
Χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί και πάνω από 4.500 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου στα νοτιοανατολικά της γειτονικής χώρας, με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) να κάνει λόγο για ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή.
Συγκεκριμένα, το USGS ανέφερε ότι με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι ζημιές από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, μεγέθους 7,8 και 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές απαιτήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, αριθμός ο οποίος -σύμφωνα με αναλυτές- μοιάζει πολύ μικρός, αν κοιτάξει τα κατεστραμμένα κτήρια και εγκαταστάσεις και αν συγκρίνει κανείς τους χθεσινούς σεισμούς με τα χτυπήματα της τελευταίας 20ετίας σε Κωνσταντινούπολη και Βαν.
Τελειωτικό χτύπημα για τους κατοίκους, άλλο ένα πλήγμα για την οικονομία
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τους σεισμούς ως τη μεγαλύτερη καταστροφή της χώρας από το 1939, όταν ο σεισμός στο Ερζιντζάν άφησε πίσω του σχεδόν 33.000 νεκρούς και περίπου 100.000 τραυματίες.
Ευάλωτες οι κτηριακές κατασκευές
Το USGS σημειώνει ότι ο πληθυσμός στις περιοχές που επλήγησαν από τους σημερινούς σεισμούς «κατοικεί σε κατασκευές που είναι εξαιρετικά ευάλωτες στον σεισμό, αν και υπάρχουν κάποιες ανθεκτικές κατασκευές». Όπως τονίζεται, στα κτίρια αυτά το πιο ευάλωτο σημείο ήταν η τοιχοποιία από μη οπλισμένο τούβλο και σκυρόδεμα χαμηλής ποιότητας.
Μετά τον πρώτο σεισμό, αναλυτές του USGS ανέφεραν ότι υπάρχει πιθανότητα 78% οι οικονομικές ζημιές να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ με τη δεύτερη σεισμική δόνηση αυτές οι πιθανότητες -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- εκτοξεύτηκαν.
Σύμφωνα με τον Steve Bowen, επικεφαλής αξιωματούχο στην αντασφαλιστική Gallagher Re, ένας σεισμός 6,7 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα απώλειες περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων όταν έπληξε την ίδια περιοχή τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, πιστεύεται ότι τυχόν απώλειες στον κλάδο αντασφάλισης θα είναι πολύ χαμηλότερες, δεδομένου του επιπέδου διείσδυσης των ασφαλίσεων στις πληγείσες χώρες.
Στην Τουρκία, η υποχρεωτική ασφάλιση σεισμού προσφέρεται στους πολίτες μέσω μιας ομάδας ασφάλισης καταστροφών, η οποία έχει ικανότητα πληρωμής αποζημιώσεων σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τα δεδομένα αντασφάλισης του 2021. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2022 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά οι ειδικοί υποθέτουν ότι εάν παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, τότε η Munich Re και η Swiss Re θα επωμισθούν το βάρος των αποζημιώσεων.
Την ίδια ώρα, εάν οι απώλειες υπερβούν το επίπεδο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σενάριο το οποίο φαίνεται όλο και πιο πιθανό μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους το ζημιών να μετακυληθεί στην αγορά των αντασφαλιστών.
«Πλήγμα» στην τουρκική οικονομία
Όπως επισημαίνεται, το «διπλό χτύπημα» αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερα λαβωμένη τουρκική οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενης έντασης αναταράξεις με αχαλίνωτο πληθωρισμό (57.68% τον Ιανουάριο) και δραματική υποτίμηση της λίρας, που το 2022 έχασε περίπου το 70% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Μάλιστα, την ώρα που στο επίκεντρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μια από τις πιο φτωχικές περιοχές της χώρας, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, η τουρκική λίρα κατέγραφε χαμηλό ρεκόρ ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωνε σημαντική πτώση. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters, αυξήθηκαν χθες έως και στο 10,2% – το υψηλότερο επίπεδό εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Στα 23 δισ. το κόστος του εγκέλαδου το 1999
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο μεγαλύτερος σεισμός στην Τουρκία από το 1950 μέχρι και χθες, ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών και συνέβη στις 17 Αυγούστου 1999, στη Νικομήδεια, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, στο βορειότερο σκέλος του συστήματος ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας,.
Πάνω από 17.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 50.000 τραυματίστηκαν και έως και 500.000 έμειναν άστεγο, ενώ οι αναφορές αναφέρουν ότι ο υψηλός αριθμός νεκρών οφείλεται κυρίως στα κακά κατασκευαστικά υλικά.
Από οικονομική σκοπιά, οι ζημιές από τον σεισμό του 1999 υπολογίστηκαν στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όσον αφορά τον δεύτερο μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία από το 1950, αυτός σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 2011 κοντά στην πόλη Βαν και είχε μέγεθος 7,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, 604 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 4.000 ήταν οι τραυματίες. Τουλάχιστον 11.232 κτίρια υπέστησαν ζημιές, 6.017 από τα οποία βρέθηκαν μη κατοικήσιμα. Περίπου 60.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ η συνολική οικονομική απώλεια ήταν περίπου 2,2 δισ. δολάρια.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα