Σε αυξητική πορεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ το μερίδιο της ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση και ψύξη και η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Σουηδία ξεχώρισε με περισσότερα από τα δύο τρίτα (68,6%) της ενέργειας που παράχθηκε από ΑΠΕ να χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη (κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας), ακολουθούμενη από την Εσθονία (61,3%), τη Λετονία (57,4%) και τη Φινλανδία (52,6%), που όλες χρησιμοποιούν μεγάλο μερίδιο βιομάζας. Η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό 31% και βρέθηκε στη 13η θέση της σχετικής λίστας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη στις χώρες-μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ.
Όσον αφορά την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και που καταναλώνεται για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου (κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας).
Πώς επηρέασε η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία
Ωστόσο, για το 2021, η ακαθάριστη κατανάλωση όλων των καυσίμων αυξήθηκε επίσης κυρίως λόγω της οικονομικής ανάκαμψης μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, από 23,0% το 2020 σε 22,9% το 2021. Ωστόσο συγκρίνοντας με το 2004 που το μερίδιο ήταν 11,7%, πρόκειται για σχεδόν διπλάσια τιμή.
Οι εξελίξεις στον βιομηχανικό τομέα, τις υπηρεσίες και τα νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροδότησης της θέρμανσης με τη χρήση αντλιών θερμότητας) συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών θέρμανσης και ψύξης καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (5,2%), την Ολλανδία (7,7%) και το Βέλγιο (9,2%).
Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν αύξηση από το 2004 έως το 2021. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+32,1 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (+30,3 π.μ.), την Εσθονία (+28,0 π.μ.) και τη Σουηδία (+22,7 ποσοστιαίες μονάδες) .
Μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+2,3 π.μ.), στο Βέλγιο (+6,3 π.μ.) και στην Ολλανδία (+5,5 π.μ.).
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων