Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρώσει η κοινοπραξία «ExxonMobil – Helleniq Energy» τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS που εκτελεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy τις εργασίες στα θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» ολοκληρώνει το πρόγραμμα των ερευνών μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Η κακοκαιρία
Πάντως, το ειδικό σκάφος είχε διακόψει αυτές τις μέρες τις εργασίες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρουν πηγές, τα κύματα έφταναν μέχρι και τα 7,5 μέτρα ύψος. Οι αναταράξεις προκαλούν κραδασμούς στα υδρόφωνα των καλωδίων που απλώνει το πλοίο για τις σεισμικές έρευνες.
Εντός χρονοδιαγράμματος
Σύμφωνα με πληροφορίες το Sanco Swift κινήθηκε εντός των στόχων του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy και μάλιστα οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από τον Νοέμβριο, συνέδραμαν στην κάλυψη μεγάλου μέρους του ερευνητικού προγράμματος.
Ο χρόνος λήξης των εργασιών εκτιμάται, όπως προαναφέρθηκε, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει πάει πίσω το πρόγραμμα η ολιγοήμερη διακοπή του δρομολογίου του σκάφους λόγω της κακοκαιρίας.
Τα δεδομένα
Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy συλλέγει σχεδόν διπλάσια, σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση, δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στην έκταση του block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που ανέρχεται σε 19.868 τετρατγωνικά χιλιόμετρα όσο και στη δεύτερη 20.058 τ.χλμ «Δυτικά της Κρήτης», εκτελούνται εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων 3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι 6.500 χλμ.
Το επόμενο στάδιο
Τα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας είναι πια η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.
Αν αυτά είναι ικανοποιητικά και καθαρά ως προς τον εντοπισμό των πιθανών στόχων, τότε δεν αποκλείεται, όπως λένε οι πληροφορίες, οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις να έρθουν πιο κοντά περί τα τέλη του 2024.
Αν απαιτηθεί και η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, τότε η ExxonMobil θα επιστρέψει για αυτές και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις αναμένονται περί το 2025.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.