Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρώσει η κοινοπραξία «ExxonMobil – Helleniq Energy» τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS που εκτελεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy τις εργασίες στα θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» ολοκληρώνει το πρόγραμμα των ερευνών μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Η κακοκαιρία
Πάντως, το ειδικό σκάφος είχε διακόψει αυτές τις μέρες τις εργασίες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρουν πηγές, τα κύματα έφταναν μέχρι και τα 7,5 μέτρα ύψος. Οι αναταράξεις προκαλούν κραδασμούς στα υδρόφωνα των καλωδίων που απλώνει το πλοίο για τις σεισμικές έρευνες.
Εντός χρονοδιαγράμματος
Σύμφωνα με πληροφορίες το Sanco Swift κινήθηκε εντός των στόχων του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy και μάλιστα οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από τον Νοέμβριο, συνέδραμαν στην κάλυψη μεγάλου μέρους του ερευνητικού προγράμματος.
Ο χρόνος λήξης των εργασιών εκτιμάται, όπως προαναφέρθηκε, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει πάει πίσω το πρόγραμμα η ολιγοήμερη διακοπή του δρομολογίου του σκάφους λόγω της κακοκαιρίας.
Τα δεδομένα
Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy συλλέγει σχεδόν διπλάσια, σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση, δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στην έκταση του block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που ανέρχεται σε 19.868 τετρατγωνικά χιλιόμετρα όσο και στη δεύτερη 20.058 τ.χλμ «Δυτικά της Κρήτης», εκτελούνται εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων 3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι 6.500 χλμ.
Το επόμενο στάδιο
Τα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας είναι πια η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.
Αν αυτά είναι ικανοποιητικά και καθαρά ως προς τον εντοπισμό των πιθανών στόχων, τότε δεν αποκλείεται, όπως λένε οι πληροφορίες, οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις να έρθουν πιο κοντά περί τα τέλη του 2024.
Αν απαιτηθεί και η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, τότε η ExxonMobil θα επιστρέψει για αυτές και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις αναμένονται περί το 2025.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους