Σε αυξητική πορεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ το μερίδιο της ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση και ψύξη και η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Σουηδία ξεχώρισε με περισσότερα από τα δύο τρίτα (68,6%) της ενέργειας που παράχθηκε από ΑΠΕ να χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη (κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας), ακολουθούμενη από την Εσθονία (61,3%), τη Λετονία (57,4%) και τη Φινλανδία (52,6%), που όλες χρησιμοποιούν μεγάλο μερίδιο βιομάζας. Η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό 31% και βρέθηκε στη 13η θέση της σχετικής λίστας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη στις χώρες-μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ.

Όσον αφορά την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και που καταναλώνεται για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου (κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας).

Πώς επηρέασε η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία

Ωστόσο, για το 2021, η ακαθάριστη κατανάλωση όλων των καυσίμων αυξήθηκε επίσης κυρίως λόγω της οικονομικής ανάκαμψης μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19.

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, από 23,0% το 2020 σε 22,9% το 2021. Ωστόσο συγκρίνοντας με το 2004 που το μερίδιο ήταν 11,7%, πρόκειται για σχεδόν διπλάσια τιμή.

Οι εξελίξεις στον βιομηχανικό τομέα, τις υπηρεσίες και τα νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροδότησης της θέρμανσης με τη χρήση αντλιών θερμότητας) συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών θέρμανσης και ψύξης καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (5,2%), την Ολλανδία (7,7%) και το Βέλγιο (9,2%).

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν αύξηση από το 2004 έως το 2021. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+32,1 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (+30,3 π.μ.), την Εσθονία (+28,0 π.μ.) και τη Σουηδία (+22,7 ποσοστιαίες μονάδες) .

Μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+2,3 π.μ.), στο Βέλγιο (+6,3 π.μ.) και στην Ολλανδία (+5,5 π.μ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα