Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης αποκόμισαν κέρδη σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, εντείνοντας τις εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να επιβάλουν σκληρότερη φορολόγηση των υπερ-κερδών του κλάδου, σύμφωνα με το CNBC.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 36,2 δισ. δολαρίων για το 2022, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το περασμένο έτος, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μεγάλη αύξηση των κερδών τους έχουν ανακοινώσει και οι εταιρείες Exxon Mobil, Chevron, BP και Shell, με την Exxon, μάλιστα, να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ για τον κλάδο, με τα κέρδη των 56 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου πέτυχαν κέρδη 196,3 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με το CNBC. Πρόκειται για μέγεθος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών του πλανήτη.

Big oil: Έτοιμες για νέα κέρδη ρεκόρ

Οι ενεργειακοί γίγαντες χρησιμοποιούν αυτά τα μεγάλα κέρδη τους για να ανταμείψουν τους μετόχους με υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών.

Η αναφορά Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι αμερικανικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επένδυσαν «πολύ λίγα από αυτά τα κέρδη» για να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή για να βοηθήσουν στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα. «Αντίθετα, χρησιμοποίησαν αυτά τα κέρδη ρεκόρ για να αγοράσουν ξανά τις μετοχές τους, επιβραβεύοντας τους CEOs και τους μετόχους τους». Ο Μπάιντεν πρότεινε τον τετραπλασιασμό του φόρου στις εξαγορές εταιρικών μετοχών για να δοθούν κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, επιμένοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες θα εξακολουθούσαν να έχουν «σημαντικό» κέρδος.

Την ίδια στιγμή, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard, χαρακτηρίζει τα τεράστια κέρδη του λεγόμενου Big Oil ως «προφανώς αδικαιολόγητα» και «μια απόλυτη καταστροφή». «Τα δισεκατομμύρια δολάρια των κερδών που βγάζουν αυτές οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να φορολογούνται επαρκώς, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αύξηση του κόστους ζωής για τους ευάλωτους πληθυσμούς τους και να προστατεύσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις», είπε.

Η υπεράσπιση

Τα στελέχη του κλάδου προσπαθούν να υπερασπιστούν τα αυξανόμενα κέρδη τους εν μέσω ενός μπαράζ επικρίσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξηγώντας ότι οι υψηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις.

«Σε τελική ανάλυση, οι φόροι είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις. Εμείς, φυσικά, δεσμευόμαστε και παρέχουμε προοπτικές και η βασική προοπτική που προσπαθούμε να προσφέρουμε είναι ένα πλαίσιο γύρω από το γεγονός ότι εταιρείες σαν εμάς που χρειάζονται να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση απαιτούν ένα ασφαλές και σταθερό επενδυτικό κλίμα», δήλωσε o CEO της Shell Wael Sawan.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο αφότου η Shell ανέφερε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη της, σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 28,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».