Υπό άκρα μυστικότητα η κυβέρνηση αναζητά πακέτο στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.
Αν και οι μεγάλες και ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, που είναι και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένεται να κλείσουν με εντυπωσιακά κέρδη για το 2022, εντούτοις το ενεργειακό κόστος παραμένει βραχνάς.
ΣΕΒ προς Μητσοτάκη: Υπαρξιακός κίνδυνος για τη βιομηχανία από το ενεργειακό κόστος
Ενεργειακό κόστος
Για δύο λόγους το ενεργειακό κόστος ανησυχεί τις ελληνικές βιομηχανίες:
1. Σε ορισμένες από αυτές έληξαν ή λήγουν οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ, που είχαν συναφθεί το 2019.
Οι τιμές ρεύματος που είχαν συμφωνηθεί ήταν άκρως ανταγωνιστικές σε σχέση με τα αστρονομικά επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Ήταν τιμές κλειδωμένες για τρία χρόνια και χάρη σε αυτές η ελληνική βαριά βιομηχανία αλλά και εκείνη που ηλεκτροδοτείται από τη μέση τάση πέτυχε να κρατηθεί αλώβητη από την κρίση. Τα εργοστάσια στην Ελλάδα δεν έκλεισαν, όπως συνέβη στην Ευρώπη.
Τώρα, όμως, είναι στον αέρα… και πληρώνουν τιμές ρεύματος αγοράς.
Η ΔΕΗ από την άλλη πλευρά με αυτές τις συμβάσεις ζημιωνόταν οικονομικά και έχει αντιπροτείνει άλλου τύπου συμβάσεις προμήθειας ρεύματος.
2. Η επερχόμενη ύφεση ανησυχεί τις ελληνικές βιομηχανίες που έχουν ιδιαίτερη εξωστρεφή δραστηριότητα για μείωση της ζήτησης.
Αν υποχωρήσει η κατανάλωση θα απωλέσουν μερίδια. Ταυτόχρονα, άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ανταγωνίζονται τις εγχώριες έχουν λάβει από τις κυβερνήσεις των χωρών τους στήριξη, κρατικές ενισχύσεις. Έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται με ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Τα όποια κέρδη αποκόμισαν κινδυνεύουν να εξανεμιστούν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κύκλοι της βιομηχανίας, εντός του 2023.
Η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρει πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος των ελληνικών βιομηχανιών.
Πηγές θέλουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να έχει προτείνει ένα μοντέλο στήριξης των βιομηχανιών με τιμές επιδότησης του ρεύματος 50 – 70 ευρώ/MWh για έναν χρόνο και με 20 ευρώ/MWh να ενισχύσει το κόστος φυσικού αερίου.
Η πρόταση αυτή κοστολογείται γύρω στα 200 εκ. ευρώ
Ο δημοσιονομικός χώρος, όμως, είναι στενός
Στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση επιδιώκει, λένε οι πληροφορίες, να εντάξει τις ενισχύσεις στο ευρωπαϊκό καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων.
Πηγές θέλουν, η Αθήνα να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρ. Επιτροπής. Αν λάβει το πράσινο φως τότε θα προχωρήσει σε περιορισμό άλλων πόρων προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις βιομηχανίες, λένε οι ίδιοι κύκλοι.
Οι συμβάσεις της ΔΕΗ
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί τροπολογία προκειμένου να άρει εμπόδια για την εφαρμογή και στην Ελλάδα των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων (PPAs) από πράσινη ενέργεια.
Ήδη η ΔΕΗ έχει προτείνει σε μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες συμβάσεις 10ετούς διάρκειας με κλειδωμένες τιμές ρεύματος. Τα εργοστάσια θα δεσμεύσουν φωτοβολταϊκά πάρκα που θα είναι έτοιμα μετά από ενάμισι χρόνο και θα απολαμβάνουν χαμηλές τιμές. Η πράσινη ενέργεια δε, θα ενισχύσει τις προσπάθειες των βιομηχανιών να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Ωστόσο, ζήτημα αν ένας με δύο βιομηχανικούς ομίλους αντιλαμβάνονται τη σημασία και τη σπουδαιότητα αυτών των συμβάσεων, αναφέρουν άλλες πηγές.
Οι υπόλοιπες βιομηχανίες επιμένουν στο παλαίο καθεστώς των συμβάσεων ρεύματος.
Η κυβέρνηση προχωρά στην προώθηση των πράσινων PPAs. Και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται τροπολογία με την οποία θα εξαιρούνται από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζονται για PPAs.
Η πράσινη ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική
Παράλληλα, κυβέρνηση και βιομηχανίες, βρίσκονται και σε στάση αναμονής, ως προς την έκβαση του σχεδίου που έχει προτείνει η Κομισιόν για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση.
Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων, τα οποία, όμως, σύμφωνα με αναλυτές είναι εξαιρετικά άσφαιρα απέναντι στην πρόταση Μπάιντεν ύψους 370 δις. δολ.
Latest News
«Έπεσε» 7,9% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,6%
Ήπια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο - Στα 4,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε άνοδος εισαγωγών 9,6%, έναντι σταθερότητας πέρυσι
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
Πτώση 10,6% στον εισαγόμενο πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο [πίνακες]
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη Αυγούστου 2024, παρουσίασε μείωση 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Κεραμέως στην ΕΕΝΕ: Μέλημά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το ανθρώπινο δυναμικό έχει 55% βασικές ψηφιακές δυνατότητες και στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%, λέει η υπουργός Εργασίας
Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027 - Τι είπε ο Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ
Ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, υποσχέθηκε ο Φλωρίδης στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ
Εξετάζουμε τις προτάσεις μείωσης φόρων αλλά... - Τι είπε ο Χατζηδάκης στην ΕΕΝΕ
Στην Ελλάδα «καλλιεργείται ένας μύθος ότι έχει επέλθει πλήρης αποβιομηχάνιση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΕΝΕ
Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση - Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ για τη βιομηχανία [πίνακες]
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία παρουσιάστηκε στην 8η Οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποιείται από την Ε.ΕΝ.Ε
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της
Άνοδος 2,5% στη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο - Ποιοι κλάδοι πήγαν καλύτερα [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 6,2%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ