
Και τέταρτο σύγχρονο εργοστάσιο ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Ο λόγος για το CCGT ισχύος 826 ΜW της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Το εργοστάσιο ρεύματος είναι από τα πρώτα της νέας γενιάς που πήρε την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019. Ωστόσο οι μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται να λάβουν τελευταίοι σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους την επενδυτική απόφαση.
Ηλεκτρική ενέργεια: ΔΕΗ και ιδιώτες χτίζουν πέντε νέα εργοστάσια
Η μονάδα
Οι μέτοχοι της Elpedison, Helleniq Energy και Edison, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να λάβουν την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας μέχρι τον Μάιο.
Εφόσον, ανάψουν το «πράσινο» φως το νέο εργοστάσιο της Elpedison θα είναι το τέταρτο της νέας γενιάς που αναπτύσσουν οι ενεργειακοί όμιλοι στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκεται το CCGT 826 MW της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Στη φάση της κατασκευής, με τον αεριοστρόβιλο να έχει ήδη εγκατασταθεί, είναι η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» 877 MW των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL.
Και πρόσφατα ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και DamcoEnergy έλαβαν την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.
Η Elpedison έχει ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες ανέγερσης του νέου της εργοστασίου στο χώρο των διυλιστηρίων της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα είναι έτοιμη αδειοδοτικά σε θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομίας κλπ.
Το FSRU
Η λήψη της επενδυτικής απόφασης θα ξεκλειδώσει και το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας.
Πρόκειται για το αδειοδοτημένο από τη ΡΑΕ FSRU που θα βρίσκεται υπεράκτια της Θεσσαλονίκης.
Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα έχει ως κύριο σκοπό τον εφοδιασμό της νέας μονάδας με φυσικό αέριο.

Οι ενδοιασμοί
Οι μέτοχοι της Elpedison καθυστέρησαν να λάβουν την επενδυτική απόφαση για το CCGT.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2019 οπότε και η ΡΑΕ άναψε το πράσινο φως οι μέτοχοι της ήρθαν αντιμέτωποι με σειρά προκλήσεων. Αυτές πολλές φορές τους οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις.
Όπως αναφέρουν πηγές η πρώτη μεγάλη πρόκληση ήταν το 2019 όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχοντας μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση. Όπως επίσης έδειχνε το δρόμο για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στις ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο έμοιαζε να περνά σε πολύ χαμηλότερη μοίρα στην ενεργειακή της πολιτική.
Οι μέτοχοι της Elpedison, λένε οι πληροφορίες, αποθαρρύνθηκαν για την επένδυση τους.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές, ο ένας εκ των δύο μετόχων, η Helleniq Energy ζήτησε χρόνο για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης λόγω της προτεραιότητας που έδωσε για τον εταιρικό μετασχηματισμό της.
Η ανατροπή
Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο άλλαξαν τα δεδομένα.
Οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο, η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις έρευνες υδρογονανθράκων για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ώθησαν τους μετόχους Helleniq Energy και Edison στην αναδίπλωση τους. Δηλαδή να βλέπουν πια με θετικό μάτι την επένδυση της κατασκευής του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής.
Η μονάδα τους, όπως και οι άλλες τρεις είναι επίσης στρατηγικά τοποθετημένες στη Βόρεια Ελλάδα με σκοπό τις εξαγωγές ρεύματος προς τα διψασμένα… για ενέργεια Βαλκάνια.
Τέλος εποχής
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, άναψε μία συζήτηση κατά πόσο έχουν χώρο οι τέσσερις προαναφερόμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Πηγές της αγοράς, δηλώνουν κατηγορηματικά πως υπάρχει πεδίο δράσης… Κι αυτό καθώς οι υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής των ανεξάρτητων παραγωγών κλείνουν περί τα 20 χρόνια ζωής. Ήταν τότε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού απελευθερωνόταν και οι ιδιωτικοί όμιλοι προχώρησαν σε επενδύσεις της τάξης του 1,5 δις. ευρώ για να ανταγωνιστούν την τότε κραταιά ΔΕΗ.
Αυτά τα εργοστάσια αερίου των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Elpedison, Motor Oil παρείχαν και συνεχίζουν να το κάνουν ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα.
Μάλιστα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εξαφανίστηκε από την καθημερινότητα και ο κίνδυνος του μπλακ άουτ. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ήταν τακτικές αφού το σύστημα ηλεκτρισμού έπασχε και από επάρκεια και ευστάθεια.
Σταδιακά αποσύρθηκαν παλιές και ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση βρήκε τη χώρα πανέτοιμη σε θέματα ασφάλειας εφοδιασμού.
Οι υφιστάμενες μονάδες των ιδιωτών, όπως και αυτή της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα αποσύρονται από την παραγωγή.
Τη θέση τους θα λάβουν οι νέες υπερσύγχρονες μονάδες αερίου, οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές και για τη λειτουργία τους με ακόμα πιο καθαρό καύσιμο, το υδρογόνο.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου