
Οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να σταθεροποιούνται σήμερα Δευτέρα με ελαφρώς ανοδικές τάσεις, μετά τη βουτιά κατά 8% την προηγούμενη εβδομάδα που τις οδήγησαν σε χαμηλά περισσότερο από τριών εβδομάδων. Αιτία ήταν το γεγονός ότι οι ανησυχίες για βραδύτερη ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες που ενδέχεται να επιβραδύνουν την κατανάλωση βάρυναν περισσότερο από τα σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Ενέργεια: Πώς η Ινδία μετατρέπει το ρωσικό πετρέλαιο σε καύσιμο της Δύσης
Σήμερα, Δευτέρα, στις ασιατικές αγορές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώνονταν στα 80,13 δολάρια το βαρέλι, ελαφρώς αυξημένα κατά αυξήθηκαν 19 σεντς, ή 0,2%, στις 07:02 ώρα Ελλάδος, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού ήταν αυξημένα κατά 9 σεντς, ή 0,1% υψηλότερα, στα 73,48 δολάρια το βαρέλι.
Οι δηλώσεις Μπιρόλ
Η στήριξη σήμερα ήρθε από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol ο οποίος χθες Κυριακή τόνισε ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει βασικός μοχλός για τις τιμές του πετρελαίου.
Ο IEA αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου ο Birol είπε ότι η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα αυξάνεται.
Πρόσθεσε ακόμη πως, ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι αυτή η ανάκαμψη, ο ΟΠΕΚ+ ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσει την απόφασή του για μείωση τη ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.
«Εάν η ζήτηση αυξηθεί πολύ, εφόσον η κινεζική οικονομία ανακάμψει, τότε θα χρειαστεί, κατά την άποψή μου, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ να εξετάσουν τις πολιτικές τους για την παραγωγή», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters.
Η αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο, επιδρούν ως αντίβαρο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, εκτιμούν από την πλευρά τους οι αναλυτές.
Αναδιαμορφώνεται ο χάρτης της παγκόσμιας αγοράς
Παράλληλα, η επιβολή εμπάργκο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που επέβαλαν από τις 5 Φεβρουαρίου ΕΕ, Αυστραλία και G7 γεννά εκτιμήσεις ότι οι χώρες εκτός ΕΕ θα αυξήσουν τις εισαγωγές επεξεργασμένου ρωσικού αργού, δημιουργώντας έτσι μικρή αναστάτωση στις συνολικές προμήθειες παγκοσμίως.
Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού.
Το Bloomberg σημειώνει πως ο πετρέλαιο έχει αντέξει ένα ανώμαλο ξεκίνημα το 2023. «Το πετρέλαιο βρίσκει υποστήριξη», δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ο Zhou Mi, αναλυτής στο Chaos Research Institute στη Σαγκάη, επικαλούμενος την ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid. «Ωστόσο, οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν καθώς η Ρωσία αντέχει τις κυρώσεις – τόσο στο μέτωπο του αργού όσο και στα πτερελαϊκά προϊόντα – μέχρι στιγμής».
Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας έχουν αναδιαμορφώσει τον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές διεξόδους. Χώρες όπως η Ινδία έχουν επωφεληθεί, τόσο από την κατανάλωση φθηνού ρωσικού πετρελαίου για τοπική χρήση όσο και από τη διύλιση μιας ποσότητας ρεκόρ του αργού πετρελαίου της χώρας σε καύσιμα για εξαγωγή στη Δύση.


Latest News

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Προσπαθούν να αναχαιτίσουν το sell off οι ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές έρχονται από μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση, κατά την οποία οι περισσότεροι τίτλοι δέχτηκαν ένα σφοδρό κύμα πωλήσεων

Νέα βουτιά στις ασιατικές αγορές, τριγμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 3,04%, ενώ ο Topix έχασε 5,09%

Χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες για το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Βουτιά για πετρέλαιο Brent και αμερικανικό αργό WTI μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ όπου ανακοίνωσε γενική αύξηση δασμών

Με πτώση άνοιξαν οι ασιατικές αγορές μετά την ιστορική βουτιά στη Wall Street
Με έντονα πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τους κλυδωνισμούς στη Wall Street λόγω δασμών Τραμπ

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη