Τώρα που η σκόνη από τον σεισμό των 7.8 Ρίχτερ της Δευτέρας έχει κατακαθίσει, και πριν ο τελικός απολογισμός του κόψει την ανάσα πολλές εβδομάδες αργότερα, η προσοχή όλων στρέφεται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θα κάνει κανονικά τις εκλογές στις 14 Μαΐου; Θα παρατείνει χρονικά την κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις 10 περισσότερο πληγείσες περιοχές για τις αποφύγει;
Θα είναι οι κατασκευαστικές αλχημείες της «Συμμορίας των 5» με τα δισεκατομμύρια κέρδη η πολιτική του ταφόπλακα ή μήπως η αποφασιστική αντιμετώπιση της τραγωδίας από τον ίδιο προσωπικά τον σώσει για να… πεθάνει μια άλλη μέρα.
Το «πάρτι» των κατασκευαστικών, οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και οι προειδοποιήσεις
Τα αμέτρητα ερωτήματα
Και τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος. Τι θα ζητήσει και τι θα πάρει από την παγκόσμια κοινότητα;
Μήπως τελικά καταφέρει να γιατρέψει κάποιες επικίνδυνες πληγές που άνοιξε στο διεθνές… σώμα τα τελευταία χρόνια και δεν έκλεισαν όσο γρήγορε πίστευε όταν τις πρωτοπείραξε;
Και το βασικότερο όλων, που θα σταθεί ο τουρκικός λαός τους επόμενους μήνες, δίπλα του ή απέναντί του;
Ιστορία σε επανάληψη
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», είχε πει ο Καρλ Μαρξ.
Γι’ αυτό και από τους διεθνείς αναλυτές δεν ξέφυγε η σύμπτωση, ότι ένας σεισμός ήταν αυτός που στο παρελθόν του άνοιξε το δρόμο για την πρώτη γραμμή της εξουσίας, και ένας άλλος τώρα παίζει το πολιτικό του μέλλον κορώνα γράμματα.
Η αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης στον απόηχο του σεισμού του 1999 στο Ιζμίτ, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 17.000 ανθρώπων έχτισε τον πολιτικό αλτήρα από τον οποίο εκτοξεύτηκε το 2002 το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
«Το ΑΚΡ δεν κέρδισε τις πρώτες του νίκες υποσχόμενο Ισλαμισμό για όλους και διεθνή επιθετικότητα», σημείωνε αυτές τις ημέρες στην Washington Post o Χάουαρντ Έισενστατ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Middle East Institute. Κέρδισε, γιατί υποσχέθηκε ικανότητα και όχι επανάσταση.
Το μεγάλο γιατί
Αυτή ακριβώς η ικανότητα είναι που σήμερα αμφισβητείται, από τη στιγμή που δεν υπάρχει Τούρκος πολίτης, που να μην έχει πληροφορηθεί τα τελευταία χρόνια από τον πρόεδρο του ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας βασίστηκε στον κατασκευαστικό οργασμό, που ο ίδιος προκάλεσε.
Και μπορεί ο γειτονικός λαός να συγχωρούσε τους ύποπτους τρόπους με τους οποίους οι δημόσιοι διαγωνισμοί έδιναν τα έργα σε –ζάπλουτους σήμερα- φίλους του προέδρου τους, θα αγνοήσει όμως το γεγονός ότι χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια από το Ιζμίτ για να εγκρίνει η Τουρκία την πολυαναμενόμενη νομοθεσία για τους σεισμούς;
Τα πάνω από 3.000 κτίρια που κατέρρευσαν από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα στην Τουρκία, αποδεικνύουν ότι οι κανόνες αυτοί έχουν τιμηθεί περισσότερο για την παραβίαση τους, απ’ ότι για την τήρηση τους.
Και βγάζουν ψεύτη τον πρόεδρο, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα τους διαβεβαίωσε ότι τα 200δισ. δολάρια που θα διαθέσει η κυβέρνηση του για τις υποδομές στις μεταφορές και τις επικοινωνίες θα μετατρέψουν την Τουρκία «στη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη του κόσμου».
Το σκεπτικό στην κάλπη
Οι Τούρκοι δεν τρώνε κουτόχορτο και δεν πείθονται τόσο από τις γεωστρατηγικές επιτυχίες του Ερντογάν να στριμώχνει ξανά και ξανά την Τουρκία ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και να το παίζει διαμεσολαβητής για την ειρήνη, ενώ πουλάει drones στο Κίεβο και τριπλασιάζει το εμπόριο με τη Μόσχα.
Ακόμα κι αν βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και συμβιβαστεί με την ΝΑΤΟϊκή ταυτότητα του, αυτό που «έψηνε» πριν τον διπλό καταστροφικό σεισμό μερίδα του τουρκικού λαού να τον ψηφίσει, ήταν η βελτίωση του πληθωρισμού και οι άφθονες παροχές σε μισθούς και συντάξεις που υποσχέθηκε με τις τσέπες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σήμερα, αυτό που μπορεί να τον βοηθήσει είναι ότι ούτε η αντιπολίτευση μπορεί να του επιτεθεί, ούτε η διεθνής κοινότητα να του γυρίσει την πλάτη. Κι αυτό τον ισχυροποιεί ως ηγέτη στα μάτια ενός λαού που θρηνεί και ψάχνει κατεύθυνση για την επόμενη μέρα.
Εκτός αν η ιστορία επαναληφθεί (για κάποιους ως τραγωδία και για άλλους ως φάρσα) και «όπως το κεμαλικό κράτος κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, ο Ερντογάν καεί ως χάρτινος γίγαντας»…
Αν φυσικά επιτρέψει να γίνουν οι εκλογές.
Πηγή: in.gr
Latest News
Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί τη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ
Λίβανος: Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα
Η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε σήμερα λόγο για 26 νεκρούς και για τουλάχιστον 59 αγνοουμένους από ισραηλινό πλήγμα
«Η Ευρώπη πεθαίνει»: Η νέα ανάρτηση Μασκ για το δημογραφικό
Ο Ίλον Μασκ δημοσιεύει έναν χάρτη με τα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη - Τι ποσοστό καταγράφει η Ελλάδα
Η Ρωσία εξαπέλυσε 120 πυραύλους εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών
«Στόχος του εχθρού ήταν οι ενεργειακές υποδομές σε όλη την Ουκρανία. Δυστυχώς υπάρχουν ζημιές από τα πλήγματα και τα συντρίμμια», έγραψε ο Ζελένσκι
Ο πόλεμος του φυσικού αερίου - Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας
Η Κομισιόν κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό, ότι για μία ακόμα φορά εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο
Μητσοτάκης: «Δεν θα αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στο ρεύμα»
Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία επισκόπησή του
Υποχωρεί ο «Alexandros» χωρίς μεγάλα προβλήματα – Πού θα συνεχιστούν βροχές και καταιγίδες
Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Κυριακή στις περισσότερες περιοχές της χώρας – Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και την Πέμπτη
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στην κορύφωσή τους είναι σήμερα οι εκδηλώσεις για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο κέντρο της Αθήνας
Γιατί προβληματίζει ο επόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ο παρουσιαστής του Foxnews Πιτ Χέγκσεθ, έχει επιλεγεί από τον Τραμπ ως ο επόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ - Γιατί θεωρείται αμφιλεγόμενος
Η ρωσική αντιπολίτευση κατά του Πούτιν στη Γερμανία
Διακεκριμένοι Ρώσοι πολίτες σκοπεύουν να διαδηλώσουν στη Γερμανία κατά του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία