Η πορεία της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας και της Επιτροπής Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα 8 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και της γ.γ. Βιομηχανίας κ. Θέμιδος Ευτυχίδου. Το σχέδιο αποτελείται από ένα σύνολο 43 παρεμβάσεων (Εθνικές Πρωτοβουλίες, Εμβληματικά Έργα, Προγράμματα και Δράσεις), συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.
Οι δύο επιτροπές απαρτίζονται από 8 υπουργεία και γενικούς γραμματείς, καθώς και από Συνδέσμους βιομηχανιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης – ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΙΟΒΕ και ΚΕΕΕ και την Ένωση Περιφερειών.
Μέχρι το 2030
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, «η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα είναι μια δυναμική εργασία έως το 2030 και σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε πώς έχει γίνει η αρχή και ποια είναι τα επόμενα βήματα».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Εθνική Στρατηγική έχει μεγάλη βαρύτητα τη δεδομένη στιγμή, τονίζοντας «πως η Ευρώπη τοποθετείται απέναντι στην ενεργειακή κρίση και πρέπει να προστατεύσει τη βιομηχανία της και να δημιουργήσει τις συνθήκες στρατηγικής αυτονομίας που χρειάζεται. Σε αυτό το παζλ η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγική και απάντηση στις προκλήσεις».
Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εσωτερικό κυβερνητικό σχεδιασμό τονίζοντας «πως είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα αναπτύξαμε μια Στρατηγική με πρόσημο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Άρα, έχουμε όλα τα εχέγγυα να κρατάμε τους διαύλους ανοιχτούς μέσω του μηχανισμού της Κυβερνητικής Επιτροπής, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συμμεριζόμαστε εκατέρωθεν τις ανάγκες, για να έχουμε μια εθνική – κοινή φωνή προς τα έξω».
Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας και ειδικότερα το Σχέδιο Δράσης θα επικαιροποιηθεί, ώστε να λάβει υπόψη όλες τις νέες συνθήκες, κυρίως στα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας.
Κλείνοντας, ανέφερε πως λόγω της εξαιρετικής δουλειάς μας, αλλά και της εμβληματικής σημασίας της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της Τεχνικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI), προτείνεται στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ να προχωρήσουν με την εκπόνηση Εθνικών Στρατηγικών Βιομηχανίας, στα πρότυπα της ελληνικής περίπτωσης, θέτοντας άλλη μια φορά την Ελλάδα ως «το καλό παράδειγμα».
Πώς «τρέχει» η υλοποίηση
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η γ.γ. Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου για την παρουσίαση της προόδου στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας. Όπως ανέφερε, ένα σύνολο 8 δράσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκεται υπό υλοποίηση. Οι δράσεις αφορούν στις δύο κρατικές ενισχύσεις της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας: την «έξυπνη μεταποίηση» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (75 εκατ. €) και της ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων (63 εκατ. €). Επίσης, στην υιοθέτηση του νέου νόμου 4982/2022 για τα επιχειρηματικά πάρκα, καθώς και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση και την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς της αδειοδότησης και του ελέγχου των επιχειρήσεων και της αγοράς. Στα έργα υπό υλοποίηση συμπεριλαμβάνονται και η ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής και μηχανισμών για την προώθηση των βιώσιμων επενδύσεων που υλοποιείται σε συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και η αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Η κα Ευτυχίδου παρουσίασε τις 14 παρεμβάσεις του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και σύντομα θα ξεκινήσουν την υλοποίησή τους. Εμβληματικότερες εξ αυτών είναι οι δύο προσκλήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιητικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, ύψους 300 εκατ. και 700 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως έχει ήδη προεπιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να ξεκινήσει νέο έργο για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της χώρας στους κρίσιμους τομείς της υγείας, των τροφίμων, των δομικών υλικών και πρώτων υλών, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη βιομηχανία και την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση.
Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις που βρίσκονται υπό ωρίμανση την τρέχουσα περίοδο, με σημαντικότερη εκείνη του προγράμματος ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με στόχο την παροχή εξατομικευμένης κατάρτισης στους εργαζομένους βάσει των αναγκών κάθε επιχείρησης.
Στήριξη από την ΕΕ
Στην συνεδρίαση συμμετείχε και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στήριξης Μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Nathalie Berger, η οποία στην παρέμβαση της συνεχάρη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την δέσμευσή τους σε αυτήν την κρίσιμη δράση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, η κ. Berger, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο κύκλος των παρεμβάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της αναδόχου εταιρείας PwC σχετικά με τη δομή διακυβέρνησης και τα εργαλεία παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας.
Latest News
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Πήρε φόρα η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - Πώς άλλαξε το τοπίο
Η άνοδος των τιμών πώλησης ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο σύμφωνα με τον PMI της S&P Global
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο - Τι συνέβη ανά κλάδο [πίνακες]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2023 - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε μείωση 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ