Με τη ζήτηση να σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές φράουλας, ενώ δυναμικό ξεκίνημα καταγράφεται για τις ντομάτες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), οι εξαγωγές φράουλας από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 10/2/2023 ανήλθαν σε 4.792 τόνους έναντι 3.195 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Εξαγωγές: Στο Ισραήλ ταξιδεύει το ελληνικό ακτινίδιο
Επίσης, οι εξαγωγές ντοματών από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 10/2/2023 ανήλθαν σε 4.111 τόνους έναντι 2.866 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Ρεκόρ για μανταρίνι και αγγούρι
Οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/9/22 έως 10/2/2023 ανέρχονται σε 177.938 τόνους καταγράφοντας αύξηση κατά 8,2% ενώ συνεχίζεται με ρυθμού ρεκόρ η εξαγωγή μανταρινιών φτάνοντας τους 141.437 τόνους σημειώνοντας αύξηση κατά 27,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
«Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων λόγω βελτιωμένης ζήτησης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στηρίζουν την αυξημένη ζήτηση καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη έστρεψαν την προτίμησή τους στα χειμερινά φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι η έλλειψη φορτηγών αυτοκινήτων και εργατών συγκομιδής δεν επιτρέπει στο εξαγωγικό εμπόριο να ανταποκριθεί στη αυξημένη ζήτηση.
Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από 1/9/22-10/2/23 ανέρχονται σε 42.809 τόνους έναντι 36.222 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες που κατευθύνθηκαν προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 28.010 τόνους (έναντι 26.910 τόνων πέρσι), προς Σαουδική Αραβία 1.769 τόνοι (έναντι 2.005 τόνων πέρσι) και προς Ιορδανία 3.581 τόνοι (έναντι 1.995 τόνων πέρσι).
Με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζονται και οι εξαγωγές αγγουριών οι οποίες από 1/9/22 έως 10/2/23 ανήρθαν στους 37.140.τόνους έναντι 25.939 τόνων την περίοδο 2021/22, καταγράφοντας άνοδο 43,2%.
Εκτίμηση των ζημιών από την κακοκαιρία
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φανούν, εκτιμηθούν και καταγραφούν οι ζημιές που προκάλεσε την βδομάδα που πέρασε, η κακοκαιρία και η οποία έπληξε παραγωγικές περιοχές της χώρας.
«Δυστυχώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία, όμως, δεν ήταν δυνατόν να είμαστε συνεπείς στις ανειλημμένες παραδόσεις προς τους πελάτες μας με κίνδυνο απώλειας αφενός λόγω της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στις ελληνικές εθνικές οδούς εξαιτίας της κακοκαιρίας (ανωτέρα βία ή όχι;) αλλά και αφετέρου λόγω πανελλαδικής 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Συνεδρίαση της ομάδας φράουλας
Ξεκινούν οι συνεδριάσεις για το 2023 των ομάδων επαφής της Επιτροπής Φρούτων και Λαχανικών. Η αρχή θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου με τη συνεδρίαση της ομάδας φράουλας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουέλβα.
Οι ομάδες επαφής αποτελούνται από εκπροσώπους των τομέων των χωρών που απαρτίζουν τη Μεικτή Επιτροπή: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, και τους επικεφαλής των αντίστοιχων διοικήσεων τους. Αναλύουν τις καμπάνιες και τα συγκεκριμένα θέματα κάθε προϊόντος, συμφωνώντας σε κοινές δράσεις που στη συνέχεια εγκρίνονται στην ολομέλεια της.
Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ
Η ανίχνευση υψηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων καταγράφηκε στις 7 και 9 Φεβρουαρίου 2023 από το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές).
Ειδικότερα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύτηκαν σε μανταρίνια από την Τουρκία, σε πιπεριές και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, ενώ ανιχνεύτηκε και η παρουσία του ιού Norovirus GII σε μαρούλια από την Ισπανία.
«Εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Latest News
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος