Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου του 2022, έκαναν την εμφάνισή τους άμεσα και με εκκωφαντικό τρόπο.
Η έναρξη της χρονιάς για τη Ρωσία ήταν η χειρότερη για σχεδόν 25 χρόνια, καθώς τον Ιανουάριο κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 1998, διαμορφούμενο στο 1,76 τρισ. ρούβλια ή 25 δισ. δολάρια.
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία – «Γκρεμίστηκαν» τα έσοδα από πετρέλαιο
Η βύθιση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας κατά 46% και η ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών κατά 59% εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν βαρύτατα τα δημοσιονομικά της Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι έλλειμμα του Ιανουαρίου αναλογεί περί του 60% του ελλείματος για ολόκληρο το 2023 στα 2,93 τρισ. ρούβλια.
Τα φορολογικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά τον πρώτο μήνα της τρέχουσας χρονιάς ανήλθαν στα 426 δισ. ρούβλια, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο μετά την πανδημία και τα 214,2 δισ. ρούβλια τον Μάιο του 2020.
Επίσης απέχει παρασάγγας από την εκτόξευση των εσόδων στο 1,812 τρισ. ρούβλια τον Απρίλιο του 2022, τον δεύτερο μήνα επί της ουσίας του πολέμου στην Ουκρανία (η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι).
Μετά το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου ρωσικής προέλευσης στα 60 δολάρια το βαρέλι, η Μόσχα βλέπει το αργό της να έχει κατρακυλήσει υπό των 50 δολαρίων (49,48 δολάρια), όταν η τιμή του μπρεντ σήμερα άγγιξε τα 85 δολάρια το βαρέλι και αυτή του αργού ξεπέρασε τα 78 δολάρια.
Οι κυρώσεις της Δύσης
Το εκρηκτικό μείγμα όμως δεν προκαλείται μόνο από τα μειωμένα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα και τις αυξημένες δαπάνες εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, συμπληρώνεται από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της Δύσης.
Οι κυβερνήσεις της Δύσης μόνο «φειδωλές» δεν φάνηκαν αναφορικά με την επιβολή δασμών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία, η Δύση συνολικά έχει επιβάλει ούτε λίγο ούτε πολύ 10.901 κυρώσεις. Αν αυτές οι κυρώσεις προστεθούν σε εκείνες που ήταν ήδη σε ισχύ, τότε σύμφωνα με τα στοιχεία της Castellum.AI, έως τις 27 Ιανουαρίου η Ρωσία υπόκειται σε συνολικά 13.656 κυρώσεις.
Πιο «αυστηρές» από τις χώρες της Δύσης εμφανίζονται οι ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει συνολικά πριν και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία 18.874 κυρώσεις.
Ακολουθεί η Ελβετία με 1.609 κυρώσεις, στη συνέχεια ο Καναδάς με 1.536 κυρώσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.414 κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται πέμπτη σε αυτή την άτυπη λίστα με 1.389 κυρώσεις και μετά έπεται μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. η Γαλλία με 1.323 κυρώσεις.
Πιο πίσω βρίσκονται οι Αυστραλία και Ιαπωνία με 936 και 880 κυρώσεις αντίστοιχα.
Ο Πούτιν απαιτεί αντίδραση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στο Κρεμλίνο να καταστρώσει ένα σχέδιο έως την 1η Μαρτίου, για το πώς θα αξιολογεί την τιμή του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση των κυρώσεων στα έσοδα του προϋπολογισμού. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τους παραγωγούς πετρελαίου με βάση μια μηνιαία εκτίμηση των τιμών για το ρωσικό αργό από την Argus Media. Η εκτίμηση περιλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης για τα φορτία που αποστέλλονται στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Latest News
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς
Ο γίγαντας KKR ετοιμάζει επενδυτική... βουτιά στην εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου
Η KKR, με πάνω από 550 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την Thames Water
Οταν η πρώην αποικία αντεπιτίθεται ή... τα ινδικά single malt κοντράρουν στα ίσα τα scotch
Τα νέα ινδικά single malt ουίσκι είναι το νέο πετράδι του στέμματος
Ζυθοποία: Υποχωρεί η κατανάλωση μπύρας στην Κίνα
Δύο απο τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η βελγική Anheuser-Busch InBev και η δανέζικη Carlsberg, ανακοινώνουν μείωση πωλήσεων
Η Nvidia βγαζει την Intel από το δείκτη Dow Jones [γράφημα]
H Intel, το σήμα της οποίας «Intel Inside», αποτελούσε εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας, χάνει τη θέση της στη λίστα του διάσημου βιομηχανικου δείκτη