
Tην αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της Ευρώπης στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» στις ΗΠΑ και αναλυτής Πίτερ Σπίγκελ. Με βάση την ως τώρα εμπειρία και τη σαφή βελτίωση στη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού διεθνώς, ο βρετανός δημοσιογράφος πιστεύει ότι η ύφεση, αν τελικά ενσκήψει στην Ευρώπη το 2023, θα είναι ήπια και σύντομη – εξαιρεί ωστόσο την πατρίδα του λόγω Brexit.
Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο
Ο Σπίγκελ θεωρεί ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ με αφορμή τον αμερικανικό προστατευτισμό δεν θα κλονίσουν την ενότητα της Δύσης στο Ουκρανικό. Οσο για το τέλος του πολέμου… αυτό δεν διαγράφεται στον ορίζοντα. Και αυτό επειδή διαπιστώνει ότι εσχάτως το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προτού συμβεί «κάτι σημαντικό επί του πεδίου». Ετσι εξηγούνται ίσως οι νέες αποστολές τεθωρακισμένων και άλλου οπλισμού από το ΝΑΤΟ στις ουκρανικές δυνάμεις. Ιδού τι δήλωσε ο Πίτερ Σπίγκελ:
Bλέπετε τον τερματισμό αυτού του πολέμου κάπου στον ορίζοντα;
«Οι περισσότεροι αμερικανοί αξιωματούχοι με τους οποίους έχω μιλήσει δεν έχουν ουσιαστικά καμία ιδέα για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, ενώ η πίεση στον Ζελένσκι για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει εξαφανιστεί τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες. Υπάρχουν κάποιοι στο Πεντάγωνο, κυρίως ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλι, που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάληψης προσπάθειας για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων. Αλλά η κουβέντα αυτή έχει σβήσει τελείως την καινούργια χρονιά και δεν βλέπω να ξαναρχίζει σύντομα. Ολες οι ενδείξεις προοιωνίζονται μια μακρά, παρατεταμένη σύγκρουση. Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προτού συμβεί κάτι πιο αποφασιστικό στα πεδία των μαχών».
Υπάρχει ελπίδα να γλιτώσει η Ευρώπη την ύφεση το 2023;
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν εκπλαγεί, όπως άλλωστε και οι αναλυτές, με το πόσο ανθεκτική αποδείχθηκε η Ευρώπη μπροστά σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Πολλές περιοχές έχουν βοηθηθεί από έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπόρεσαν να βρουν εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια φυσικού αερίου και επέβαλαν μέτρα για την αποθήκευση του εμπορεύματος αποτρέποντας έτσι την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στα ουράνια. Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει καλές πιθανότητες για να αποφύγει μια ύφεση – ή, αν τελικά προκύψει ύφεση, αυτή πιθανότατα θα είναι ήπια και σύντομη. Ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, μπορεί να πληγούν περισσότερο λόγω συγκεκριμένων προκλήσεων όπως το Brexit. Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένω μόνο μια ήπια ύφεση. Η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις βοήθησαν, αλλά η μεγάλη ελπίδα γι’ αυτό είναι ότι οι κραδασμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται, επιτρέποντας έτσι στον πληθωρισμό να αποκλιμακωθεί δίχως να χρειαστεί δραστικότερη σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς».
Ευρώπη και ΗΠΑ κινδυνεύουν να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο. Κινδυνεύει η διαμάχη αυτή να κλονίσει την ενότητα της Δύσης;
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία στο να μπορούν να επιμερίζουν τις διαφορές τους. Ο μακροχρόνιος, παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για παράδειγμα, δεν εμπόδισε τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Ομοίως, δεν βλέπω την τρέχουσα διαμάχη για τις αμερικανικές πράσινες επιδοτήσεις να τραυματίζει τη συμμαχική ενότητα για την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δείξει ότι θέλουν να βρουν έναν συμβιβασμό και δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προώθησε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού με την πρόθεση να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη. Οι εντάσεις που προκλήθηκαν είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ακούσια συνέπεια. Ασφαλώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο νόμος απομακρύνει σημαντικές επενδύσεις από την Ευρώπη για να τις κατευθύνει στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η ΕΕ ίσως αισθανθεί την ανάγκη να δράσει πιο γρήγορα και επιθετικά, κλιμακώνοντας μια ήδη τεταμένη κατάσταση».
Ο Πίτερ Σπίγκελ είναι διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» στις ΗΠΑ. Aπό το 2010 έως το 2016 διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Eχει συνεργαστεί επίσης με τους «Los Angeles Times», το «Forbes» και τη «Wall Street Journal».


Latest News

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

H «ηλεκτρική καρέκλα» του Γουόρχολ σε δημοπρασία – Ίσως αγγίξει τα 30 εκατ.
Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών Roger Matthys και Hilda Colle.

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Οι Beatles ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη
Η επερχόμενη βιογραφική ταινία για τους Beatles αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει τη διαχρονική τους γοητεία

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ

Γιατί η Sotheby's κάνει δωρεάν αποτιμήσεις έργων τέχνης που ανήκουν σε αγγλικούς δήμους;
Μια επιστολή από το τμήμα Tax, Heritage and UK Museums του οίκου Sotheby's δημοπρασιών προσφέρθηκε να εκτιμήσει τα 5 κορυφαία έργα τους «χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις»

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της