Κατά 6 εκατομμύρια τόνους ετησίως αυξήθηκε η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από το 2019 έως το 2021, παρά τους αυστηρότερους παγκόσμιους κανονισμούς, με τους παραγωγούς να σημειώνουν «μικρή πρόοδο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν αναδειχθεί ως μία από τις πιο άμεσες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως, με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων να θάβονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να απορρίπτονται χωρίς επεξεργασία σε ποτάμια και ωκεανούς. Ταυτόχρονα, η διαδικασία παραγωγής είναι σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε πρόσφατα και η παραγωγή πλαστικού μιας χρήσης από «παρθένες» πηγές ορυκτών καυσίμων μειώνεται, η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών παραμένει. «Μην κάνετε λάθος, η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων θα επιδεινωθεί σημαντικά προτού δούμε πτώση από έτος σε έτος στην κατανάλωση παρθένων πλαστικών μίας χρήσης», ανέφερε το Ίδρυμα Minderoo της Αυστραλίας.
Οι κολοσσοί που παράγουν τα πλαστικά
Η Exxon Mobil στην κορυφή της λίστας των παγκόσμιων πετροχημικών εταιρειών που παράγουν παρθένα πολυμερή που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά μιας χρήσης, ακολουθούμενη από την κινεζική Sinopec.
Η Sinopec οδηγεί την κούρσα όσον αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής κατά την περίοδο 2019-2027, με προγραμματισμένους πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους ετήσιας δυναμικότητας. Η Exxon Mobil ήταν δεύτερη με περίπου 4 εκατομμύρια τόνους.
Όπως επισημαίνεται, η Κίνα ήταν πρωταγωνιστής στην παγκόσμια ζήτηση πλαστικών τα τελευταία 15 χρόνια και παρά τις υψηλού προφίλ απαγορεύσεις από το 2019, αντιπροσώπευε το ήμισυ των 15 εκατομμυρίων τόνων νέας χωρητικότητας πλαστικών.
Η Κίνα ανακοίνωσε πέρυσι ένα «πενταετές σχέδιο» για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τις μισές από τις 20 κορυφαίες εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα παρθένων πολυμερών έως το 2027.
Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μιας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 17 εκατομμύρια τόνους ακόμη μέχρι το 2027.
Latest News
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»