Σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή εκπέμπει η βιομηχανία παραγωγής maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), σε Καναδά και Βόρειες ΗΠΑ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η αγορά αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταρρέει καθώς οι χειμώνες θερμαίνονται
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, βαθιά μέσα στον χειμώνα στις καλλιέργειες σφενδάμου του Κεμπέκ που τροφοδοτούν τη λειτουργία παραγωγής σιροπιού, που χαρακτηρίζεται ως «υγρός χρυσός», και ο καιρός είναι τόσο ζεστός που ο χυμός των δέντρων έχει ήδη αρχίσει να ρέει.
Αντί για χιόνι… κάκτοι στις ελβετικές βουνοπλαγιές
Η επαρχία του Κεμπέκ είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων σφενδάμου, αντιπροσωπεύοντας το 91% της καναδικής παραγωγής.
«Βλέπουμε το υγρό να τρέχει, ενώ πραγματικά δεν πρέπει», είπε ο 47χρονος παραγωγός Alan Bryson από μια ξύλινη καλύβα στη Notre-Dame-de-la-Merci μια ερημιά, σε απόσταση σχεδόν δύο ώρες βόρεια του Μόντρεαλ.
Οι ζεστοί χειμώνες μπορεί να οδηγήσουν σεικητές και ηττημένους στη βιομηχανία αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, με τους αγρότες των ΗΠΑ να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι αποδόσεις του Bryson έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η κλιματική αλλαγή πρόκειται να φέρει πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, καθιστώντας την παραγωγή και στις δύο πλευρές των συνόρων πιο δύσκολη.
Από το 1700
Η παγκόσμια παραγωγή σιροπιού σφενδάμου συγκεντρώνεται στον Καναδά και τις βόρειες ΗΠΑ, όπου αναπτύσσονται τα δένδρα ζαχαροσφένδαμος, κόκκινος σφένδαμος ή μαύρος σφένδαμος. Η βιομηχανία της Βόρειας Αμερικής υπάρχει από τα τέλη του 1700, αφού οι αυτόχθονες πληθυσμοί έδειξαν στους ευρωπαίους αποίκους πώς να μετατρέψουν το χυμό στο γλυκό σιρόπι που έχει γίνει το πιο δημοφιλές συνοδευτικό για τηγανίτες.
Οι πιο ήπιοι χειμώνες απειλούν να ανατρέψουν τη λεπτή ισορροπία που απαιτείται. Ο χυμός που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιροπιού ενεργοποιείται μόνο όταν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζουν φυσιολογικά προς τα τέλη του χειμώνα.
«Όταν ήμουν μικρή, ο μπαμπάς μου έλεγε, μην τρυπάς μέχρι τις 15 Μαρτίου», είπε η Helen Thomas, η οποία με τις δύο αδερφές της διαχειρίζεται την μια τοπική μονάδα κοντά στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. «Αν περιμέναμε μέχρι τις 15 Μαρτίου τώρα θα χάναμε τη μισή σεζόν».
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας έχουν γίνει πολύ πιο ακραίες και οι χειμώνες γίνονται πιο σύντομοι, είπε και πρόσθεσε πως «εχουμε πολλές περισσότερες μέρες όπου κάνει ζέστη στα μέσα Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου»
Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες κάνουν επίσης το χυμό των δέντρων λιγότερο γλυκό, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερα προσθετικά για να παρασκευαστεί το σιρόπι. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή και να προκαλέσουν καταστροφές όπως ξηρασία και παράσιτα που συρρικνώνουν την ποσότητα που αποδίδει ένα δέντρο.
Οι αγρότες στον Καναδά και τις ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγή. «Τα νότια όρια έχουν ήδη χτυπηθεί περισσότερο», είπε ο Joshua Rapp, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σημειώνοντας ότι υπήρξαν χρόνια που οι παραγωγοί σε μέρη των ΗΠΑ μετά βίας μπορούσαν να συλλέξουν αρκετό χυμό.
Τέτοιες προκλήσεις διαφαίνονται καθώς οι καταναλωτές απαιτούν περισσότερο σιρόπι. Το Quebec Maple Syrup Producers, το πρακτορείο που είναι επιφορτισμένο με τον καθορισμό των τιμών στην περιοχή με την κορυφαία παραγωγή στον κόσμο, κατέγραψε πωλήσεις ρεκόρ το 2022.
Στην περιοχή του Bryson, ένα ζευγάρι παραγωγών ψάχνει να νοικιάσει κρατική γη για να προσθέσει έως και 60.000 δέντρα. Ωστόσο, όλα μπορούν να αλλάξουν. «Είναι τόσο απρόβλεπτο από τη μια χρονιά στην άλλη. Ούτε η πολύ ζέστη είναι καλή. Χρειάζονται πραγματικά σταθερές συνθήκες για να έχουμε μεγάλη παραγωγή», ανέφεραν.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα