
Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να τρέξουν τα δύο προγράμματα επιδοτήσεων, το ένα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και σε αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες και το άλλο για αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με ηλιακούς. Αυτό ανέφερε σήμερα Σάββατο μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως και για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, «μέχρι το τέλος Μαρτίου πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων. Το ένα αφορά επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταικών με μπαταρίες σε στέγες νοικοκυριών, επαγγελματικών χώρων και σε αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες. Επιδοτούμε στο σύνολο της αξίας την μπαταρία και ένα τμήμα των εργατικών για την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού. Η επιδότηση μπορεί στην συνολική δαπάνη να φθάνει το 60% κι έτσι ένα νοικοκυριό να πληρώνει για 3-4 χρόνια ένα ποσό, σαν δόση δανείου, μικρότερη από τον λογαριασμό του ρεύματος και μετά να έχει πολύ μικρή, σχεδόν μηδενική χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια που θα έχει στο σπίτι του».
Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 σχετικά με την επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τόνισε ότι «θέλουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, να ανοίξει το πρόγραμμα για να γίνουν οι αιτήσεις και να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια».
Τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου
Ερωτηθείς για τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «οι τιμές θα είναι ίδιες, γιατί μπορεί να μειώθηκε το ύψος της κρατικής επιδότησης, αλλά παράλληλα μειώθηκαν ανάλογα οι χρεώσεις των παρόχων. Τον Φεβρουάριο οι πολίτες θα δουν λογαριασμούς ίσους ή μικρότερους από τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου».
«Αυτό ισχύει αναλογικά και για καταναλώσεις, αφού για αυτές τον Φεβρουάριο, η τιμή του ρεύματος χωρίς επιδότηση από το κράτος, είναι χαμηλότερη από την τιμή του Ιανουαρίου μετά την επιδότηση», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΝ.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «για το φυσικό αέριο δεν χρειάστηκε να επιδοτήσουμε τον Φεβρουάριο. Εξοικονομούμε έτσι κάποια χρήματα για τους επόμενους μήνες εφόσον χρειαστεί. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά και είναι κάτω από το έμμεσο πλαφόν που έχουμε θέσει εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες δεν θα επιδοτήσουμε εάν χρειαστεί».
Για τους επαγγελματίες
«Στηρίξαμε και τους επαγγελματίες με έναν τρόπο δίκαιο και έναν τέτοιο τρόπο που βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια επαγγελματικοί καταναλωτές. Για το 90% αυτών απορροφούμε έως το 90% της αύξησης, για τις άλλες επαγγελματικές συνδέσεις, με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις υπάρχει επιδότηση επίσης, υπάρχει στήριξη και στην βαριά βιομηχανία, αλλά δεν είναι εύκολο ούτε απλό», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Προσέθεσε ότι «εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία για να στηρίξουμε και αυτές τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και βλέπουμε ότι η παραγωγική δραστηριότητα δεν έχει μειωθεί, συνεχίζεται και η εξαγωγική δραστηριότητα τους και έχει αυξηθεί».
«Τον προηγούμενο χειμώνα είχε παρατηρηθεί αύξηση στις καθυστερήσεις οφειλών των καταναλωτών, μετά από τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης, βλέπουμε ότι, προφανώς με δυσκολίες, οι περισσότεροι καταναλωτές ανταποκρίνονται και έχουν μειωθεί και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λέγοντας ακόμη ότι «Ο χειμώνας είναι μπροστά, θα είναι δύσκολος και ο επόμενος χειμώνας. Λέμε ότι προφανώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά υπήρξαν μέτρα που στήριξαν σημαντικά τους πολίτες και δεν υπάρχει αυτός ο μεγάλος φόβος που υπήρχε για τους λογαριασμούς ρεύματος».


Latest News

Στόχος της Ινδίας τα 500 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030
Η Ινδία μπορεί να έχει προσφέρει δημοπρασίες καθαρής ενέργειας που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, ωστόσο έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ασθενή ζήτηση,

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη