Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να τρέξουν τα δύο προγράμματα επιδοτήσεων, το ένα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και σε αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες και το άλλο για αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με ηλιακούς. Αυτό ανέφερε σήμερα Σάββατο μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως και για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, «μέχρι το τέλος Μαρτίου πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων. Το ένα αφορά επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταικών με μπαταρίες σε στέγες νοικοκυριών, επαγγελματικών χώρων και σε αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες. Επιδοτούμε στο σύνολο της αξίας την μπαταρία και ένα τμήμα των εργατικών για την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού. Η επιδότηση μπορεί στην συνολική δαπάνη να φθάνει το 60% κι έτσι ένα νοικοκυριό να πληρώνει για 3-4 χρόνια ένα ποσό, σαν δόση δανείου, μικρότερη από τον λογαριασμό του ρεύματος και μετά να έχει πολύ μικρή, σχεδόν μηδενική χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια που θα έχει στο σπίτι του».

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 σχετικά με την επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τόνισε ότι «θέλουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, να ανοίξει το πρόγραμμα για να γίνουν οι αιτήσεις και να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια».

Τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου

Ερωτηθείς για τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «οι τιμές θα είναι ίδιες, γιατί μπορεί να μειώθηκε το ύψος της κρατικής επιδότησης, αλλά παράλληλα μειώθηκαν ανάλογα οι χρεώσεις των παρόχων. Τον Φεβρουάριο οι πολίτες θα δουν λογαριασμούς ίσους ή μικρότερους από τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου».

«Αυτό ισχύει αναλογικά και για καταναλώσεις, αφού για αυτές τον Φεβρουάριο, η τιμή του ρεύματος χωρίς επιδότηση από το κράτος, είναι χαμηλότερη από την τιμή του Ιανουαρίου μετά την επιδότηση», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΝ.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «για το φυσικό αέριο δεν χρειάστηκε να επιδοτήσουμε τον Φεβρουάριο. Εξοικονομούμε έτσι κάποια χρήματα για τους επόμενους μήνες εφόσον χρειαστεί. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά και είναι κάτω από το έμμεσο πλαφόν που έχουμε θέσει εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες δεν θα επιδοτήσουμε εάν χρειαστεί».

Για τους επαγγελματίες

«Στηρίξαμε και τους επαγγελματίες με έναν τρόπο δίκαιο και έναν τέτοιο τρόπο που βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια επαγγελματικοί καταναλωτές. Για το 90% αυτών απορροφούμε έως το 90% της αύξησης, για τις άλλες επαγγελματικές συνδέσεις, με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις υπάρχει επιδότηση επίσης, υπάρχει στήριξη και στην βαριά βιομηχανία, αλλά δεν είναι εύκολο ούτε απλό», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Προσέθεσε ότι «εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία για να στηρίξουμε και αυτές τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και βλέπουμε ότι η παραγωγική δραστηριότητα δεν έχει μειωθεί, συνεχίζεται και η εξαγωγική δραστηριότητα τους και έχει αυξηθεί».

«Τον προηγούμενο χειμώνα είχε παρατηρηθεί αύξηση στις καθυστερήσεις οφειλών των καταναλωτών, μετά από τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης, βλέπουμε ότι, προφανώς με δυσκολίες, οι περισσότεροι καταναλωτές ανταποκρίνονται και έχουν μειωθεί και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λέγοντας ακόμη ότι «Ο χειμώνας είναι μπροστά, θα είναι δύσκολος και ο επόμενος χειμώνας. Λέμε ότι προφανώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά υπήρξαν μέτρα που στήριξαν σημαντικά τους πολίτες και δεν υπάρχει αυτός ο μεγάλος φόβος που υπήρχε για τους λογαριασμούς ρεύματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα