![Επιτόκια: Νέος γύρος αυξήσεων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/ot_banking37.png)
Σε νέο κύκλο ανατιμολογήσεων εισέρχεται η εγχώρια αγορά καταθέσεων και δανείων μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3%, την περασμένη Πέμπτη.
Πρόκειται για την πέμπτη αναπροσαρμογή του από τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Επεται δε και συνέχεια, καθώς παρά την πτώση του από τα τέλη του 2022 ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει μακριά από τον μόνιμο στόχο της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ προανήγγειλε νέα αύξηση του ευρω-επιτοκίου στο 3,50% τον ερχόμενο μήνα.
Servicers: Δάνεια 35 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί
Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Οι σχετικές αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στο κόστος χρήματος στη χώρα μας. Από τη μία πλευρά θα ακριβύνουν τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και από την άλλη θα αναπροσαρμοστούν σε υψηλότερα επίπεδα οι αποδόσεις στις καταθέσεις.
Αναλυτικότερα, οι τάσεις αναμένεται να είναι οι εξής:
Στεγαστικά δάνεια: Οι μόνοι δανειολήπτες που δεν θα επιβαρυνθούν είναι όσοι αποπληρώνουν δάνειο με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια ισχύος του. Στον αντίποδα, στα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου οι μηνιαίες καταβολές θα αυξηθούν.
Ειδικότερα, ανά 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών με spread 1,88%, πλέον εισφοράς 0,12%, η μηνιαία δόση από τα επίπεδα των 633 ευρώ θα κινηθεί προς τα 660 ευρώ το επόμενο δίμηνο, ανάλογα με την ταχύτητα προσαρμογής των euribor. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η δόση διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 500 ευρώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Δηλαδή μέσα σε ένα 9μηνο θα αυξηθεί κατά 160 ευρώ περίπου. Η επιβάρυνση σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 1.920 ευρώ.
Ως προς τα νέα στεγαστικά, οι τράπεζες σε αυτή τη φάση δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στα προϊόντα σταθερού επιτοκίου.
Στόχος τους είναι να παραμείνουν ελκυστικά ώστε να διατηρηθεί η ζήτηση σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι στα δάνεια σταθερών δόσεων για 3 και 5 έτη το επιτόκιο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο κάτω από το 4%, ενώ λίγο πάνω από αυτό το επίπεδο βρίσκεται η 10ετία.

Επιπρόσθετα, για τον ίδιο λόγο, ορισμένοι όμιλοι θα προβούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περικοπές των spreads στα κυμαινόμενα επιτόκια, ώστε το τελικό κόστος να μην ξεπερνά το 5%.
Καταναλωτικά δάνεια: Θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για όσους έχουν επιλέξει προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor. Στα υπόλοιπα προγράμματα, δεν αναμένονται αναπροσαρμογές.
Επιχειρηματικά/επαγγελματικά δάνεια: Σε αυτές τις κατηγορίες πίστης η πλειονότητα των δανείων έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε διοικητικά οριζόμενο από την τράπεζα ή συνδεδεμένο με κάποιον από τους δείκτες euribor. Στη δεύτερη περίπτωση οι αυξήσεις στο τελικό κόστος εφαρμόζονται αυτόματα.
Στα υπόλοιπα προγράμματα δεν υπάρχει επιβάρυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα εξετάσουν μειώσεις στα spreads για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού. Οπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, οι κινήσεις αυτές έχουν προϋπολογιστεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του 2023.
Καταθέσεις. Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την Εθνική Τράπεζα ένας νέος κύκλος αυξήσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες με αναπροσαρμογές των αποδόσεων έως και κατά 40 μονάδες βάσης, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια. Ετσι, για 100.000 ευρώ το μέσο επιτόκιο θα κινείται στη ζώνη του 1% για 12μηνα προγράμματα. Από την άλλη, δεν αναμένονται αυξήσεις στα προϊόντα πρώτης ζήτησης.
Επιδοτήσεις
Ανάσα θα πάρουν όσοι ενταχθούν στη δράση επιδότησης στεγαστικών δανείων, για την οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων.
Το πρόγραμμα αφορά συνεπείς δανειολήπτες που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια (εισόδημα και συνολικές καταθέσεις ως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, ακίνητη περιουσία έως 180.000 ευρώ). Θα επιδοτείται το 50% της αύξησης της δόσης σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο για διάστημα 12 μηνών. Οι καταβολές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.


Latest News

Trade Estates: Καθαρά κέρδη 13,1 εκατ. το 2024 – Μέρισμα 0,1ευρώ ανά μετοχή
Οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά - Mε εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευαστική δραστηριότητα της Trade Estates

Softweb: Στα 1,83 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2024
Στρατηγικός στόχος της διοίκησης του Ομίλου παραμένει η διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών all in one solution, η συνεχής διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και η επίτευξη υψηλών οικονομικών επιδόσεων

Τάσος Σφυρόερας (Alter Ego Media): «Παρακαταθήκη για τις εταιρείες η εφαρμογή των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης»
Για την προετοιμασία των εταιρειών και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν πριν εισαχθούν στο χρηματιστήριο, μίλησαν οι νομικοί σύμβουλοι της Alter Ego Media και TRASTOR ΑΕΕΑΠ στο συνέδριο Εισηγμένες Εταιρίες

ΕΒΕΑ: Πώς οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Εκδήλωση που συνδιοργάνωσε χθες το ΕΒΕΑ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ)

Aγγ. Κρητικός στον ΟΤ: «Ιδανικό το ταίριασμα με τον Μασούτη» – Γιατί είναι αισιόδοξος για το deal
Πεπεισμένος για την ολοκλήρωση του deal με τον Μασούτη εμφανίζεται ο Άγγελος Κρητικός – Τι απαντά στον ΟΤ για τα καταστήματα, τις υποδομές logistics και τους εργαζόμενους

Έως τον Ιούνιο το λανσάρισμά της Snappi από την Πειραιώς – Στόχος οι 100.000 πελάτες το 2025
Σύμφωνα με την CEO της Snappi Γκαμπριέλα Κίντερτ, κεντρικό στόχο του επιχειρησιακού της πλάνου αποτελεί η προσέλκυση 100.000 πελατών έως και το τέλος της εφετινής χρονιάς στην ελληνική αγορά

Μετά το Πάσχα η είσοδος της Qualco στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Qualco, που μετρά πάνω από 25 χρόνια από την ίδρυσή της, δραστηριοποιείται στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch - Γιατί προηγούνται Εθνική και Eurobank
Οι ναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε «bbb-»

BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89% – Διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ/μετοχή
Η BriQ Properties εκτιμά πως θα πετύχει υψηλότερα έσοδα και καλύτερα περιθώρια κέρδους για τη χρήση του 2025

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece