Στον «πάγο» βάζει η TotalEnergies μια προγραμματισμένη επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έργο πράσινου υδρογόνου που είχε εξαγγελθεί σε συνεργασία με τον όμιλο Adani, σημειώνοντας ότι αναμένει μια σαφέστερη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του ινδικού πολυκλαδικού ομίλου προτού προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης.

Ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον ινδικό όμιλο, ο οποίος δέχεται πυρά μετά από έκθεση αμερικανικού short seller που κάνει λόγο για συσσωρευμένα χρέη και λογιστική απάτη για χειραγώγηση μετοχών, κάτι που ο Γκαουτάμ Αντάνι έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.

Όμιλος Αντάνι: Η ώρα της κρίσης και τα όρια για την επέκταση με βάση το χρέος

Η Total ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στο τελευταίο της εγχείρημα, το οποίο αφορούσε στην απόκτηση μεριδίου 25% στην Adani New Industries Ltd ως μέρος ενός φιλόδοξου κοινού σχεδίου ανάπτυξης υδρογόνου με την Adani Enterprises.

«Αυτό το έργο ανακοινώθηκε, αλλά τίποτα δεν έχει υπογραφεί». . . και προς το παρόν δεν θα υπογραφεί», ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος Πάτρικ Πουγιανέ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Δεν έχει νόημα να προσθέτουμε περισσότερα [έργα] μέχρι να υπάρξει σαφήνεια».

Η Total έχει επενδύσεις περίπου από 3 δισεκατομμύρια δολάρια με την Adani, συμπεριλαμβανομένων των έργων διανομής φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τα οποία υποβάθμισε σε ένα μικρό τμήμα 2,4% των συνολικών κεφαλαιακών της υποχρεώσεων.

Αυτά τα μερίδια εξακολουθούσαν να αξίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι είχε πληρώσει η Total για αυτά, είπε ο Πουγιανέ, παρά την απώλεια αξίας της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Adani από τότε που η Hindenburg Research δημοσιοποίησε τους ισχυρισμούς της.

Νέο πλήγμα για την αξιοπιστία του Αντάνι

Η αβεβαιότητα γύρω από την τελευταία επένδυση της Total είναι ένα επιπλέον πλήγμα για την Adani, η οποία ίδρυσε την Adani New Industries Ltd για να δημιουργήσει «το μεγαλύτερο πράσινο οικοσύστημα υδρογόνου στον κόσμο».

Ο Αντάνι είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινο υδρογόνο την επόμενη δεκαετία, ως μέρος μιας ευρύτερης ώθησης του βιομηχανικού ομίλου για διαφοροποίηση σε καθαρές πηγές ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αποτελέσει αντικείμενο σφοδρής παγκόσμιας κριτικής για τις συνεχείς επενδύσεις της στην εξόρυξη άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου ορυχείου Carmichael στην Αυστραλία.

Τα σχόλια της Total έγιναν σε μια περίοδο που ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ καθώς διπλασιάστηκαν σε σχέση το 2022 ανερχόμενα στα 36,2 δισ. δολάρια, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο γαλλικός όμιλος είχε απώλειες της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω απομειώσεων πέρυσι καθώς άρχισε να αποχωρεί από τη Ρωσία. Οι έκτακτοι φόροι που επιβλήθηκαν σε Βρετανία και Ευρώπη επιβράδυναν επίσης τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 6,4% στα 2,81 ευρώ ανά μετοχή, επιπλέον της ειδικής πληρωμής 1 ευρώ ανά μετοχή που είχε ήδη ανακοινώσει, και ότι θα επαναγόραζε μετοχές αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτη τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»