Με ένα τριπλό προεκλογικό πακέτο παροχών θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση τους επόμενους τρεις μήνες στοχεύοντας νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους.

Η αρχή θα γίνει με την κάρτα αγορών, όπου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Φεβρουαρίου.

Ετοιμάζεται και τρίτη επιταγή ακρίβειας

Στη συνέχεια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αξιολογήσει την πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ώστε να καταλήξει στο επόμενο πακέτο παροχών που θα αφορά τόσο τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν στην τσέπη κανένα ποσό από την πρόσφατη αύξηση του 7,75% όσο και περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες που αναμένεται να λάβουν πριν από το Πάσχα μια νέα επιταγή ακρίβειας στα πρότυπα αυτής που δόθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα.

Τα έσοδα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένουν στα μέσα Φεβρουαρίου τα πρώτα στοιχεία από τα έσοδα του 2023 προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη εικόνα για το ύψος της εφάπαξ παροχής που θα δοθεί στους αδικημένους συνταξιούχους που λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς δεν κατάφεραν να δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Αμέσως μετά και αφού κλείσει ο Φεβρουάριος θα ακολουθήσει η απόφαση για τη νέα επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί πριν από το Πάσχα, και συγκεκριμένα πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων βουλευτικών εκλογών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους 910 συνταξιούχους που δεν έλαβαν ούτε 1 ευρώ αύξηση στην τσέπη, το υπουργείο Εργασίας τούς κατατάσσει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Στην 1η κατηγορία ανήκουν 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν λάβει την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα του 2022.

Στη 2η κατηγορία ανήκουν 515.000 συνταξιούχοι οι οποίοι είδαν μια μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στην 3η κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 135.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν δει ούτε 1 ευρώ παραπάνω στον τραπεζικό τους λογαριασμό από καμία επιδότηση, αύξηση ή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Τέσσερα κλιμάκια

Με βάση τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν καταλήξει το επίδομα προσωπικής διαφοράς να το λάβει το σύνολο των 910.000 συνταξιούχων και όχι μόνο οι 135.000 που δεν έχουν δει το περασμένο διάστημα ούτε 1 ευρώ αύξηση στον λογαριασμό τους.

Το ύψος του επιδόματος είτε θα είναι ενιαίο για όλους είτε θα προκύπτει βάσει κλιμακωτής αύξησης, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το πιθανότερο είναι να διαμορφωθούν τέσσερα διαφορετικά κλιμάκια όπου όσοι έχουν χαμηλότερες συντάξεις θα λάβουν υψηλότερο αναλογικά επίδομα και όσοι έχουν υψηλότερες συντάξεις θα εισπράξουν μειωμένο.

Οσον αφορά το ύψος του επιδόματος, ένα πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι το χαμηλό επίδομα να ανέρχεται στα 50-100 ευρώ και το υψηλότερο έως 400 ευρώ ή ίσως και λίγο παρακάτω. Οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα αφήσουν τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει όλες τις επιδοτήσεις που θα δοθούν πλην της κάρτας αγορών, όπου ήδη έχει προϋπολογιστεί και κοστολογηθεί ως μέτρο.

Επιδόματα

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η χορήγηση πριν από τις εορτές του Πάσχα μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» σε 2,3 εκατ. δικαιούχους, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 250-300 ευρώ και θα δοθεί όπως και τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα και στους μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν κάποιο άλλο επίδομα.

Από την άλλη, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ένα ακόμα επίδομα, ενώ οι οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το επίδομα τέκνων θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση. Βασική προϋπόθεση για τις εν λόγω οικογένειες να έχουν υποβάλει το έντυπο Α21. Σε όλες τις περιπτώσεις θα ληφθούν υπόψη το εισόδημα του 2021 και η ακίνητη περιουσία του 2022.

Οι οικογένειες. Οι οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το επίδομα τέκνων θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση. Βασική προϋπόθεση για τις εν λόγω οικογένειες να έχουν υποβάλει το έντυπο Α21. Σε όλες τις περιπτώσεις θα ληφθούν υπόψη το εισόδημα του 2021 και η ακίνητη περιουσία του 2022. Παράλληλα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ένα ακόμα επίδομα.

«Κλειδί» για την ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις

Μπορεί η Ελλάδα να έχει ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και να υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνουν δύο εκλογικές μάχες για να προκύψει η νέα κυβέρνηση, αλλά επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και οι πολιτικές για την ανάπτυξη θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό θα παίξουν τα κεφάλαια που εισρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος δρουν καταλυτικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να καταγράψει φέτος σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε πρόσφατη έκθεσή της η UBS επισημαίνει για την Ελλάδα ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -0,5% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο τονίζει ότι τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο μέχρι στιγμής δείχνουν βελτίωση της επιχειρηματικής (βιομηχανίας και υπηρεσιών) και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Από την άλλη, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας αναμένουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2023. Από την πλευρά τους, οίκοι αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα η S&P και η Fitch, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της γενικότερα φιλικής προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας