπησαν ξαφνικά τους αγρότες
Διεθνή |

Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες

Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»