Πριν από 45 χρόνια δύο Γιάννηδες, ο Γιάννης Κλουκίνας και ο Γιάννης Λάππας, πολιτικοί μηχανικοί στο επάγγελμα, ίδρυσαν μια μικρή τεχνική εταιρεία.
Σ’ αυτή η εταιρεία, που πλέον ούτε έσοδα από κατασκευαστικές εργασίες έχει, ούτε τον έναν από τους Γιάννηδες, από χθες είναι μέτοχος με 27,61% η Intracom Holdings.
Από τις μπετονιέρες στα μωρουδιακά
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μέχρι το 1999, η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, υλοποιούσε σειρά κατασκευαστικών έργων κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων είχε κατασκευάσει τις προσόψεις της παλαιάς Τράπεζας Εργασίας, οι οποίες την εποχή εκείνη είχαν χαρακτηριστεί καινοτόμες, ενώ είχε αναλάβει την κατασκευή κτιρίων της εταιρείας Μαρινόπουλος.
Την εποχή της χρηματιστηριακής τρέλας και ενώ οι περισσότεροι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου ενίσχυαν τη βασική τους δραστηριότητα μέσω εξαγορών ομοειδών επιχειρήσεων, οι Κλουκίνας και Λάππας την… είδαν διαφορετικά.
Τότε λοιπόν εξαγόρασαν το 80% των μετοχών της εταιρείας Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη Α.Ε.
Ήταν η εταιρεία που από το 1977 είχε την αποκλειστική αντιπροσωπεία του βρετανικού brand βρεφικών ειδών Mothercare.
Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 10,5 εκατ. και ο σκοπός ήταν η εμπορική αξιοποίηση και η εκμετάλλευση σημαντικής ακίνητης περιουσίας που κατείχε η εξαγορασθείσα εταιρεία και όχι τόσο τα μωρουδιακά που πωλούνταν από τα 7 καταστήματά της.
Μεγάλο μέρος της εν λόγω εξαγοράς (ποσοστό 53%) χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος στη συνέχεια αναχρηματοδοτήθηκε μέσω κοινοπρακτικού δανείου.
Το αντικείμενο του πόθου και η πλήρης εξαγορά
Αναμφίβολα εκείνη την εποχή οι κατασκευαστές που βρέθηκαν με καταστήματα βρεφικών ειδών, δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις εξελίξεις. Άλλωστε το αντικείμενο του πόθου (τους) ήταν το ακίνητο της Ερμού το οποίο είχε προίκα η Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη.
Intracom: Απέκτησε το 27,61% των μετοχών της «Κλουκίνας – Λάππας»
Παρ’ όλα αυτά ανέπτυξαν ταχύτατα το εγχώριο δίκτυο των καταστημάτων Mothercare και από τα 7 καταστήματα του 1999 τα αύξησαν σε 33 καταστήματα στις αρχές του 2005.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι από το 2003, η εταιρεία έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Mothercare στα Βαλκάνια και το 2004, στο διεθνές franchises meeting της Mothercare Ιnternational, η «Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη» κατέλαβε την 3η θέση παγκοσμίως με βάση τα αποτελέσματά της.
Την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη πέρασε εξ ολοκλήρου στον όμιλο Κλουκίνα – Λάππα. Η διαδικασία συγχώνευσης ολοκληρώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2005.
Είχε προηγηθεί το ίδιο έτος η εισαγωγή των μετοχών της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας στο Χρηματιστήριο, ενώ είχε αρχίσει να γίνεται ορατή η συρρίκνωση του κατασκευαστικού αντικειμένου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των ολυμπιακών υποδομών.
Επέκταση και στην ενέργεια
Εκτός από την εμπορική δραστηριότητα που συνέβαλλε σημαντικά στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας το 2000 συστήνει την Κ.Λ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, µε ποσοστό συμμετοχής 85% , µε στόχο την δραστηριοποίηση στον αναπτυσσόμενο τομέα της ενέργειας.
Η ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Έργου στο Κεράσοβο Ιωαννίνων το 2005 θα σηματοδοτήσει και έμπρακτα την δραστηριοποίηση της εταιρείας στον κλάδο της ενέργειας.
Το 2007 αυξάνει τη συμμετοχή της στην Ενεργειακή σε 93,14% µε την καταβολή 1,71 εκατ. ευρώ.
Ο Λουκάς Σπεντζάρης
Κάπου εκείνη την εποχή μπαίνει στο «κάδρο» και ο Λουκάς Σπεντζάρης, ο οποίος ήταν και ο μέτοχος που χθες πούλησε τη συμμετοχή του στην Intracom. Ο ίδιος που την τελευταία διετία βρίσκεται σε κόντρα με την οικογένεια Λάππα, η οποία ασκεί και τη διοίκηση της εταιρείας. Και ο λόγος είναι μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για το αν είναι επωφελής για την εταιρεία η εκμίσθωση επενδυτικού ακινήτου της στην οδό Ερμού στην Adidas.
Απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λουκάς Σπεντζάρης μέχρι το 1981 εργάσθηκε ως οικονομικός διευθυντής της Υιοί Ευθ.Παπαγιάννη και μέχρι το 2003 ως ελεύθερος επαγγελματίας σύμβουλος επιχειρήσεων, με μεγάλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά-λογιστικά.
Από το 2004 έγινε βασικός μέτοχος στην εταιρεία και ήταν εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ενώ από 14.2.2014 έγινε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ανέλαβε τη θέση του CEO.
Άνοιγμα στις αγορές των Βαλκανίων και νέες εξαγορές
Για να ξαναγυρίσουμε στη διαδρομή της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, το 2005 κάνει ντεμπούτο στην αγορά των Βαλκανίων µε την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών για την ανάπτυξη καταστημάτων Mothercare.
Συγκεκριμένα, ιδρύει την SYSMEROM SRL στη Ρουμανία, την KLM BULGARIA EOD στη Βουλγαρία, η οποία λειτούργησε το πρώτο κατάστημα Mothercare στη Σόφια και την KLMS COM DOOEL στα Σκόπια.
Το 2006 ιδρύει την KLSER COMMERCE LTD µε έδρα το Βελιγράδι της Σερβίας, την KLSLV DOO στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και τον Ιούλιο του 2007 την KLSAL LTD στα Τίρανα της Αλβανίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 εξαγόρασε του 100% του συνόλου των µμετοχών της NET STYLE AE, η οποία ήταν ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των ιταλικών προϊόντων καλλυντικών και αξεσουάρ Colours and Beauty στην Ελλάδα.
Ένα χρόνο μετά εξαγόρασε την COMPTON HOUSE PROPERTIES LTD έναντι 6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των καταστημάτων παιχνιδιών Early Learning Centre.
Η αποχώρηση της οικογένειας Κλουκίνα
Με τον όμιλο να στηρίζει την ανάπτυξή του στο κομμάτι του λιανεμπορίου και όχι στις κατασκευές τον Ιανουάριο του 2014 ο Ιωάννης Κλουκίνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ο Αλέξιος Κλουκίνας, μέλος, ενημέρωσαν ότι για προσωπικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συμμετοχή της οικογένειας Κλουκίνα στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης είχε περιοριστεί κοντά στο 12%.
Από το «βελούδινο διαζύγιο» ενισχυμένοι βγήκαν οι Ι. Λάππας και Λ. Σπεντζάρης.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
Ήδη από το 2011 η οικονομική κρίση άρχισε να αφήνει το αποτύπωμά της στην Κλουκίνας – Λάππας.
Κάπως έτσι άρχισε να εξορθολογίζει το δίκτυο των καταστημάτων της στις βαλκανικές αγορές.
Ειδικότερα, το 2016 αποχώρησε από τη Σλοβενία λόγω συνεχιζόμενων ζημιών, ενώ το 2019 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Βουλγαρία, όταν έληξε ο χρόνος μίσθωσης του καταστήματος που λειτουργούσε στη Σόφια, με τη βουλγαρική θυγατρική να οδηγείται σε λύση και εκκαθάριση το 2020.
Επιπλέον, το 2021 η θυγατρική της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε στη λύση της μίσθωσης και στο κλείσιμο του μοναδικού καταστήματος που λειτουργούσε στην εκεί αγορά, λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής επίπτωσης μετά την πανδημία.
Τον Νοέμβριο πέρσι ο όμιλος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει και από την Αλβανία και τη Σερβία, κλείνοντας τρία καταστήματα. Στην ανακοίνωσή της επικαλέστηκε τις ασταθείς οικονομικές συνθήκες στις δύο χώρες και τη μη ικανοποιητική πορεία των πωλήσεων μετά την πανδημία.
Αυτή τη στιγμή εκτός από τα 30 καταστήματα στην εγχώρια αγορά, η εισηγμένη διατηρεί 6 καταστήματα στη Ρουμανία, μια αγορά που εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η αρχή της κόντρας
Εν τω μεταξύ το 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ο Λουκάς Σπεντζάρης που στη συνέχεια ήρθε σε μεγάλη αντιπαράθεση με την οικογένεια Λάππα.
Το βασικό σημείο αντιπαράθεσης ήταν οι κινήσεις που έχει υλοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κλουκίνας – Λάππας υπό τη διοίκηση του Γιάννη Λάππα και της Βιολέτας Λάππα.
Η στρατηγική των τελευταίων επικεντρωνόταν στη διακοπή δραστηριοτήτων, οι οποίες κρίνονται ασύμφορες για την κερδοφορία και την ευρύτερη λειτουργία του ομίλου.
Τέτοιες περιπτώσεις αποτέλεσαν κατά το παρελθόν η διακοπή λειτουργίας του κεντρικού καταστήματος Mothercare στην οδό Ερμού, καθώς και η μίσθωση του καταστήματος στην Adidas, η οποία δημιούργησε το νέο της κατάστημα που ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του περσινού Ιουνίου.
Ο Λουκάς Σπεντζάρης ζήτησε τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου για τις χρήσεις 2020 και 2021.
Την προηγούμενη εβδομάδα το δικαστήριο δέχθηκε τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου για τη χρήση 2020.
Τα «χρυσά» ακίνητα και η ΑΕΕΑΠ που δεν έγινε
Το κτίριο των 884 τ.μ. επί της οδού Ερμού 44, που μισθώθηκε από την Adidas, το οποίο παλαιότερα στέγαζε κατάστημα Mothercare, καθώς και το έτερο επαγγελματικό ακίνητο στην Ερμού, στον αριθμό 47, συνολικής επιφάνειας 1.438 τ.μ., που μισθώνεται στη Zara είναι τα «πετράδια του στέμματος» όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εισηγμένης.
Στα ακίνητα συγκαταλέγονται επίσης αποθήκες 8.525 τ.μ. στον Ταύρο, οι οποίες όπως και το ακίνητο της οδού Ερμού 47 είναι υποθηκευμένα στην Alpha Bank.
Στην ιδιοκτησία της επιχείρησης βρίσκεται ένα ακόμη ακίνητο στην οδό Παστέρ 3, όπου στεγαζόταν κατά το παρελθόν τα γραφεία της Κλουκίνας – Λάππας, όπως και τα σημερινά της γραφεία στην περιοχή του Ταύρου σε οικόπεδο 1.240 τ.μ. Το ακίνητο αυτό είναι υποθηκευμένο στην Πειραιώς.
Η σημαντική ακίνητη περιουσία της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας ήταν ο λόγος που πριν λίγα χρόνια οδήγησε τους μετόχους να σχεδιάσουν τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ.
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά δεν τελεσφόρησαν εξαιτίας του «ειδικού βάρους» που είχε στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου το ακίνητο της Ερμού μισθωμένο στην αλυσίδα Zara.
Άλλωστε και το ενδιαφέρον της Intracom Holdings εστιάζεται στα ακίνητα της προς εξαγορά εισηγμένης, η λογιστική αξία των οποίων αποτιμάται στα 37,651 εκατ. ευρώ με βάση τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Τι ανακοίνωσε η Intracom
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Intracom, στην κατοχή της περνά αρχικά το 27,61% του μετοχικού κεφαλαίου Κλουκίνας – Ι. Λάππας (το 26,1% πέρασε ήδη από χθες μέσω του Χρηματιστηρίου με προσυμφωνημένη συναλλαγή) έναντι τιμήματος 9,995 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Παράλληλα χθες υπογράφτηκε δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με λοιπούς μετόχους της Κλουκίνας – Λάππας, Ιωάννη Λάππα, Βιολέττα Λάππα, Μαίρη Λάππα, Κλεοπάτρα Λάππα και την κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Mutsafe Lim., κατόχους συνολικά, άμεσα και έμμεσα, του 46,60% της προς εξαγορά εταιρείας (18.742.293 μετοχές), έναντι συνολικού τιμήματος 18,742 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση της εν λόγω αγοραπωλησίας τελεί υπό συνήθεις όρους και αιρέσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του πρώτου τετραμήνου του 2023.
Των κινήσεων αυτών θα ακολουθήσει υποχρεωτικά δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του υπολοίπου των μετοχών της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας.
Latest News
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο
Άνοιγμα εννέα σημείων Goody’s - Everest σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη - Οι στόχοι για το 2025
Μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος Goody’s - Everest αναμένεται να εγκαινιάσει συνολικά 9 νέα σημεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη
Εκδόθηκε του σχετικό Προεδρικό Διάταγα, καθώς ενεργαοποιείται πολεοδομικά η περιοχή και δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής της
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» χρηματοδοτεί 151 επενδυτικά σχέδια με 102,5 εκατ. ευρώ
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» είναι εστιασμένη στην προσαρμογή των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο παραγωγικό μοντέλο «Βιομηχανία 4.0»