Υψηλότερα, σε 5,0% από 4,1% προηγουμένως, αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023 ο οίκος Fitch, καθώς η κατανάλωση και η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτουν ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν μετά το τέλος του καθεστώτος «μηδενικής covid».

Ο Fitch ανέφερε ότι η ανάκαμψη θα οδηγηθεί κυρίως από την κατανάλωση, σημειώνοντας ότι πολλοί δείκτες έχουν ανακάμψει τελευταία αν και εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Κίνα: Αναθερμαίνεται η οικονομία μετά την εγκατάλειψη της zero-covid πολιτικής

Παρά την αναβάθμιση των προβλέψεων, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη φέτος θα είναι λιγότερο έντονη από εκείνη του 2021, όταν το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,4%.

Κόντρα στο ρεύμα ο Fitch

Ο Fitch ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023. Η S&P Global ανέμενε ότι η οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2023, όπως και τον Νοέμβριο, ενώ σταθερή διατήρησε την εκτίμησή της για ανάπτυξη 4,0% και η Moody’s.

«Αυτό αντανακλά εν μέρει τη συνεχιζόμενη αδυναμία στον τομέα της αγοράς ακινήτων, η οποία έδειξε ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης των πωλήσεων ή της κατασκευής κατοικιών στα τέλη του 2022, παρά τη συσσώρευση αυξημένης πολιτικής στήριξης», ανέφερε ο Fitch σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, το εμπόριο μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη το 2023, πρόσθεσε ο Fitch, με την εξαγωγική ζήτηση να πιέζεται από την οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα παραμείνει αβέβαιη ενόψει της συνεδρίασης του κοινοβουλίου τον Μάρτιο, δήλωσε ο Fitch.

Στήριξη της ζήτησης

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την εδραίωση και την επέκταση της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο Fitch δεν αναμένει επιθετική χαλάρωση της μακροοικονομικής πολιτικής και προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 7% του ΑΕΠ το 2023, από 8% που εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» για το 2022.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης φέτος, αλλά είναι πιθανό να σταματήσουν να σπαταλούν μεγάλα ποσά για άμεσες επιδοτήσεις των καταναλωτών, διατηρώντας την εστίασή τους κυρίως στις επενδύσεις, ανέφερε προηγουμένως το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20