Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι σε Τουρκία και Συρία μετά από τον φονικό σεισμό. Πάνω από 21.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, αν προστεθούν τα θύματα στη γειτονική Συρία.

Ενδεικτικό της οργής των Τούρκων προς την Κυβέρνηση τους, είναι το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα, ενός εξ αυτών, του Χακάν Τανριβερντί, προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

Ξεπέρασαν τους 21.000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκίας

Την ίδια ώρα που τα σωστικά συνεργεία εργάζονται συνεχώς για να απεγκλωβίσουν όσους ανθρώπους μπορούν, ανεβαίνει η μακρά λίστα των νεκρών σε Συρία και Τουρκία. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο τραγικός απολογισμός φτάνει τους 21.000 νεκρούς. Στην Τουρκία σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί είναι 17.674 και οι τραυματίες 72.879.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.377. Στη βορειοδυτική Συρία στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες οι νεκροί είναι 2.030 ενώ στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση είναι 1.347. Οι τραυματίες συνολικά στη Συρία έχουν φτάσει τους 5.2455. Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες έχει φτάσει τους 21.051 και υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί.

Νέο επικοινωνιακο σόου του Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό που δημιουργήθηκε εναντίον του από τον σεισμό, δίνοντας παράλληλα ένα θετικό στην εικόνα του. Έτσι την ώρα που η οργή των σεισμόπληκτων ξεχειλίζει, κοιτάει να εκμεταλλευτεί τους σεισμούς για πολιτικό όφελος, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά κόλπα.

Μάλιστα ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για πολιτικά οφέλη την καταστροφή και κάνοντας λόγο για «προβοκάτορας», ο ίδιος προβαίνει σε κινήσεις λαϊκισμού, με τον ίδιο να εξηγεί την καταστροφή στους χειρότερους σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας και για ένα φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιπόν στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει στις σεισμόπληκτες περιοχές βρέθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Κιλίς για να επισκεφθεί τραυματισμένους πολίτες, με τους οποίους συνομίλησε, έχοντας στο πλάι του πλήθος από κάμερες.

Στο νοσοκομείο οι πολίτες ευχαρίστησαν τον Ερντογάν και το κράτος για όσα έχουν κάνει. «Ας μην πειράξει ο Θεός το κράτος μας», είπε ένας επιζώντας από τον σεισμό.

Μεγαλώνει η οργή των πολιτών κατά Ερντογάν εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Ξεκάθαρα, ο φονικός σεισμός έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, ο οποίος λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές. Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.

Το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο. Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Για τον τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση. «Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.

Τι είναι τo «pancake collapse»

Το «pancake collapse» ονομάστηκε έτσι για τον τρόπο με τον οποίο τα πατώματα που καταρρέουν προσγειώνονται και στοιβάζονται καθώς πέφτουν, όπως εξηγεί ρεπορτάζ του CNN.

«Τα pancake collapse «στοιβάζουν» τα δάπεδα πάνω τους, μειώνοντας όλο τους το βάρος σχεδόν στο τελευταίο όροφο. Αυτό συνεχίζεται, συσσωρεύοντας περισσότερο βάρος καθώς πέφτει η δομή».

Πρόκειται για μια «βαθμιαία ρήξις» που συχνά ξεκινά από το κάτω μέρος: ένα φέρον στοιχείο είναι κατεστραμμένο, συνήθως στους κάτω ορόφους ή τα θεμέλια ενός κτιρίου, γεγονός που προκαλεί τους τελευταίους ορόφους να καταρρεύσουν κάθετα προς τα κάτω.

Όταν δεν υπάρχει υποστήριξη στους κάτω ορόφους ή τα θεμέλια, οι επάνω όροφοι αρχίζουν να χτυπούν από πάνω προς τα κάτω βαθμιαία. 

Πόσο επικίνδυνα είναι

Το «pancake collapse» είναι πιο επικίνδυνη από άλλους τρόπους καταρρεύσεων επειδή συχνά υπάρχουν λίγα κενά, ή θύλακες χώρου και αέρα, στα ερείπια.

«Η τεράστια χωρητικότητα των υλικών… καθιστά πολύ δύσκολη την ύπαρξη κενών χώρων».

Επίσης, περιπλέκουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, επειδή τα ερείπια που παραμένουν κοντά στο σημείο της κατάρρευσης είναι ασταθή και θα μπορούσαν να πέσουν καθώς οι διασώστες κινούνται μέσα στα ερείπια.

Γιατί συμβαίνουν

Αυτός ο τρόπος κατάρρευσης συμβαίνει αρκετά συχνά μετά από μεγάλους σεισμούς, όταν οι δονήσεις καταστρέφουν τις κατασκευές σε ένα κτίριο.

H πτώση των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι πιθανότατα το πιο αξιοσημείωτο (και δραματικό) παράδειγμα.

Όταν τα αεροπλάνα χτύπησαν την πλευρά των πύργων, κατέστρεψαν την φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων των πύργων , κάτι που τελικά οδήγησε τους τελευταίους ορόφους να κατεβούν στο υπόλοιπο κτίριο, είπε ο Lindsey.

Οποιοδήποτε είδος ζημιάς στα θεμέλια ενός κτιρίου ή σε κρίσιμες δομές στήριξης μπορεί να προκαλέσει αστοχία τηγανίτας, είπε ο Catbas. 

Συγκλονιστικό βίντεο – Διασώστες έβγαλαν βρέφος από τα συντρίμμια 82 ώρες μετά

Οι διασώστες συνεχίζουν να δίνουν με αυταπάρνηση μάχες ώστε να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια ακόμα και 80 ώρες καταφέρνουν «θαύματα» και δώρα ζωής.

Συγκεκριμένα οι ομάδες που επιχειρούν στην επαρχία Καχραμανμάρας στην Τουρκία κατάφεραν την Πέμπτη να βγάλουν ζωντανούς από τα χαλάσματα τον μόλις ενός έτους Ραχάφ και την 30χρονη μητέρα του, Ελά Χαμόκο, με καταγωγή από τη Συρία, οι οποίοι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν στα ερείπια για 81 ώρες!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα