
Τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως τα στοιχεία του διαχειριστή, τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό των ρευματοδοτών και τον τύπο του φορτιστή, έχουν από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου οι πολίτες, καθώς τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή «reCharge». Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή κινητών συσκευών (για Android και iOS) για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.
Η εφαρμογή «reCharge» αποτελεί το νέο ψηφιακό εργαλείο που ανέπτυξαν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο μπορούν σε πραγματικό χρόνο να εντοπίζουν τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ).
Κερδίζουν έδαφος τα ηλεκτρικά και άλλα οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα [Interactive γράφημα]
Με τον τρόπο αυτό, το «reCharge» συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Επιπλέον, αποτελεί μια ακόμα κοινή δράση των δύο Υπουργείων, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Την παρούσα χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης των δεδομένων που αφορούν στα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης στον διαδραστικό χάρτη από τους φορείς της αγοράς. Για την εύρυθμη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να επιταχύνουν την διαδικασία ανάρτησης των δεδομένων φόρτισης στον διαδραστικό χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης οφείλουν να ολοκληρώσουν την ανάρτηση των δεδομένων έως τις αρχές του Ιουνίου 2023, ενώ αντίστοιχα οι νεοσύστατοι φορείς υποχρεούνται να αναρτούν τα σημεία φόρτισης εντός μηνός από την έναρξη της δραστηριοποίησής τους.
Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 όλοι οι δημοσίως προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης θα απεικονίζονται στον διαδραστικό χάρτη που λειτουργεί στη πλατφόρμα και στην εφαρμογή του ΜΥΦΑΗ.


Latest News

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Πιο κοντά στην κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς η BYD - Ή μήπως όχι;
Η πεντάλεπτη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από την εταιρεία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Τσουανφού και οι κρίσεις σε τρεις ηπείρους