Ανοιχτοί παραμένουν οι δίαυλοι τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ, αλλά οι τυπικές διπλωματικές σχέσες ανάμεσα στις δύο πλευρές αποκλείονται, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην υπό τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο αυτού που χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.
Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
“Οι στρατιωτικοί δίαυλοι έχουν παραμείνει ανοιχτοί –ειδικά μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου και στον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη”, είπε ο Γκρουσκό σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έχει δεχτεί οδηγίες να έχει επικοινωνία με το ΝΑΤΟ όταν είναι απαραίτητο, πρόσθεσε ο Γκρουσκό.
Στρατιωτικές τηλεφωνικές γραμμές άμεσης πρόσβασης για έκτακτες ανάγκες είναι γνωστό ότι υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρχει μια μονίμως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται για την αποκλιμάκωση τυχόν εχθρικών καταστάσεων ανάμεσα σττις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι η αποκαλούμενη γραμμή απεμπλοκής ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον είχε μέχρι τότε χρησιμοποιηθεί μια φορά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου.
Αποφυγή ακούσιων εναέριων συγκρούσεων
Έχοντας ανακοινώσει την δημιουργία γραμμής απεμπλοκής τον περασμένο Μάρτιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο στόχος ήταν να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ ή επί του εδάφους.
Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι λαμβάνει έναν “άμεσο” ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία με το να προμηθεύει το Κίεβο με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Όπως είπε σήμερα ο Γκρουσκό, ενώ υπάρχει επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, “οι τυπικές διπλωματικές επαφές και ο διάλογος αποκλείονται”.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους