
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως δεν πρέπει να υποτιμάται η «φιλοδοξία» του Σι Τζινπίνγκ όσον αφορά την Ταϊβάν, παρά το ότι όπως είπε ο πρόεδρος της Κίνας έχει θορυβηθεί από το πώς τα πήγε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο κ. Μπερνς ανέφερε πως οι ΗΠΑ «γνωρίζουν», χάρη «στη συλλογή πληροφοριών» που κάνουν πως ο κ. Σι έχει διατάξει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ταϊβάν ως το 2027.
Κίνα: Θα γίνει η Ταϊβάν η επόμενη… Ουκρανία;
«Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποφασίσει να διατάξει εισβολή το 2027, ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά αποτελεί υπενθύμιση του πόσο σοβαρή είναι η επικέντρωσή του και η φιλοδοξία του», είπε ο διευθυντής της CIA, που εκφράστηκε σε εκδήλωση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν (Ουάσιγκτον).
«Δεν πρέπει να υποτιμώνται οι φιλοδοξίες του προέδρου Σι»
«Η εκτίμησή μας στη CIA είναι πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι φιλοδοξίες του προέδρου Σι όσον αφορά την Ταϊβάν», επέμεινε και πρόσθεσε πως ο κινέζος ηγέτης «εξεπλάγη και αναστατώθηκε» και προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα από την «πολύ κακή επίδοση» του ρωσικού στρατού και των οπλικών συστημάτων του στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για τη σύναψη εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο καιρό πριν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι εμπορικοί δεσμοί των δυο κρατών ανθούν, παρότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν σταματούν να επιδεινώνονται.
Η ρωσική εισβολή ενέτεινε τις ανησυχίες στη Δύση πως η Κίνα θα μπορούσε να αποπειραθεί να καταλάβει την Ταϊβάν, νήσο 23 εκατομμυρίων με δική της κυβέρνηση, που το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ωστόσο φροντίζει να μην προσφέρει υλική υποστήριξη στη Μόσχα που θα πυροδοτούσε δυτικές κυρώσεις.
«Νομίζω πως θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η αμοιβαία δέσμευση σε αυτή την εταιρική σχέση, αλλά δεν πρόκειται για φιλία που δεν έχει κανένα όριο», σημείωσε ο κ. Μπερνς.
Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι
Καθώς μιλούσε ο κ. Μπερνς, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, αλλά αποφασίστηκε να μην καταρριφθεί διότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.
Ο κ. Μπερνς δεν έκανε κανένα σχόλιο για το συμβάν, πάντως χαρακτήρισε την Κίνα τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση» για τις ΗΠΑ.
«Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι μοναδικός ως προς την κλίμακα, και έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, ξέρετε, σε σχεδόν κάθε πεδίο, όχι μόνο στο στρατιωτικό και στο ιδεολογικό, αλλά και στο οικονομικό, και στο τεχνολογικό, από το κυβερνοδιάστημα ως το ίδιο το διάστημα. Είναι παγκόσμιος ανταγωνισμός στα πάντα» και «μπορεί να γίνει ακόμη έντονος από ό,τι ήταν ο ανταγωνισμός με τους Σοβιετικούς», επέμεινε.
Δεν έχει υπάρξει σε αυτό το στάδιο αντίδραση από την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση του κ. Μπερνς, ούτε για τις ανακοινώσεις του Πενταγώνου για το κατασκοπευτικό μπαλόνι.
Παράλληλα, ο διευθυντής της CIA είπε πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εκτιμά ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι «κρίσιμοι» για την Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στο έδαφός της που άρχισε πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Ο κ. Μπερνς, τόνισε εξάλλου πως η κυβέρνηση του Ιράν μοιάζει θορυβημένη για την κατάσταση στη χώρα και το θάρρος των «απηυδισμένων» γυναικών.
Για το Μεσανατολικό, ο διευθυντής της CIA εκτίμησε πως η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους ίσως κλιμακωθεί ξανά, εκφράζοντας ανησυχία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Γεραπετρίτης: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τραβούν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί τη Μεγάλη Τρίτη
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνει αύριο ο κλάδος – Μήλον της Έριδος η ελεύθερη διέλευση των έμφορτων ταξί από τις λεωφορειολωρίδες

Νέα έξαρση του τουρκικού «εποικισμού»
Τα στοιχεία από Ίμερο και Ξυλαγανή Ροδόπης έως τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη – Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις αγορές που κάνουν επενδυτές από την Τουρκία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα
Υποτονική η κίνηση στην αγορά σε σχέση με πέρσι – Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Ζελένσκι προς Τραμπ: Έλα να δεις τι έκανε ο Πούτιν
«Θέλουμε να έρθετε να δείτε», λέει ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Θα καταλάβετε τι έκανε ο Πούτιν».

H Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Hellenic Train
Εκτός από την επίθεση στην Hellenic Train, η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή στο υπουργείο Εργασίας

Κοντά στην ταυτοποίηση ενός εκ των φερόμενων δραστών της έκρηξης στη Hellenic Train η Αντιτρομοκρατική
Η αναζήτηση, ενός άνδρα με σακίδιο, που έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή της έκρηξης στα γραφεία της Hellenic Τrain, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της αστυνομίας.