
Τη χρηματοδότηση κυκλικής απόσταξης κρασιών, την πιθανή κινητοποίηση κονδυλίων για εκριζώσεις αμπελιών στις περιοχές που το απαιτούν, καθώς και η δυνατότητα παράτασης της αποπληρωμής των δανείων με κρατική εγγύηση, που λήφθηκαν κατά την υγειονομική κρίση του Covid από 6 σε 10 χρόνια ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Marc Fesneau σε συνάντηση με τη γαλλική οινοποιία.
«Μέχρι τώρα, και εντός των ορίων των ποσών που επιτρέπονται από τις ευρωπαϊκές διατάξεις, έχουμε 40 εκατομμύρια ευρώ εθνικών πιστώσεων που συμπληρώνονται με 40 εκατομμύρια από το κονδύλι της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΓΤΕ) που αφιερώνεται στον αμπελοοινικό τομέα και επιτρέπει διενέργεια απόσταξης που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Μια δεύτερη περίοδος απόσταξης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο με την ίδια κατανομή μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών πιστώσεων για να φτάσει το 2023 τα 160 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο», ανακοινώνει το γραφείο του υπουργού Γεωργίας σε συνέχεια της κλαδικής συνάντησης.
Κρασί: Προ των πυλών το πρόγραμμα για τη νέα περίοδο
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, κατανέμοντας τη χρηματοδοτική προσπάθεια σε δύο διαδοχικά έτη της ΚΟΑ του οίνου (από τον Οκτώβριο έως τον Οκτώβριο), το υπουργείο παρέχει μια συνεκτική χρηματοδοτική βοήθεια στον τομέα. Ως εκ τούτου, η απόσταξη ανακοινώνεται επίσημα «αλλά δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν φτάσουμε στο κατώτατο όριο των 200 εκατομμυρίων ευρώ συνολική χρηματοδότηση, επιμένω σταθερά σε αυτό», επισήμανε ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού οινικού συμβουλίου του FranceAgriMer.

200 εκατομμύρια ευρώ ή τίποτα
Στη συνάντηση, συζητήθηκε η απαιτούμενη χρηματοδοτική επέκταση τουλάχιστον κατά 40 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να βρει πηγή χρηματοδότησής «από το αποθεματικό ταμείο κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χορηγείται κάθε χρόνο για ποσό 450 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέσιμο για όλες τις χώρες και τους τομείς».
Ωστόσο, σχετικά με αυτήν την απαραίτητη επέκταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ειδικού συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer, δεν πρέπει να ελπίζουμε σε απάντηση πριν από τον Μάρτιο και τη συνάντηση των ενδιαφερόμενων υπουργών. «200 εκατ. ευρώ καθιστούν δυνατή την επίτευξη ενός σχεδίου χρηματοδότησης παρόμοιας με αυτήν της προηγούμενης απόσταξης κρίσης του 2020, η οποία χρηματοδότησε με 211 εκατ. ευρώ την απόσταξη 2,6 εκατ. hl. Στη συνέχεια εναπόκειται στον τομέα να συνεργαστεί για να καθορίσει τις μεθόδους κατάτμησης μεταξύ των κατηγοριών κρασιού και των αναγκών απόσταξης ανά περιοχή, γιατί δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε τιμές υψηλότερες από αυτές που καθοδηγούν αυτήν τη στιγμή την αγορά», συνεχίζει ο Jérôme Despey.

Η απόσταξη
«Αλλά οι υπολογισμοί δεν τελειώνουν εδώ», σύμφωνα με τον Gérard Bancillon, πρόεδρο της συνομοσπονδίας κρασιών ΠΓΕ της Γαλλίας, «οι παρατηρήσεις από τις διάφορες διεπαγγελματικές οργανώσεις μας κάνουν να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για απόσταξη 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή έχουμε ανάγκη 240 εκατομμυρίων ευρώ για μέση αξία 80 ευρώ/hl». Ενώ πριν από τη συνάντηση συμφωνήθηκε μια κατάτμηση της αποζημίωσης απόσταξης ανά ποιότητα κρασιού και ίσως ανά χρώμα, οι συνθήκες της αγοράς λευκού κρασιού το κρατούν μακριά από αυτό το μέτρο απόσταξης. «Εναπόκειται στον κλάδο να επιλέξει μεταξύ του όγκου προς απόσταξη και της αμοιβής του, τώρα είναι δουλειά μας να προτείνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο κατανομής προσαρμοσμένο σε αυτή τη χρηματοδότηση», συνεχίζει ο Jérôme Despey. Εάν η πόρτα δεν κλείσει, η χρήση της ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθήκευση θα απαιτήσει περαιτέρω συζήτηση, «γιατί σε αντίθεση με την απόσταξη, δεν υπάρχει επί του παρόντος ρυθμιστικός μηχανισμός για αυτό το μέτρο σε ευρωπαϊκή κλίμακα», διευκρινίζει ο πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer.
Όσον αφορά το θέμα της παράτασης αποπληρωμής των δανείων με εγγύηση του γαλλικού Δημοσίου, που λήφθησαν από τους οινοποιούς λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Γεωργίας και ο πρωθυπουργός, συμφωνούν στην επέκταση αποπληρωμής από 6 σε 10 χρόνια.
Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των εκριζώσεων, ιδίως για την περιοχή του Bordeaux και αποφασίστηκε να διερευνηθούν και να κινητοποιηθούν πόροι, από τα αναπορρόφητα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Latest News

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Έρχονται τα πρώτα… διαστημικά μανιτάρια – Καλλιέργεια σε... τροχιά
Εταιρεία από την Αυστραλία θα εξετάσει πώς τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μανιτάρια μπορούν να αναπτυχθούν στη μικροβαρύτητα